Kérdések, melyekre minden írónak tudnia kell a választ

Amikor elkezdesz regényt írni, szinte csapongnak a gondolataid. Egyre több ötlet és jelenet van a fejedben, amiket nehéz rendszerezni. Éppen azon fáradozol, hogy megalkoss valami újat, és nem mindig fér bele az, hogy kérdésekkel nehezítsd meg a saját dolgod.

Amikor azonban elkészülsz a kéziratod első formájával, elengedhetetlen, hogy bizonyos pontokat letisztázz. Ezeket gyűjtöttem össze neked ebben a bejegyzésben.

quetions.jpg

Kép forrása: thinkpinkfish.com

Mi a témád?

A regény szempontjából sokat számít, hogy meg tudd jelölni a témáját. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy néhány szóban összefoglalod a történeted lényegét. 

Tulajdonképp azt is kérdezhetném, hogy miről szól a történeted? Válaszolj egy rövid mondatban! Ha ez problémát okoz, nem árt újragondolni a sztorit!

Milyen világban játszódik a történeted?

Ez a regényírás buktatójának egy igen fontos kérdése. A világ megjelölése pont olyan alapvető, mint a főszereplőd jelenléte. Ha nincs világ, hol játszódik a történet?

Próbáld meg legalább fél oldalban megfogalmazni, milyen világban fut az aktuális cselekmény! Ezt a fantasy történeteknél lehet még jobban színesíteni.

Úgy kell megragadnod a világodat, hogy az olvasó elhiggye, a kitalált város, hely tényleg létezik. Még ha ez (pl. egy fantasy esetében) teljesen a képzeleted szüleménye is. Kézzel tapinthatónak és valódinak kell tűnnie, különben az olvasó csak tapogatózni fog, és nem tart majd hitelesnek.

Hogyan befolyásolja ez a világ a cselekményt, a szereplőket?

Minden világ hatással van a cselekményre. Gondolj bele! Ha egy démonoktól hemzsegő, veszélyes világot alkotsz meg a fantasy regényedben, a főszereplőd nem ugorhat be a helyi plázába a csajokkal miniszoknyát és cipőt vásárolni. Vagyis beugorhat, de az olvasó a térdére csap majd, és hitetlenkedve félreteszi a könyvedet.

Minden, amit megalkottál hatással van a főszereplődre, a tetteire és a személyiségének fejlődésére is. Ezt ne felejtsd el!

Mi a történeted fő drámai kérdése?

Elérkeztünk egy újabb buktatóhoz, mert ha te magad sem tudod, mi a fő drámai kérdés, akkor a történeted lényegét, az értelmét nem tudod megmondani.

Milyen a főszereplőd személye?

Ez a manapság a nagyon népszerű, karakterekhez intézett interjú alapján könnyen kiderülhet. Nagyon jó kérdések keringnek az interneten, hogy megismerd a főszereplődet. Ha nem tudod, milyen a karaktered lelkülete, hogyan reagál le bizonyos helyzeteket, nem fogsz tudni valóságos és jó cselekményt írni, mert a főhős minden tette és szava gyengének tűnik majd.

Hogyan fejlődik a karaktered?

Minden jó történetben van karakterfejlődés. Erre külön figyelni is kell!

Ezt már a történet elején is megfogalmazhatod. Én még be sem fejeztem a művemet, már tudtam, hogy a főhős milyenné fog válni a kalandok végére.

Mi a történeted mondandója, tanulsága?

Nekem ez a kedvenc kérdésem mind közül. Több olyan regényt is olvastam már, ahol a tanulság olyan erős volt, hogy nem győztem ámulni. Nem csak valóságossá, de hasznossá is tette számomra a könyvet.

Ez a pont szintén a „miről is írok tulajdonképp?” kérdéskört erősíti.

Miért írod ezt a történetet?

Ez a kérdés önismereti szempontból mérvadó, mert néha elfelejtjük, miért is fogtunk bele az írásba. Mit akartunk elérni a történetünkkel? Miért akartuk elmesélni?

Ha megtalálod erre a kérdésre a választ, az írás lényegi részét fogod meg. Ez segítségedre lesz abban, hogy egyedivé tedd a karaktereid és a cselekményt a saját személyiséged megcsillogtatásával.

Ne feledd, az írás a te dolgod, a könyvkiadás pedig a miénk! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr4010414634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása