A zene befolyása az írásra

Bizonyára te is tapasztaltad már, hogy milyen megindító tud lenni egy-egy zeneszám vagy dallam. A zene nem csak inspirálni képes, de beindítja a fantáziánkat, és a magaslatokba emeli a kreativitást. Ösztönzi az írást, mert hatással van a jobb agyféltekédre, és előidézi az emlékek felszínre törését.

38439882_ml.jpg

Kezdő íróként hiszek a zene hatalmában, és úgy gondolom, hogy ez az egyik legerősebb ösztönző eszköz. A dallamok hatására begyullad a fantázia, és mint egy kreatív múzsa, egy magasabb szintű alkotásra késztet.

A zene hatással van az agyra, létrehoz benne egy valós választ, egy reakciót. Gondolatok, érzelmek, képek idéződnek fel bennünk. Ez a zene valódi ereje. Egyfajta látással ruház fel, amit a történeted gazdagítására fordíthatsz, kézzel foghatóvá teheted a kitalált világot.

A kreatív író születik cikkemben (link), volt róla szó, hogy a kreatív író sokszor hagyatkozik az érzéseire. Ez teszi lehetővé számára egy olyan történet megalkotását, ami megragadja az olvasót.

Én is gyakran hallgatok zenét írás közben. Vannak bizonyos zeneszámok, amik annyira beindítják a képzeletem, hogy akár 10-20 oldalt is teleírok egyhuzamban. Ilyenkor mindig ismétlésre állítom a lejátszót, és átadom magam az érzésnek.

Ahhoz, hogy ki tudd használni a zene erejét, két dologra kell figyelned:

  1. Csak hallgasd! Csukd be a szemed, és a dallam legyen az egyedüli dolog, amire figyelsz. Ne gondolkozz, ne aggódj az íráson, csak hallgasd a zenét.

  2. Ne próbáld meg irányítani az ötletek áramlását. Más szóval, ne tarts vissza semmit. Inkább hagyd, hogy az ötleteid vezessenek, és amikor a történet vagy a következő jelenet elkezd alakot ölteni, nyisd ki a szemed és kezdj el gépelni.

Te próbáltad már a zene ösztönző hatását? Itt az ideje!

Indítsd el a kedvenc zeneszámodat, amit már régen hallgattál, és míg szól, csak arra figyelj! Ne gondolkozz, csak hallgasd! A következő tíz percben pedig írd le azokat az emlékeket, melyeket a zene idézett fel benned. Oszd meg tapasztalataidat!

A bejegyzést az itt található cikk ihlette.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr279957348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása