5 módszer, hogy a szereplőd sikeresen elszúrja a döntéseit

Bár a valóságban negatívként értékeljük, ha elszúrjuk a döntéseinket, íróként arra kell törekednünk, hogy a szereplők néha döntsenek rosszul, hiszen ezzel tesszük igazán csavarossá a történetet. Senki sem szereti a túl egyszerű karaktereket, a tökéletességet pedig még kevésbé.

 34924905_ml.jpg

Amikor írsz egy könyvet, akkor könnyen beleeshetsz abba a hibába, hogy a szereplőid túl jó döntéseket hoznak, mert ilyen az emberi természet, mindig arra törekszik, hogy ne hibázzon. Csakhogy a jó döntések nem vonnak maguk után izgalmas konfliktusokat, amikre pedig szükséged van a könyvedben. Egy könyv szereplőinek nem szabad úgy viselkedniük, mintha lett volna három hetük átgondolni a döntésüket, csak mert az írónak ennyi idejébe telt, míg megírta a fejezetet.

Íme pár módszer, hogy biztosan a rossz döntés felé tereld a szereplőidet.

 Ugorjon fejest

A főszereplőd nyugodtan ugorjon fejest a helyzetekbe, mielőtt még gondolkodna. Ez egy olyan tulajdonság, amit fejleszthetsz a történet során, türelemre taníthatod a karaktert. Hirtelen ítélkezés, gyors döntések mérlegelés nélkül, remek alap ahhoz, hogy kialakuljon pár csavar a sztoriban.

 Döntéshozatal nyomás alatt

Ha belegondolsz, a legjobb módja annak, hogy növeld a feszültséget a történetben, ha úgy kell a szereplőknek döntést hozniuk, hogy nem hagysz rá nekik túl sok időt. Egy kis nyomás alatt máris hatalmas hibákat tudnak elkövetni.

 Agyaljon túl sokat

Ha a szereplőid túlságosan sokat gondolkodnak, akkor elfelejtenek cselekedni. Az elszalasztott lehetőségek miatti megbánás pedig csodálatos táptalaj egy történetben ahhoz, hogy a későbbiekben nagy érzelmi dráma legyen belőle. Az agyalás akkor is jól működik, ha kiszámíthatatlanságot akarsz csempészni a történetbe, mert veszély leselkedik a szereplőre.

 Legyen nagyképű

Tökéletes, ha a főszereplőd olyan fajta, akinek meg kell tanulnia, hogyan működjön együtt másokkal. Hagyd, hogy azt gondolja magáról, hogy mindent tud, nincs szüksége tanácsokra és nem hallgat senkire. Amikor ebből az állapotból pofára esik, az mélységes megelégedéssel tölti majd el az olvasóidat.

 Sose mérlegelje a lehetőségeket

Unalmas, ha minden szempontot figyelembe vesz, mielőtt döntést hozna. Ha egy kulcsfontosságú információt visszatartasz a szereplődtől, az jól fejlett konfliktusokhoz vezethet a későbbiekben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr4812265006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása