Főszerepben az antihős

Akármilyen műfajú regényt is írsz, mindig lesz (vagy kell, hogy legyen) benne antihős. Olyan személy vagy dolog, ami akadályozza a hősödet céljának elérésében. 

knblknlcxfcgvhbjnk.jpgKép forrása: weheartit.com

Lehet ez a negatívum az idő, egy helyszín, természeti katasztrófák vagy akár egy ember is. Neked pedig, mint írónak, kötelességed ugyanolyan jóra - ha nem jobbra - megalkotni ezt a karaktert, mint a főhősödét. Ugyanis, hiába van remekül kitalálva a történet menete és élethűen megalkotva a főszereplőd, semmit nem ér egy gonosz vagy legalábbis akadályozó személy nélkül. Mert e nélkül a fő karakterednek nincs mivel megküzdenie és nem tanul belőle semmit.

Nézzünk pár tippet, amivel tökélyre fejlesztheted az antihősödet!

Ismerd minden porcikáját!
Akárcsak a történeted kulcsfiguráját, az őt megakadályozó tényezőt is ismerned kell, épp úgy mintha egy létező személyről beszélnél. Tudnod kell, hogyan néz ki, mikor mit csinál, hogyan beszél, néz, stb. Miért akarja a főszereplőd álmát romba dönteni és ehhez milyen eszközöket nem fél felhasználni? Nem hagyhatod ki azt sem, hogy a kapcsolatuk hogyan és hol kezdődött. Mikor határozta el, hogy a hősöd ellenfele lesz? Mit tenne az után, ha terve sikerrel járna?

Döntsd el, milyen gonosz legyen!
Olyan, aki mindennel és mindenkivel szembe menne, és pechére pont a te embered akadt az útjába, és ha már ott van, keresztbe tesz neki? Vagy olyan, aki az élet súlya alatt vált gonosszá, mert más megoldást nem látott? Esetleg csak a történeted elején tünteted fel negatív szereplőnek, majd a végén (akár ez is lehet a hősöd fő célja) megenyhül a szíve és kiderül, valójában nem is rossz ember? Akárcsak Mr. Darcy, a Büszkeség és balítéletben.

Engedd szóhoz jutni!
A legjobb módja annak, hogy az olvasóra bízd, mennyire gyűlöli vagy épp sajnálja a „szörnyedet” az, ha engeded őt is szóhoz jutni. Nem kell feltétlen az egész könyvet megosztott nézőpontból megírnod, de egy-két fejezetet vagy hosszabb monológot átengedhetsz neki, így megmutathatja, valójában mi is vezérli. Válaszokat kapsz a miértekre.

Tedd szerethetővé!
Elsőre talán furcsán hangzik, hogy kedveljünk egy velejéig romlott embert, de attól lesz érdekes a könyved, ha ezt megteszed. Ha a világ gonoszai után kutatsz az emlékeidben, meg fogod látni, hogy van jó pár olyan negatív figura, aki a maga módján szerethető. Ne félj hozzáadni valami pluszt, amitől azt érzi az olvasó, talán van remény arra, hogy az antihős megváltozik. Esetleg maga a megtestesült őrület, de ez az őrület teszi nélkülözhetetlenné a könyvedből.  Ne ragadj le a tipikus ábrázolás módnál, alkoss olyan gonosz karaktert, aki egyedi és pont a te regényedbe való!

Akárhogy is képzeled el az antihősödet, szánj rá elég időt, hogy megismerd, mert nélküle nem lesz ugyanolyan a történeted. Akár szerethetővé teszed, akár utálatossá az olvasó értékelni fogja, ha egy jól kidolgozott karaktert kap. Ugyanis ettől lesz izgalmas és ezért nem akarja majd letenni a művedet, a kíváncsiság vezérli majd.

Kövesd figyelemmel a legújabb cikkeket, hogy minél többet tanulhass! Ha pedig kész vagy a kéziratoddal, és úgy gondolod, ideje megmutatni a világnak, keress fel minket!

Írta: Bene Andrea

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr911718261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása