4 tipp, hogy lebilincselő háttérsztorit írj a szereplőknek

A szereplők háttértörténetét kidolgozottan kell az olvasó elé tárnod, hiszen ebben rejlik, hogy miért váltak olyanná, amilyenné. Ezzel a 4 tippel segítünk, hogy olyan háttérsztorit írj, amitől helyére kerül a szereplőd.

 dexterbanner.jpg

  1. Döntsd el, hogy milyen események alakítottak a szereplő személyiségén

A háttérsztoriban kulcsfontosságú eseményeket kell leírnod, amik kialakították a főszereplő vágyait, félelmeit és motivációit. Amikor egy új szereplőről írsz, akkor gondold át a történetét. Mi az, amivel meg tudod magyarázni, hogy most miért viselkedik így? Például, ha egy szereplőd versenyző típus, akkor milyen tapasztalatok vezettek oda, hogy ilyen legyen a hozzáállása az élethez?

 

  1. A háttérsztori illeszkedjen a szereplő döntéseihez és cselekedeteihez

Az ok-okozati viszonyt mindig tartsd szem előtt. Amikor leírod a háttértörténet egy újabb részletét, már gondolkodj azon, hogy ez milyen hatással van a szereplődre a jelenben. Például a Harry Potterben jóval a történet kezdése előtt Voldemort meggyilkolta Harry szüleit. Ez a háttérsztori a magyarázat arra, hogy Harry miért olyan állhatatos, miért nem adja fel és miért akarja mindenáron legyőzni a gonoszt még úgy is, hogy a saját életét kockáztatja miatta.

 

  1. Figyelj rá, hogy ne a háttérsztori domináljon az első oldalakon

Ha túlságosan sokat írsz a szereplők előéletéről, akkor könnyen unalmassá válhat a könyv már az elején. A múltba visszatekintés nem a könyv elejére való, oda inkább jelenben játszódó cselekményre van szükség, ami megragadja az olvasó figyelmét. Ha mégis háttérsztorival szeretnél kezdeni, akkor legyen önmagában is lenyűgöző történet.

 

  1. Törölj annyi nem létfontosságú háttérsztorit, amennyit csak lehet

A túl sok múltba révedéssel az a probléma, hogy a megakadhat tőle a cselekmény. Tartsd kézben a szálakat és mindig csak annyit mesélj el a szereplők múltjából, ami még nem megy a fő történetszál rovására. Például Jeff Lindsay: Dexter című könyvében (amiből a híres sorozat készült) sok háttértörténet van, mert ezzel mutatja be, hogyan vált Dexter egy etikailag komplex sorozatgyilkossá. Ebben az esetben szükség van a visszatérő, folytonos visszanézésre, mert így fokozatosan nyerünk betekintést Dexter pszichés állapotába, ezzel kelti fel az empátiát egy gyilkos iránt az olvasókban. Ezért bizonyosodj meg róla, hogy a könyvedben nyomós okod van minden leírt háttértörténetre.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr8412239552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása