4 lecke, amit a futás taníthat az írásról

Kevin Kaiser létrehozott egy online közösséget 1KTrueFans néven, amivel az íróknak segít rátalálni a hangjukra és a rajongóikra. Már több mint 20millió emberhez juttatta el világszerte a hozzá csatlakozó szerzők könyveinek hírét. Kevinben az a különleges, hogy az élet minden területén meglátja, hogy mit tanulhat az adott helyzetben saját magáról és az írásról. A következő eszmefuttatásban a futás és írás közötti összefüggéseket mutatta meg.

 27252201_ml.jpg

“Utálok futni. A futás egyetlen előnye számomra az, hogy értékes leckéket tartogatott az írásról, alkotói válságról, amikkel talán másoknak is segíthetek. Annak ellenére, hogy mennyire ellenálltam a futásnak, az egyik szomszédom, Kevin (Igen, tényleg a szomszédom és tényleg Kevinnek hívják, ő az egyik Kevin a három közül, akik a környéken laknak. Kozmikus anomália ez szerintem.) sikeresen rábeszélt, hogy kísérjem el futni reggelente. Az új hobbimnak köszönhetően pár fájdalmas leckét tanultam meg az írásról. 

  1. Az izmok elfelejtik, mire valók, ha nem használod őket eleget.

A kreativitás pont úgy működik, mint egy izom. Minél többet használod, annál erősebbé válik. Ha nem írsz eleget, akkor eltunyul az izmod. A tunyaság pedig fájdalmat jelent. Szerintem a legtöbb író, aki alkotói válságban szenved, igazából csak nem edzett eleget. Az általam ismert termékeny írók általában hírből sem ismerik az alkotói válságot. Nincs rá idejük, hogy válságban legyenek, túlságosan lefoglalja őket az írás. Ha nem írnának, az ő izmaik is ellustulnának. Az edzést csak elkezdeni nehéz, amint már belevágtál, könnyebbé válik a folytatás.

  1. Csak kezdj el edzeni.

Az előző pontból következik, hogy ha alkotói válságban érzed magad, akkor úgy kell tenned az írással, mint a futással: kezdj el kocogni, azaz csak kezdj el írni. Minden cél nélkül, nem úgy, hogy maratont akarsz futni egyből, tűzd ki, hogy a következő sarokig el fogsz jutni. Csinálj belőle rendszert. Mindig csak egy oldalt, de írj. 

  1. Tudd, hogy fájni fog.

Legalábbis az elején az edzés fájdalmas élmény. Fejlődési folyamat, amiben újra kell építened az izmaidat. Újra meg újra neki kell állni, és eltart egy darabig, amíg megszűnik a fájdalom. Készülj fel rá lélekben, hogy nem biztos, hogy jólesik majd az írás, de tudd, hogy ez rendben van.

  1. Rajtad múlik, hogy jobban legyél.

A te döntéseiden múlik minden. Lehetsz az az ember, aki csak megveszi az edzőtermi bérletet, aztán sosem megy el edzeni. Vagy lehetsz az, aki kitartóan küzd a céljaiért és hajlandó megerőltetni magát, hogy megdolgozzon a sikerért. Minden nap oda kell tenned magad, ha el akarsz érni valamit, még akkor is, ha hétfő van, és az élethez sincs kedved. A kemény munka előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét, ahogy a minden napos futástól is végül megerősödnek az izmaid.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr1412098465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása