Betűtörténeti titkok Párizsban

Az európai betűtörténet kutatása számos titkot és felfedezésre váró részletet rejt. Semmi sem az, aminek elsőre látszik. Nézzük, hogy miért? 

bibliotheque_masarine_paris_jpg_1.jpg

 A párizsi Bibliothéque Mazarin. 

1. Egy kis zűr a kutatásban

A Garamond munkásságát közvetlenül folytató alkotó szintén egy francia tipográfus volt, Jean Jannon néven ismeri őt manapság a betűtörténet. 

Amikor az eredeti Garamond típusát keresték, az amerikai ATF-hez, ATF: American Type Founders, tartozó Paul Beaujon kutató-tipográfus derítette ki, hogy honnan is származik ez a font, amit Richelieu bíboros is használt könyveiben.

Feltételezik, hogy Jean Jannon tipográfus, aki a XVI. század első felének és a francia betűtörténetnek meghatározó egyénisége volt, az általa metszett típusokat Garamond fontja alapján készítette el. 

2. De ki is volt Jean Jannon?  

Jannon 1580-ban született Svájcban.

Párizsban árkészítő, lyukasztógép készítő mesterként dolgozott. 

1610-től nyomdászati üzemben folytatta munkásságát. Protestáns lévén, az észak – franciaországi, sedani Kálvinista Akadémián dolgozott, ahol elnyerte a „Imprimeur de son Excellence et de l’Academie Sédanoise” címet. 

jannon_romain_de_l_universite_matrices.jpg

Jean Jannon Romain de l'Université matricakészlete. 

3. Miért nehéz beazonosítani a munkásságát? 

1615-ben kezdett el saját betűkészletén dolgozni, de nem egy gazdag holland, német, vagy párizsi betűkészítő műhely megrendelésére, ezért nehézségekbe ütközött a kiadás során. 

Az oka a betűi nehezen fellelhetőségének, vagy újrakészítésének az az, hogy az eredeti készlete nagyon elkopott. 

Helyreállításuk nagyon gondos, alapos munkát igényelne, s ha mégis valaki elkészítené, szem előtt kellene tartania a tényt, hogy az eredmény silány utánzata lenne az eredeti készlet, semmi mással nem összehasonlítható eleganciájának. 

-ville_de_sedan_ardennes_franciaorszag_foto_henri_docquin.JPG

Sedan városa Franciaországban, az Ardennekben. Kilátás a várból a városra. Fotó: Henri Docquin

4. Mitől számít ő különlegesnek? 

Az a bizonyos Paul Beaujon nevű kutató derítette ki, aki a XX. században tervezett Garamond betűtípusok eredetét kutatta a Bagford Gyűjteményben, a British Museum Északi Könyvtárában, hogy a betűk valaki másnak a munkái. 

Rájött, hogy Jean Jannon, nyomdászként nem annyira volt ismert, de betűmetszőként és tervezőként annál inkább.

Betűkülönlegességei mellett, attól is érdekes lehet, hogy ő metszette a mindenkori legkisebb betűt, a mai ötpontosnál is kisebb antikvát és kurzívot. 

richelieu_biboros.jpg

Richelieu bíboros. XIII. Lajos első minisztere. Hadjáratot indított a franciaországi reformátusok, az úgynevezett hugenották ellen. Ő dolgozta ki az abszolutista uralkodás alapjait a királynak. Ugyan megvetette Jean Jannon vallási meggyőződését, de csodálta betűmetszői és tervezői kifinomultáságát, amivel a sedani Kálvinista Akadémia számára dolgozott. Az elkobozott Jannon betűkészletek így kerültek a Királyi Tipográfia gyűjteményébe. Richelieut a miniszteri székben Jules Mazarin bíboros követte. 

Jannon 1640-ben elhagyta Sedan városát, a Kálvinista Akadémiát azért, hogy Párizsba mehessen. Négy évvel később Caenben hivatalosan nyitott egy könyvkiadót, azonban állandóan ki volt téve a hatóságok ellenőrzéseinek és a házkutatásoknak. 

Ez összefüggött a protestáns hitével, akiket hugenottáknak hívtak Franciaországban. Richelieu bíboros, aki XIII. Lajos első embere volt, célul tűzte ki a hugenották legyőzését.

Ezért a hit terjesztéséhez szükséges eszközöket, nyomdagépeket, betűkészleteket elkobozták. Így került a híres bíboros kezébe Jean Jannon által tervezett, különleges szépségű betűkészlet.

bibliotheque_masarine_paris.jpg

A Biblothéque Mazarin Párizsban, ahol Jean Jannon betűit is őrzik. Fotó: Andrei.s.free.fr

Minden szempontból ellenezte a betűmetsző vallási meggyőződését, de lenyűgőzve vette kézbe az általa tervezett betűket, amelyek a Királyi Nyomdába kerültek. 

Jean Jannon a sok üldöztetés után visszatért Sedanba, ahol élete utolsó szakaszát töltötte. 

5. Egy betűminta, amely alapján beazonosítható Jean Jannon munkássága 

updike_konyvebol_az_1642-es_mintakonyvben_garamondnak_tulajdonitottak_jean_jannon_betuit.JPG

Garamond-nak tulajdonított Római és Italica betűtípusai, Királyi Nyomda, Párizs, 1642. Valójában Jean Jannon? 

A jól ismert Garamond betűtípusok, amelyeket a Nemzeti Nyomdában használtak Párizsban, a XX. század elején, magukba foglalnak egy készletet, három különböző méretben abból az római és italica betűtípusból, amelyeket Egyetemi típusoknak, karaktereknek nevezünk.

Garamond, vagy Garamont néven tartották számon a XIX. században, elsőként a Királyi nyomda típusai-nak nevezték őket 1845-ig. 

Ezekhez többféle méretben készített változatokat egy bizonyos Hénaffe nevű metsző. 

6. Ki volt a titokzatos Paul Beaujon álnéven publikáló szerző? 
beatrice_ward.jpg

Beatrice Ward (1900. szeptember 20. New York, Egyesült Államok- 1969. szeptember 16.), szerzőnő, könyvei "Bombed but unbeaten", Stanley Morison, Man of letters. 

Bármilyen hihetetlen, egy nő! Mégpedig nagyon szép! :) 

Az 1920-as években azokat a betűket, amelyeket fentebb megmutattam Jean Jannon-nak tulajdonították, aki Sedanban dolgozott.

Ezzel kapcsolatban megjelent egy cikk Paul Beaujon kutatói, szerzői álnév alatt, 1926-ban The Fleuron címmel. Paul Beajon, valójában Beatrice Ward nevezetű szerző volt, vagyis egy nő, aki férfi álnéven írt komoly tipográfiai és könyvtörténeti könyveket.

Ő fedezte fel azt, hogy Jean Jannon típuspéldányai eredetileg egy olyan 1621-es betűminta könyvben jelentek meg, amelyet a Bibliothéque Mazarine-ban őriznek Párizsban. 

jean_jannon_porteja.gif

Jean Jannon tipográfus, 1580. Genf, Svájc - 1658. december 20., Sedan, Franciaország. 

Kocsis Nagy Noémi

Felhasznált irodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr4112236100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása