27 rendhagyó tanács kezdő íróknak. 3. rész

Három éve írtam az első könyvemet, azóta megjelent a hetedik is, mind szerzői kiadásban. A három évem a munka és család mellett, a könyveim mindennapi menedzselésével telik, e faladatokat folyamatosan váltogatom, mikor mit kell tennem. 

A sorozat első részét itt találjátok.

A sorozat második részét itt találjátok.

kep_iroi_tanacsokhoz_1.jpg

Egyre - másra keresnek meg írótársak, hogy segítsek, adjak nekik ötleteket abban, hogy hogyan induljanak el íróként? 

Mire figyeljenek? 

Mit kell tenniük annak érdekében, hogy könyvük, a szakmai oldaluk sikeresebb legyen, hogyan szervezzenek író-olvasó találkozót, hogyan képviseljék magukat?

A múltkori cikkemre itt kattinthatsz rá. 

19. A posztokhoz érdemes ingyenesen letölthető fotókat használni például a Pixabay oldalról, vagy a Stockfotók bármelyikét. Mindenképpen legyen legális, vagy lehet saját fotókat, képeket készíteni. Attól még eredetibb, érdekesebb lesz egy-egy rövid írás. 

20. Továbbá folyamatosan kell nyeremény akciókat hirdetned időről-időre. Ezek lehetnek ingyenesen letölthető e-könyvek, vagy nyomtatott, dedikált példányok, könyvjelzők, plakátok, kitűzők, bögrék, vagy pólok. Az olvasók ugyanis nem csak vásárolni akarnak, de időnként örülni is annak, hogy ők is nyerhetnek, kaphatnak ajándékot. Nekem sok remek szakmai barátság, bétaolvasók lettek ezekből az akciókból. Ebből annyit kell megfogadnod, amit jónak látsz, de ez óriási segítség lehet.

21. Érdemes olykor-olykor arról írnod, hogy mit olvasol, kinek a művét és mennyire tetszett neked? Sőt filmekről, amiket láttál, zenékről, amiket hallgattál. Véleményeidben soha ne legyél rosszindulatú, pocskondiázó, mert azt az olvasók nem szeretik. Ha valami nem tetszett egy könyvben, műben azt érdemes inkább a szerzővel megbeszélni, aki a rendelkezésedre bocsátotta a könyvét. Cserébe te is kérhetsz véleményezést tőle a saját könyvedre. Az időnkénti szakmai vitákból származó energia, nagyon sok jó ötletet szülhet, ami elősegíti az írói fejlődésedet!

22. Nagyon sok csere-munka lehetőség van. Bemutatsz valakit a szakmai oldaladon, aki átolvassa és javítja a kéziratodat. Keress barátokat, szakmai partnereket a csoportokban és kérj tőlük segítséget. Ezért cserébe írhatsz könyvajánlót, vagy csak a szakmai odaladon felraksz egy fotót a könyve linkjével, hogy te azt olvasod. Soha ne kérj úgy szívességet, hogy nem viszonzod, mert előbb-utóbb a hátad mögött, hálátlan dögnek fognak nevezni.

23. Viszont arra is vigyázni kell, hogy ne engedd, hogy túlságosan kihasználjanak. Egy adott pillanatban ugyanis azon veszed észre magad, hogy mindenki helyett megcsinálod a munkát, miközben elveszted önmagad. Meg kell találni a normális egyensúlyt amelyben adni is öröm, de kapni is. 

24. Ha valaki egy szakmai csoportban, vagy a Moly-on véleményezi a könyvedet, akkor meg kell hallgatni a negatív ugyanúgy, mint a pozitív kritikát. A negatív kritika sértő, bosszantó, sőt bántó is tud lenni, azonban olykor hasznosabb, mint a dícsérő, mert rengeteget lehet tanulni belőle. Persze vannak építő jellegűek. Épülni és fejlődni lehet általa. De számolnod kell azzal, hogy a könyveidért neked kell kiállni. Mindig. A te gyermekeid, ha nem gondozod őket, akkor rossz szülő vagy. Egy idő után a könyveid saját fejlődési pályára állnak de, hogy sikeresek lesznek-e rajtad is múlik. 

25. Légy aktív szakmai csoportokban, mert ott rengeteg barátságot lehet kötni. Folyamatosan kérdezni, kérdezni, kérdezni kell. Lesznek szimpatikus és kevésébé szimpatikus egyének. Olyanokkal kell barátkozni, együtt dolgozni, akikkel hasonló az érdeklődésetek, nagyjából egy műfajban írtok.

26. A szakmai viták az ilyen helyeken elkerülhetetlenek, de nem szabad belefolyni késhegyig tartó harcokba. Ehhez hasonlóak mindig voltak az irodalomtörténetben és lesznek is. Híres írók, költők levelezését érdemes olvasgatni és látjuk semmi sem új a nap alatt. Viszont legendás nagy barátságok is születtek írók levelezése által. Sőt szerelmek is. 

27. A saját olvasóidat arra kell rávenned, hogy, amit elolvastak az értékeljék is, ebből rengeteget tanulhatsz.

Kocsis Nagy Noémi 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr4611705143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása