Így írd bele az életedet a regényedbe

Mennyire írjuk bele magukat a regénybe? Erre a mindenkit foglalkoztató kérdésre Claudia Crutwell író igyekszik megadni a választ.

Ha a saját magunknak írunk, akkor semmi nem számít. Annyit tehetünk bele a történetünkbe az életünkből, amennyit csak szeretnénk, aztán hátradőlve elolvashatjuk és csodálhatjuk, hogy milyen okosak/hülyék/fantasztikusak/öngyilkos hajlamúak vagyunk.

69080961_l.jpg

Ha azért írunk, hogy lenyűgözzük az ismerőseinket, akkor jobb, ha elkerüljük a nagyon mély, személyes vallomásokat a regényünkben, mert még a végén barátok nélkül maradunk.

Ha olyan olvasóknak írunk, akik semmit sem tudnak rólunk, akkor ne feledjük, hogy nem érdekli őket, mi az igaz és mi a fikció a történetben egészen addig, amíg izgalmas számukra a könyv.

 

A következőkre figyelj, ha a valóságot, az életedet akarod beleírni a regényedbe:

 

  • A saját élményeid elhomályosíthatják az ítélőképességedet. Egy baleset vagy szituáció, ami neked nagyon viccesnek, ijesztőnek vagy tragikusnak tűnik, nem biztos, hogy ugyanazt jelenti másnak is. A drámai hatásért tett erőfeszítés közben könnyen találhatod magad abban a helyzetben, hogy kiszínezed a történetet, azaz már nem is a saját élményedet írod le.
  • A hihetőség a kulcs. A szereplőnek és a cselekménynek harmóniában kell lennie, de ha beleviszed a saját életedet a regénybe, akkor a szereplőtől is nehezebben függetleníted magad.
  • A valóság gyakran teljesen kiszámíthatatlan fordulatokat hoz, amit viszont egy könyvben élvezetesen megírni nagyon nehéz. A regényben kell, hogy legyen oka annak, ami épp történik. Ha pedig csak anekdotázol a könyvben, ok nélkül, akkor az olvasót untatni fogod.

 

Pár hasznos tanács, amit gondolj át, amikor beleírod az életedet a könyvedbe:

 

  1. Változtass valamin. Ha meg akarod írni a saját személyedet, mint szereplőt, akkor változtass meg valamilyen alap tulajdonságot, amivel eltávolítod magadtól. Például legyen a szereplő nő, ha te férfi vagy.
  2. A történeted biztos lábakon álljon. Amikor regényt írsz, előre bizonyosodj meg arról, hogy van elég anyagod hozzá, hogy fenntartsd az olvasók figyelmét elejétől a végéig.
  3. A főhősöd legyen hihető. Ha igazán nagy hatást akarsz elérni azzal, ami valójában történt, megfűszerezve egy kis fikcióval, akkor a főhősödnek maximálisan valószerűnek kell lennie.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr9512137967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása