Online közösségi média: nem csak a Facebookból áll a világ

Azt hiszem, nincs olyan író, aki ne találkozott volna az online közösségi média kifejezéssel. Teljesen mindegy, hogy valaki mögött nagy kiadó áll, vagy magánkiadásként jelenteti meg az írásait, az online médiát lehetetlen kikerülni a XXI. században.

38514715_ml.jpg

Minden író egyik célja, hogy a lehető leghatékonyabb módon ismertesse meg az olvasóközönséget a műveivel. Mégis, ha megkérdezek tíz írót, legalább hat csupán a Facebookot, vagy a Twittert említi. Csakhogy az online közösségi média nemcsak ezekből áll. Sokkal szélesebb és színesebb a paletta, mint azt sokan gondolnánk. Sőt léteznek már külön könyvekre, olvasásra specializálódott oldalak és közösségek.

Hallottál már például a MOLY-ról, a Rukkoláról, vagy akár a Goodreadsről? Nem? Pedig ezek azok a közösségi oldalak, ahol a legkönnyebben találhat egymásra a könyv és az olvasó. 

Mi is az a MOLY.hu?

Nem a molylepkére gondolok, hanem Magyarország egyik legnagyobb könyvekkel foglalkozó közösségi oldalára. Ha nagyon egyszerűen akarnám megfogalmazni, akkor azt mondanám, hogy a MOLY.hu, a könyvrajongók facebookja. Nagy Bence alapította 2008 decemberében, és a tagok száma mára meghaladta a 199000 főt. Az oldal naponta összesíti a friss megjelenéseket, az irodalommal kapcsolatos híreket, blogbejegyzéseket, a várható megjelenéseket.

A tagok keresgélhetnek a könyvek között, ajánlásokat, értéléseket írhatnak. Saját könyvespolcokat hozhatnak létre, nyereményjátékokat hirdethetnek, vagy akár egy-egy könyvüket utazókönyvként is felajánlhatják, ezzel is népszerűsítve kedvencüket. De nem csak a könyveket, hanem az írókat, fordítókat, szerkesztőket, kiadókat is értékelhetik, ajánlhatják egymásnak.

A tagok között szinte az összes könyves blogger jelen van, akik a bejegyzéseiket szintén hozzáadják a könyvek adatlapjához. De szép számmal vannak jelen írók is az oldalon.

Ha jelent már meg olyan publikációd aminek van ISBN száma, akkor azt a MOLY.hu-n is megtalálod.

A Moly nagytestvére, a Goodreads.

A világ legnagyobb könyves közösségi oldala a Goodreads. Több mint 20 millió tagot számlál, és több mint 500 millió könyv van jelen ezen az oldalon. A magyar bloggerek közkedvelt helye és folyamatosan töltik fel a magyarnyelvű könyvek adatlapjait is. Eleinte talán kicsit kuszának, és átláthatatlannak tűnhet az oldal, de egy kis gyakorlással mindenki hamar kiismerheti magát. A műveinket akár saját magunk is feltölthetjük és népszerűsíthetjük az oldalon. 

Ajándékozz el egy könyvet ma, kapsz érte másikat holnap!

rukkola_hosszu.jpg

Ez a jelmondata a Rukkol.hu-nak, az ország első közösségi könyv-cseréldéjének. De nem csak csereberélni lehet a könyveket, hanem vásárolni is. Több mint 46000 könyvből lehet választani a rukkola.hu-n, amely mára jelenős olvasói közösséget képvisel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr168933126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása