Számít amit írsz?

Milyen lenne a világ ma A Gyűrűk Ura nélkül? Mi lenne velünk, ha nem ismernénk Frodót, Legolast és Gandalfot? Nem is tudnánk róla, mennyivel szegényebben kell élnünk az életet. Tolkien legendává vált, történeteit még az is ismeri, aki olvasni sem tud. Az ő üzenete mind fölött: számít, amit írsz.

bilbo.jpg

 

1. A hiúság haszontalanság.

“Természetesen szeretném befejezett és letisztázott formában hátrahagyni a könyvemet az utókornak, hogy aztán kidobják a szemetesbe. Minden könyv végül a szemetesben végzi úgyis.” - Tolkien nem azt mondja ezzel nyilván, hogy egyből a szemetesnek írj, hanem azt, hogy ne hagyd, hogy befolyásolja az írásodat az, hogy el akarod adni a könyvedet. Írj magadnak és szórakozz jól közben, így már minimum egy ember lesz, aki élvezte a könyvet.

2. Tarts ki minden viszontagság ellenére is.

Tolkien hét év alatt írta A hobbitot. Főállás mellett, betegség közben és úgy is kitartott, hogy a fiáért kellett aggódnia, aki a haditengerészetnél szolgált. Félretette a nehézségeket és talált időt az írásra.

3. Hallgass a kritikusaidra.

“Ha azt mondják neked, hogy képes vagy ennél jobbra, akkor hallgass rájuk. ‘Kérlek, Tolkien, jobbat írj!’ Ilyenkor leülök és újra meg újra átírom azt a részt. Például azzal a fejezettel történt ez, amiről azt hittem, hogy az a legjobban megírt rész a könyvben.”

4. Hagyd, hogy a szenvedélyed irányítsa az írásodat.

Tolkien eredetileg nyelvész volt, imádott új nyelveket kitalálni, majd köréjük egy teljesen új kultúrát kreálni. Végül épp emiatt lettek legendásak a könyvei. Ha nem igazán a szívügyed az, amiről írsz, akkor élettelen lesz az írásod.

5. Az álmokban inspiráció rejtőzik.

A Mordorban zajló csata hangulatát például egy vízbefulladásos rémálmából nyerte. Általában lerajzolta vagy versben leírta az álmait, hogy később felhasználhassa a történeteiben.

6. Az igazi emberek remek karakterekké válhatnak.

Tolkien az őt körülvevő embereket mind beleírta a könyvbe, velük népesítette be Középföldét. Nézz körül. Rengeteg embert ismersz, akik remek karakterré válhatnak a könyvedben. Hősök lehetnek vagy akár áldozatok, és a saját élettörténetükkel gazdagíthatják a te sztoridat.

7. Lehet, hogy a tiéd lesz a következő sikerkönyv.

Tolkien határozottan meglepődött, hogy az első könyve milyen nagy sikert hozott számára. Úgy érezte, hogy ez csak valami furcsa véletlen, hogy pont az ő könyve arasson le minden babért. Ez minden írónak motivációt jelenthet, hiszen te sem tudhatod, milyen jövő vár rád, hogyan fogadják az olvasók a könyvedet.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr8912064747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása