Segíts a múzsádnak, hogy rád találjon

A múzsák már csak olyanok, hogy a legnagyobb írókat is a szokásaikon, rituálékon keresztül találják meg. Victor Hugo meztelenül írt, hogy ne tudja elhagyni a házat. Maya Angelou mindig hotelbe megy írni egy Biblia és egy üveg sherry társaságában és csak akkor távozik, ha már leírt 12 oldalt a könyvéből. Steven Pressfield külső meghajtóra menti az írásait és a kocsijában tartja mindet, arra az esetre, ha leégne a háza. A válasz a rituálékban rejlik, amit érdemes kialakítani saját magadnak, amitől az agyad tudja, hogy most írás következik.

 11871581_ml.jpg

Mi az a rituálé?

Legegyszerűbben megfogalmazva a rituálé olyan cselekvés sorozat, amitől a figyelmed a kellő helyre összpontosul. Három fő szakasza van:

  • A mindennapi tevékenységektől elkülönülés.
  • Átvisz egy másik valóságba, ahol a résztvevők a könyved szereplői lesznek.
  • A normális életbe visszatérés, csak mélyebben, mint előtte.

 

Hogyan alakíts ki egy rituálét az íráshoz

 

  1. Távolítsd el magad az evilági dolgoktól.

Erre mindenkinek más praktikája van. Az egyik csinál egy csésze teát és hangrögzítőre mondja az álmait. A másik minden nap más helyet választ az írásra: egy könyvesboltot, kávézót, folyópartot… A környezet változtatása sokaknak segít a kreativitás fenntartásában. A harmadik pedig meggyújt egy speciális gyertyát, amitől álmodozós hangulatba kerül. De ezen kívül még ezernyi út vezet az eltávolodáshoz a meditációtól kezdve a zenehallgatáson keresztül az imádkozásig bármi lehet.

 

  1. Lépj be egy másik valóságba.

Szüntess meg minden figyelemelterelést és írj. A közösségi média nem tartozik a rituáléhoz, nem segít a fókuszálásban. Kövesd, hogy hány szót, oldalt írtál, hogy lásd, haladsz a munkáddal. Remek motiváló erő, ha vissza tudod nézni, milyen sokat letettél már az asztalra.

 

  1. Öleld magadhoz az életedet.

Egyértelműen zárd le az írást. Pressfield kiviszi a kocsijába az aznapi adagot egy pendrive-on. Angelou kijelentkezik a hotelből. Mindegy, mi az, csak legyen számodra kristálytiszta, hogy aznapra már végeztél az írással.

 

Egy író tapasztalata

Jo Eberhardt nemrég fedezte fel a saját rituáléját. A napi írás nála úgy kezdődik, hogy esti mesét olvas a fiának és lefekteti aludni 19:30-kor. Utána csatlakozik a férjéhez a dolgozó szobában és ír, amíg a férje rajzol. Pontosan egy órával később befejezi a szót, amit épp ír (nem a mondatot vagy a bekezdést), és elmenti a munkáját. Majd a férjével átbeszélik, hogy hogyan telt ez a kreatív egy óra számukra. Ezek után mennek tovább a dolgukra, Facebookra, mosogatni, bármit csinálni. De a világ ilyenkor kicsit megváltozik, élőbbnek, mosolygósabbnak érzik magukat. Jo átlag 900 szót ír le esténként és boldog a saját alakuló könyvétől.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr712162017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása