Mindenki szép akar lenni. A könyv is...

A borító egy kép a könyvről, egy vizuális elvonatkoztatás, gondolattömörítés, a könyv egyik legfontosabb része, a könyv kézbevétele előtt informálja az olvasót annak tartalmáról, hangulatáról. A jó borító figyelemfelkeltő, kitűnik a többi közül, összhangban van a könyv műfajával, hangulatával, egy szóval: eladásösztönző.

30536975_ml.jpg

Eladásösztönzés: mindazon marketingtevékenységek összessége, amelyek ösztönzik a fogyasztók vásárlását és a kereskedői tevékenység hatékonyságát

A borító megalkotása nagy körültekintést igényel, ám ezt sokan máshogy gondolják. Ennek egyik oka az lehet, hogy a szerzők többsége nincs tisztában azzal, hogy mitől lesz jó egy borító, hogy milyen képet vagy grafikát érdemes választani ahhoz, hogy a könyvet az olvasók egyáltalán a kezükbe vegyék. A másik, hogy azt hiszik, meg tudják csinálni maguk is, vagy nem gondolnak bele abba, hogy a borító egyetlen igazi célja ismeretlen emberek százainak meghódítása. A borító nem a szerzőnek, hanem az olvasónak készül.

Jótanács: tegyük félre az egónkat és bízzuk szakemberre a borító elkészítését!

Egy könyv borítójának a megtervezésénél a következő szempontok fontosak:

  • Miről szól a könyv? Szükség van egy tartalmi összefoglalóra, a grafikus nem olvashat el minden könyvet.
  • Milyen kategóriába tartozik a mű (krimi, szakácskönyv, szerelmes történet)?
  • A szerző egyéni ízlése.
  • Mennyi idő áll rendelkezésre?

A tervezés menete a következő

Fel kell mérni, hogy a szerző mit szeretne, van-e olyan borító, weboldal, ami tetszik és segíti a grafikust a munkában.

A tartalmi összefoglaló alapján meg kell vizsgálni, hogy van-e a történetben valami, ami jellemző a műre; helyszín, tárgy, szereplő, és azt hogyan lehetne megjeleníteni mint figuratív elemet, vagy elvontabb, nonfiguratív grafikai elemekkel fejezhetjük ki a tartalmat, üzenetet.

 

Segítünk a borítótervezésben és a könyvkiadásban is. Keress meg minket: www.publio.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr5411755127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása