Így teremts valósághű világot a karaktereidnek

A Kérdések, melyekre minden írónak tudnia kell a választ című cikkemben megfogalmaztam egy kérdést, mely így szólt: Milyen világban játszódik a történeted?

Úgy kell megragadnod a világodat, hogy az olvasó elhiggye, a kitalált város, hely tényleg létezik. Még ha ez (pl. egy fantasy esetében) teljesen a képzeleted szüleménye is.” – írtam, de arra nem tértem ki, hogyan.

meteorite-1060886_960_720.jpg

Most erre a kérdésre fogjuk megtalálni együtt a választ. Az írás nehézsége nem csak az, hogy néha nem tudod kiírni, ami benned már megfogalmazódott, de az is, hogy amit leírsz, valódi legyen. A Hogyan írj valósághű párbeszédet? bejegyzésben már adtam néhány tippet azoknak, akiknek nehézségei akadnak a párbeszédekkel. Most teremtsünk egy igazi világot!

Amatőr íróként könnyű beleesni a csapdákba, és fogalmunk sincs, miért nem kerek a történetünk. Ennek elég sok oka lehet, mindenesetre az itt megtalálható bejegyzések azért születnek, hogy kiküszöböljük a problémákat.

Először is, mi jut eszedbe a világépítésről? Mennyire tartod fontosnak? Remélem nagyon, mert lesz még vele dolgod! Gondoljunk a Tűz és jég dalára, a Start Wars-re vagy a Gyűrűk urára. Na, ezeknek a történeteknek az írói aztán tudtak világot építeni!

Nagyon jó stratégia, ha nyitsz egy dokumentumot és szépen leírod a terveid!

Hogyan nézne ki a világod? Miben lenne más, mint a miénk? Milyen élőlények élnének benne? Milyenek lennének az emberek, városok, tájak?

Azt gondolhatjuk, hogy csak a fantasy történetekben van erre szükség. Teljesen nyilvánvaló, hogy egy kitalált világot felépíteni több munka, mint napjainkról írni. Azonban, ha nem tudod megfogalmazni a világodat, hogyan várhatod, hogy valóságos legyen a történeted? Hogy a szereplőid otthonosan mozogjanak benne?

Hogyan javít a világépítés az írásomon?

Minél alaposabban ismered a történeted világát, annál gazdagabb lesz maga a sztori is. Szabadjára tudod engedni a képzeletet, így leírhatsz egy olyan utcát is, ami nem létezik a valóságban. Az olvasónak ez fel sem fog tűnni, mert szinte látja maga előtt az utcát, a pékség cégérét, érzi a friss sütik illatát, és ettől lesz olyan kézzel fogható.

Ruházd fel a sztorit hangokkal, illatokkal és érzésekkel, hogy az olvasód ott tudjon lenni a főhősöd mellett, és maradandó élményt kaphasson.

Ha fantasy történeteket írsz leginkább, még jobb dolgod van! Én is írtam fantasy-t és imádtam! Olyan világot teremtettem, amilyet csak akartam. Olyan lényeket, csodákat hozhattam létre, amilyenek megszülettek a fejemben. Nekem ez hatalmas élményt és szabadságot jelentett akkor.

Nem gond, ha újraírsz dolgokat, ha más szabályokat állítasz föl. A nagy írók mind átléptek bizonyos határokat, hogy valami egészen újat és elképesztőt hozzanak létre. A legtöbbjüknek sikerült is!

Szóval mire is kell figyelnem?

  1. Olvasd el más írók világait! Az ő fantáziájuk inspirálhat téged. Figyeld meg a legkisebb elemeket is!
  2. Az alapszabály itt is érvényes: Mutasd, és ne mondd!
  3. Nézz filmeket és analizáld a képernyőn látott világot, figyelj a részletekre, a történet mélységére!
  4. Megteheted, hogy veszel két elemet aztán párosítod őket, létrehozva a saját mixedet!
  5. Mondd el milyen emberek, állatok, növények élnek ott! Vedd figyelembe a cikk elején megfogalmazott kérdéseket!
  6. Milyen a kultúra? Milyen a divat? És a kormány? Ki irányít? Mi a fontos az embereknek? Mindennapi gondokkal küzdenek, vagy a túlélésért megy a harc?

Ülj le az asztalodhoz és írj össze annyi kérdést, amennyi csak eszedbe jut, majd válaszold meg őket. A bejegyzésben találsz néhányat, melynek alapján elindulhatsz. Remélem, sokat segítenek majd!

 

Kövesd továbbra is a blogot, mert minden nap valami újdonsággal várunk!

Írta: Ludányi Bettina

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr8711737465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása