Minden regény egy mondattal kezdődik - így válhatsz igazán jó íróvá

Ha meg szeretnéd tanulni, hogyan lehetsz író, aki képes csodálatos könyveket írni, akkor kezdd ezzel a 8 lépéssel az íróvá válás folyamatát.

 parker.jpg

  1. Olvass el mindent

Az első lépés, ha író szeretnél lenni, hogy elkötelezett olvasóvá válsz. Olvass el mindent, ami a kezed ügyébe kerül. Olvass el olyan könyveket, amiket szeretsz és olyanokat, amiket nem. Kérj tanácsot a könyvesboltban, kérdezd meg a barátaidat, milyen könyveket ajánlanak, menj könyvtárba és tudd meg, mit kölcsönöznek sokan és mindet olvasd el. Válassz a könyvespolcokról csukott szemmel, és csak olvass.

 

  1. Tanulj meg helyesen írni

Jó, ez unalmasnak tűnhet, hogy nyelvtant kell tanulni, de az a helyzet, hogy egy írónak profinak kell lennie abból a nyelvből, amin ír. Fontos lépcső ahhoz, hogy jó író lehess, mert enélkül nehezen tudnád megfogalmazni úgy a történetet, hogy az olvasók könnye is kicsorduljon olvasás közben.

 

  1. Csak vágj bele

Most már csak neki kell állni - azaz ülni - és el kell kezdened írni. Ne várd magadtól, hogy rögtön valami korszakalkotót hozz létre, inkább csak hagyd, hogy jöjjenek a szavak, ahogy vannak. Írj egy mondatot. Lehet, hogy furán hangzik, de minden regény egy mondattal kezdődik.

 

  1. Készülj fel pszichésen

Ne ijedj meg az előtted álló nagy feladattól, inkább legyél izgatott. Író vagy, és nem is olyan sokára lesz egy könyved. Minden egyes szó, amit leírsz, közelebb visz a célodhoz. Minden mondat csak a tiéd, épp egy olyan történetet írsz, amit senki más nem tudna megírni rajtad kívül.

 

  1. Foggal-körömmel ragaszkodj hozzá

A legnagyobb lépés az, hogy belekezdtél az írásba, most már csak ki kell tartanod mellette és folytatni, amit elkezdtél. Még akkor is, amikor nehéz. Vannak napok, amikor lehetetlennek tűnik, hogy akár csak 100 szót is leírj a papírra. Néha úgy érzed, hogy időpazarlás az egész. Pedig nem. Ha író vagy, akkor ez az életed része, úgyhogy ragaszkodj hozzá foggal-körömmel.

 

  1. Írd át

Majdnem kész vagy, de csak majdnem, amikor megírod elejétől a végéig a történetet. Ilyenkor kihagyhatatlan, hogy az egészet kezdd elölről és átírd, ahol szükséges. Sokan ezt annyira komolyan veszik, hogy mondatról mondatra átrágják az egész könyvet újra.

 

  1. Keress kritikust

Ne a családod és barátaid körében keresd a tanácsadókat, akik először elolvassák a kéziratodat. Mehetsz hozzájuk olyan kérdésekkel, hogy elég valósághű-e az egyik fejezet vagy kérhetsz tőlük megerősítést, hogy milyen jó vagy abban, amit csinálsz. De komoly segítő kritikát ne várj tőlük. Keress olyan embert, aki szakmai szemmel képes átnézni a könyvedet és javaslatokat ad arra, hogy miben változtass.

 

  1. Írd át újra

Most, hogy a kritikusod telerajzolta piros javítási javaslatokkal a könyvet, elkezdheted újra átdolgozni a könyvet. Tartsd meg azokat a tanácsokat, amiket értékesnek tartasz és csináld meg a szükséges változtatásokat. Azért nem kell minden kritikát elfogadni: ha például egy tragikus szerelemről akarsz írni és a kritikusod azt mondja, inkább legyen happy end és házasodjanak össze a szerelmesek, akkor azt ne fogadd meg. Ez nem átírást jelentene, hanem azt, hogy egy teljesen új könyvet írj meg az elejétől kezdve.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr5512292171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása