Íme pár szokás, ami segít az első könyved megírásában

tapasztalt és sikeres írók arra esküsznek, hogy egy könyv megírásához - az írói készségen túl - leginkább arra van szükség, hogy helyes szokásokat vezessünk be rutinszerűen az életünkben. A szakértők azt mondják, hogy egy szokás kialakításához 21 nap kell, úgyhogy érdemes az alább felsorolt tevékenységeket 21 napig minimum gyakorolni, hogy aztán egy remek könyv kerüljön ki a kezeink közül.

31807765_ml.jpg

1. Képzeld magad elé, ahogy boldogan írod a könyvedet

A vizualizáció nagyon hasznos ebben az esetben is. Segít, hogy ne egy nehéz munkának, megoldhatatlan feladatnak érezd az írást, hanem úgy állj hozzá, mint egy könnyed, örömteli projekthez. Képzeld magad elé, ahogy izgalommal telve csak írod a mondatokat egymás után, és közben remekül érzed magad. Érdemes minden este, lefekvés előtt ezt a gyakorlatot elvégezni.

2. Tanuld meg uralni az idődet

A könyvekhez idő kell. Gondold át, mivel töltöd a napjaidat, hogyan osztod be az idődet. Írd össze, mennyi időt töltesz munkával, társaságban, a családoddal, és vizsgáld meg, hova tudnád beilleszteni a napjaidba az írásra szánt időt.

3. Vezess naplót minden nap

Csak ez ne a személyes naplód legyen, hanem a könyved naplója. Minden ötletedet, felbukkanó mondatfoszlányt, karaktert írj bele. Lehetetlen, hogy egy teljes könyvet a fejedben tarts, úgyhogy ez a napló egy idő után áldás lesz, főleg akkor, ha pár napig nem jutsz el az írásig.

4. Várj el kevesebbet magadtól

Az írás egy nagy utazás. Könnyű közben elveszteni az önbizalmat. Viszont el tudod kerülni a vele járó stresszt, ha elfogadod, hogy minden nap pont annyit tudsz írni, amennyi tőled telik. Senki sem ugorhatja át a saját árnyékát. Ez egy hosszú folyamat, amiben nem várhatod el magadtól, hogy hirtelen tökéletes eredményt érj el.

5. Gyakorold a fókuszálást

Minden figyelemelterelést kerülj el, amennyire csak lehet. Kapcsold ki a telefonod, csukd be a levelezésed és a közösségi média oldalakat. Csak az írásra fókuszálj. 

6. Tedd szokássá az álmodozást

Ne tengerparti nyaralásról álmodozz jelen esetben, hanem a könyvedről. Éld bele magad a főszereplőd helyzetébe és tűnődj el rajta, te hogyan éreznéd magad az ő helyében a saját könyvedben. Ez a fajta álmodozás gyakran hoz magával új ötleteket és ihletet.

7. Mindig, mindent írj fel

Mindig legyen nálad egy füzet vagy notebook, ahova fel tudod írni bárhol, ami eszedbe jut a könyveddel kapcsolatban. Rád törhetnek az új ötletek a zuhany alatt vagy épp amikor a játszótéren hintázol a gyerekeiddel, ne hagyd veszni őket, azonnal írj fel mindent, mert öt perc múlva már nem emlékszel majd rájuk.

8. Tűzz ki a szavak számában célokat

Milyen hosszúra szeretnéd írni a könyved? Átlagosan 70,000-80.000 szóból áll egy könyv, ami azt jelenti, hogy ha 250 szó van egy oldalon, akkor az egy 280-320 oldalas könyv. Döntsd el, hogy nagyjából hány szavasra szeretnéd írni a történetedet és tűzd ki magad elé, hogy naponta minimum hány szót szeretnél ebből leírni.

9. Minden nap olvass

Az írók olvasnak. Minél többet olvasol, annál könnyebben írsz, mert észrevétlenül beléd ivódik a könyvekből, hogy hogyan fejezd ki magad. Az írók olyan szemmel olvasnak, hogy nemcsak a történetet, hanem a könyv felépítését is tanulmányozzák közben.

10. Nyiss a tapasztalatokra

Vizsgáld meg magad körül a világot. Figyeld az embereket. Ne csak nézz, láss is. Fejtsd meg a történések mögöttes tartalmát. Bárhol és bármikor gyakorolhatod ezt a megfigyelést, és rengeteget lendíthetsz vele a saját könyveden.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr3612168088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása