Hogyan találd meg a saját író hangod?

Az író hang pontosan olyan egyedi, mint a személyiségünk és a beszédhangunk. Lehet, hogy te még nem találtad meg ezt a hangot, de az írásban pont az a szép, hogy felfedezheted a saját stílusodat, felfedezheted vele önmagadat.

25517519_l.jpg

Azért kezdtem el írni, mert sokkal jobban ki tudtam fejezni önmagamat, mint szóban. Mikor leültem egy papír fölé vagy a számítógép elé, rögtön ömlöttek belőlem a szavak. Olyan mondatokat alkottam, amiket szóban soha. Az író énem folyamatosan működésben van, és ha nem gépelek éppen, akkor is ezen jár a fejem.

Mikor végre belecsöppenhetek a magam alkotta világba és a szereplőm bőrébe, automatikusan megszólal az író hangom is, és kezdetét veszi az utazás. Az író hang mindig sajátságos módon meséli el a történetet, látja a világot és ez az egyedi rész a legfontosabb.

  1. Milyen vagyok én?

Az írás beteljesít és kibontakozhatsz általa, megismerheted azt, ami benned van. Ha felfedezted önmagadat, ha meg tudod mondani, milyen is vagy valójában, megtalálhatod az egyediségedet, az író hangodat.

  1. Hogyan írok?

Olvasd el a régi történeteidet, a részleteket, a novellákat és gondold át, miben mások. Mitől a te írásaid? Ha kezedbe veszed a népszerű Harry Potter könyveket vagy a Trónok harca sorozatot, rögtön tudni fogod, hogy miben más, miért különleges. Ezt kell önmagadban is felfedezned!

  1. Szabadírás

A szabadírás lényege az, hogy kikapcsolod az agyad, nem gondolkodsz, csak írsz. Nem figyelsz a helyességre, sem a logikára, egyszerűen csak pötyögöd a betűket. Amikor nem agyalod túl, minden egyes szó a szívedből jön. Minden egyes szó te magad vagy.

  1. Élvezed, amikor írsz?

Ha vannak bizonyos időszakok, amikor a kérdésre nem a válasz, vagy az írásra munkaként gondolsz, akkor nem a szívedből dolgozol. Kapcsolj be egy zenét, ami lenyugtatja a belsődet, engedd el magad és hagyd szárnyalni az író hangod.

  1. Figyelj az érzésekre!

Hogy érzel, amikor nem tudsz alkotni? Bosszant? Mit érzel, amikor a publikálásra gondolsz? Félelmet? Mit gondolsz, miért nem megy az írás? Milyen érzések jutnak róla eszedbe? Esetleg valami félelem gátol? Gondolom, néha az őrületbe kergetnek ezek az érzések, pedig ilyenkor vagy a helyes úton. A félelem jó, a düh is az, hisz ez motivál. Ha nem érdekelne, mi lesz a könyved sorsa, ha kiadják, akkor ez nem a te utad.

  1. Felejtsd el az aggódást!

Az írók aggódnak. Állandóan. Mi lesz, ha nem tudom befejezni a történetem? Mi lesz, ha nem viszik majd? Mi lesz, ha nem tetszik senkinek? És amikor végre vesznek egy nagy levegőt és mosolyogva a billentyűzet fölé emelik a kezüket, néhány pillanat múlva bosszúsan eresztik le és elkönyvelik, hogy ma sem tudtak írni semmit. Őszintén én ezen nem is csodálkoznék már. Ilyen gondolatok mellett hogyan akar valaki alkotni? Az egyediség belőled jön, a szívedből, szóval engedd el az aggódást.

    7. Írj, amennyit csak tudsz!

Az író saját hangja akkor kezd majd el kialakulni, ha minél többet ír. Lehet szó naplóról, novelláról, fogalmazásokról vagy egy regényről, a hangsúly a kitartáson és a mennyiségen van. Ez persze nem fog gondot okozni, ha írónak születtél. Minél több regényt fejezel be, annál jobb leszel, önmagadhoz képest annál többet fejlődsz majd, és végül megszólal benned az író.

A belső hangot egyetlen ember fedezheti fel, csakis te magad! Már van egy egyedülálló nézeted, egy sajátos gondolkodásmódod, egy szemlélet, ahogy a világot látod. Tehát már van egy egyedi hang, amin meg tudsz szólalni.

Az írás szabaddá tesz, ott igazán önmagad lehetsz, és olyan dolgokat is megoszthatsz a nagyérdeművel, amit nem tud rólad senki. Kimondhatod azokat a dolgokat, amik annyira fájnak vagy éppen bosszantanak. A belső hangod, az író hangod te magad vagy, ezért csak te tudod megszólaltatni. Figyelj jól és fedezd fel magadban az írót!

„Megtalálni a belső hangod egy folyamat, egy út önmagadhoz.”

 

 Írta: Ludányi Bettina

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr5911703287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása