8 dolog, amit egy író ne csináljon soha

Zachary Petit évtizedes szerkesztői és írói múlttal a háta mögött fogalmazta meg, mi az a 8 dolog, amit egy írónak át kell gondolnia, mielőtt tollat - vagy inkább billentyűzetet - ragad.

 writer-room.jpg

  1. Ne hidd, hogy van egy helyes út, amit minden írónak követnie kellene. Azt kell tenned, ami számodra a legjobban működik. Hallgass a hangokra a fejedben, tanuld meg, hogyan vezethetnek. A legtöbbször megsúgják, mi a te utad. Az írók világában sokszor elhangzik olyan kinyilatkoztatás, ami azt sugallja, hogy máshogy nem lehet könyvet írni, csak így vagy csak úgy. Pedig ahogy minden ember más, úgy minden író is más, ezért a megoldásaik, rutinjaik, módszereik is mások.

 

  1. Ne próbálj úgy írni, mint a példaképeid. Inkább add önmagad. Van valamid, ami senki másnak nincs: a saját stílusod, saját hangod, saját megközelítésed. Használd, amid van. Ha úgy teszel, mintha valaki más lennél, azt megérzik az olvasók. Nincs szükséged másra, csak saját magadra.

 

  1. Soha ne utálj valakit a véleményéért a könyvedről. Egyetlen könyv sem érte még el azt, hogy mindenki szeresse minden betűjét. Minden olvasónak, szerkesztőnek, akárkinek különböző véleménye lesz az írásodról, amiben lásd meg az értéket. Fogadd el azokat a gondolatokat tőlük, amiket megalapozottnak látsz, ismerd fel, hogy milyen közös pontokat látnak az emberek problémásnak és ahol kell, ott javíts a könyveden. Maradj nyitott a kritikára, jobb íróvá válsz tőle.

 

  1. De azért ne vedd magadra az online trollok beszólásait. Azokét, akik ontják magukból mindenfelé a szociopata hozzászólásaikat csak azért, hogy kiéljék a hajlamaikat. A trollok trollkodnak. Nincs benne semmi személyes, a szavaikat ne szívd mellre.

 

  1. Soha ne becsüld le az alapokat. Helyesírás, szórend, szóismétlések… Ezek alapozzák meg, hogy jó könyvet írj. Lehet bármilyen jó sztori a fejedben, ha nem jó sorrendben írod le a szavakat a papírra, akkor megette a fene az egészet.

 

  1. Ne válassz csak azért egy témát, mert épp most divatos a könyvpiacon. És azt reméled tőle, hogy gyorsan meggazdagszol belőle. A trendek jönnek-mennek, velük pedig a süllyesztőbe kerülnek az ilyen töltelék könyvek is. Olyan témáról írj, amitől annyira tűzbe jössz, hogy álmatlan éjszakáid vannak miatta.

 

  1. Ne féltékenykedj más írók sikereire. Ünnepelj velük, tanulj tőlük, figyelj, hogy ők hogyan csinálják. Ha sikerre vitték a könyveiket, akkor tudnak valamit, amit érdemes ellesni tőlük.

 

  1. Ne hidd, hogy könnyű lesz. Sok író toporog egy kiadott könyv után akár évekig is, mire egy következő könyvéből siker lesz. Ne keseredj el, keress új sztorit, új lehetőségeket, és ne add fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr4312276751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása