27 rendhagyó tanács kezdő íróknak. 1. rész

Három éve írtam az első könyvemet, azóta megjelent a hetedik is, mind szerzői kiadásban. A három évem a munka és család mellett, a könyveim mindennapi menedzselésével telik, e faladatokat folyamatosan váltogatom, mikor mit kell tennem. 

kep_iroi_tanacsokhoz_3.jpg

Egyre - másra keresnek meg írótársak, hogy segítsek, adjak nekik ötleteket abban, hogy hogyan induljanak el íróként? 

Mire figyeljenek? 

Mit kell tenniük annak érdekében, hogy könyvük, a szakmai oldaluk sikeresebb legyen, hogyan szervezzenek író-olvasó találkozót, hogyan képviseljék magukat?

1. Itt én is feltenném a kérdést, amit sokan a könyves szakmában: írtál egy könyvet? És akkor mi van? Attól még nem leszel elsőkönyves sikerszerző, sem bestseller író. Van, akinek elsőre sikerül, van, akinek a tizedik könyvnél és van, akinek soha. Ezzel számolni kell! Sőt igazából az sem jelent semmit, ha díjazott vagy. Jól esik a siker, de az nem biztosíték arra, hogy az irodalmi nagyságok pantheonjába kerülsz. Ettől függetlenül ne keseredj el, addig is dolgozz, ameddig eredményre nem jutsz! :)

2. A marketing módszereim elég bonyolultak és összetettek. Először is javaslom, hogy iratkozz fel Vida Ágnes marketing szakember ingyenes hírlevelére és az ingyenesen küldött marketing anyagait töltsd le mappába. A fizetős tanfolyamokon való részvétel önálló döntés és anyagi lehetőségek kérdése. Én körülbelül egy éven keresztül tanulmányoztam módszereit és mindennap van mit tanulni tőle. Nem árt újból és újból fellapozni a tanácsait.

3. Érdemes még ezt a szakmai könyvet letöltened ingyenesen, mert abban is sok jó tanácsra bukkansz. Itt is azt javaslom, hogy a megfelelő kérdéseidre, mint könyvkiadás, menedzselés, reklám a megfelelő szakmai választ az adott fejezetben keresd. 

4. A könyveid reklámozásához feltétlen szükséges egy saját írói oldal. Ilyen lehet egy blog, egy jól menő blogos gyűjtő oldalon és egy ehhez kapcsolódó facebookos szakmai oldal. Amit folyamatosan, szinte mindennap reklámozni kell, de nem a barátaid körében, mert előbb-utóbb megutálnak érte.

5. Lényeg, hogy még ma is általánosan elterjedt, szerintem ma már téves nézet, hogy a marketing munkát egy író helyett más kell elvégezze. A marketing szakember. Ez így is van, ha ilyen szolgáltatást meg tudsz vásárolni a kiadótól, vagy ha egy ilyen szakembert meg tudsz fizetni. Ha erre nincs lehetőséged tanuld meg, hogy kell ezt csinálni. 

6. Keresni kell szakmai fórumokat, csoportokat és hirdetési csoportokat, ahol jól elférnek az ilyen tartalmak, amelyeket írói odaladról, blogodról meg tudsz osztani. Azonban figyelni kell arra, hogy mást osszunk meg egy irodalmi csoportban, mondjuk részleteket a könyvünkből, szép, odaillő képekkel és mást egy csak hirdetésekre specializálódott hirdetési oldalon. 

7. Semmiképpen nem ajánlott üres tartalmakat felrakni, ha épp nincs ihleted, akkor részleteket, idézeteket a könyvedből, amin épp dolgozol, vagy ami frissen jelent meg. Itt vond be az olvasóidat, kérdezd meg tőlük, hogy tetszik, amit elolvastak, érdekli-e őket a folytatás?

8. Osszák meg, ha tetszett, esetleg az aktívaknak lehet egy-egy meglepetés könyvnyeremény az ajándék, vagy személyre szóló meghívó a következő bemutatódra. Divatos még egymás posztjainak a lájkolása, megosztása. Ez önként és szívességi alapon történjen. Az olvasó vagy a másik író, ugyanis nem lájkoló és megosztó automata, ha nem szeretné csinálni, nem kell rajta megsértődni. 

9. Oldalaidon írhatsz rövid kis novellákat az életedből, közölhetsz vers részleteket, ha költő vagy. Legyen szó a mindennapokról, munkáról, szerelemről. A történetben foglalt emberek személyiségi jogait figyelembe véve, átírt nevekkel, humorral, viccesen. A cél a szórakoztatás, a lejáratást, a rosszindulatot nem szabad a munkához felhasználni, mert visszavet a fejlődésben. A mindennapokban téged ért sérelmeket el kell felejteni, továbblépni rajtuk és idővel humorral kezelni. Az írás kreatív tevékenység, jól oldja a feszültséget. Az oldaladon magadról kialakított kép személyiséged védjegye. Ha negatív vagy egy idő után elpártolnak tőled az olvasók és a barátok. 

Folyt. köv.

Írta: Kocsis Nagy Noémi

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr1111701377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása