A Didot család: a nyomdász dinasztia

Ti tudjátok hogyan igyekezett egy-egy könyvekkel, híres írók, szerzők műveivel foglalkozó szakember megküzdeni a kortársak értetlenségével, anyag hiánnyal és történelmi viharokkal?

Milyen felfedezéseik voltak, mit csináltak másképp, hogyan újítottak? Gutenberg, Aldus Manutius, a kolozsvári Heltai Gáspár, vagy a brassói Honterus János? Avagy a Vizsolyban működő Károli Gáspár? Ki volt a Richelieu bíboros által csodált tipográfus Jean Jannon? Vagy éppenséggel a XIV. Lajos, a Napkirály kedvence Pierre Simon Fournier? Hogyan gyűjtötte könyvtárát a franciákkal egyidőben működő Teleki Sámuel

800px-1801_antoine-jean_gros_bonaparte_on_the_bridge_at_arcole_1796.jpg

Antoin- Jean Gros: Napóleon Bonaparte hadvezér az arcolei híd csatájában, 1796. Ő nevezte ki  és bízta meg Firmin Didot az Imprimerie Impériale, a Császári Nyomda betűöntődéjének a vezetésével. Napóleon Bonaparte, francia császár, hadvezér és politikus. Ajaccio-ban született, Korzikán, 1769. augusztus 15-én és Szent Ilona szigetén halt meg, 1821. május 5-én. A világtörténelem egyik legnagyobb és leghíresebb hadvezére, a katonai és hadvezetés máig élő példaképe. Francia és egyben korzikai nemzetiségű. Neki köszönhető, hogy létrejött a modern polgári állam, a polgári törvények bevezetésével és a feudalizmus felbomlasztásával. 

 

Ma olvassunk a franciákról ismét! Cikkünkben egy valóságos nyomdász dinasztiával, a Didot családdal fogunk megismerkedni. 

 a_didot-csalad_fo_kepviseloit_bemutato_csaladfa_fulop.gif

A Didot család tagjait bemutató családfa. 

1. A Didot család, a dinasztia alapítása

A Didot család olyan francia tipográfus, nyomdaalapító, kiadó és betűtervező többgenerációs család, akik mély nyomot hagytak Franciaország betűtörténetében és az európai könyvművészetben is. 

A családi vállalkozás alapítója Francois Didot (1689 - 1757) volt, aki nyomdászként és könyvárusként kezdte pályafutását Párizsban, 1713-ban. 

Franciaország szerte arról ismerték, hogy kiadta Prévost Abbé írásait húsz kötetben.

Ebben az időszakban még királyság intézménye van Franciaországban, az abszolutista monarciáé, amely XIV. Lajos a napkirály életében valósul meg.

Ekkoriban írja műveit Spanyolországban a kiváló muzsikus Tomás Luis de Victoria (Ávila, 1548 - Madrid, 1611), de már erőteljes léptekkel közelít a francia forradalom pusztítása és Napóleon Bonaparte hadjáratai. 

800px-fr-didot-collection_des_moralistes_anciens_1782-1783.jpg

Firmin Didot: Collection des moralistes ancien, 1782-1783. 

2. Francois - Ambroise Didot 

Francois Didot legidősebb fia Francois-Ambrois Didot (1730-1840). Az ő érdeme, hogy megváltoztatta a hagyományos betűtervezést azzal, hogy nagyobb kontrasztot alakított ki a vékony és a vastag betűszárak között. 

Francois - Ambrois Didot kijavította és tökéletesítette a Fournier által létrehozott szabványt és mérési módszert. 

A Didot pontrendszerrel, amely 72 pontból áll, francia inchben mérve, létrehozta az egységes betűmérést és mértékegységet. 

Francois-Ambroise is elhagyta a hagyományos megnevezéseket, mint Parisienne vagy Petit Romain és helyette típusméretet vezetett be, amelyeket pontokban adott meg. Tizenkét pontos, vagy huszonnégy pontos méret szerint. 

1780-ban a könyvekhez bevezette a nagyon jó minőségű, sűrű szövésű, textúrájú papírt, ami hasonlatos volt John Baskerville angol nyomdaalapító által használthoz. 

pierre_es_firmin_didot_-sztereotip-_racine_kiadasanak_egy_cimoldala_1799_varkonyi_nandor_az_iras_es_a_konyv_tortenete.gif

Pierre és Firmin Didot sztereotíp Racine kiadásának címoldala, 1799. 

3. Pierre - Francois Didot 

Francois Didot ifjabb fia. Pierre - Francois Didot (1731 - 1793) között élt, nyomdaalapító, kiadó és papírkészítő is volt. 

Három fia is csatlakozott a családi vállalkozáshoz. Henri (1765 - 1852), neve a mikroszkópnyi méretű könyvek révén maradt fenn. Találmánya a Polymetype valójában egy hosszú matricás rúd volt, amelybe forró olvadt fémet lehetett önteni a betűk gyártásához. 

Körülbelül kétszáz darab betűt lehetett így kiönteni. Léger Didot (1767-1829) kitalált egy papírgyártó gépet és harmadik fia, akit szintén Didotnak hívtak, követte Henrit a betűgyártásban. 

thesaurus_graecae_linguae_cimoldala_henricus_stephanus_secundus.png

A Didot család legfontosabb vállalkozása a Henri Estienne által összeállított Theasurus Graecae Lingue. 1855-1859.

A legfontosabb kiadói vállalkozásuk a Henri Estienne által összeállított "Theasurus greacae linguae" című könyv volt, amelynek kötetei 1855-1859 között jelentek meg. 

Sok más fontos mű mellett, a kiadói vállalkozások a kétszáz kötetből álló, görög szerzők könyvtára volt. De kiadták a latin szerzők könyvtárát és a francia szerzők könyvtárát is (Bibliotheque des auters grecs, Bibliotheque latin, Biblitoheque francaise). 

firmin_didot_nyomdaszjelvenye.png

Firmin Didot nyomdászjelvénye. 

4. Pierre Didot L'Aine (1761-1853), Francois Ambroise Didot fia

Francois Ambroise Didot fia azzal szerzett hírnevet, hogy megszüntette a könyvművészetben az oly kedvelt rokokó betűtdíszt, amit még Pierre Simon Fournier tett népszerűvé. 

1789-ben a francia forradalom idején örökölte meg és vette át a nyomda vezetését. 

pierre_didot_l_aine_french_1761_1853_paris_horatius.jpg

Pierre Didot L'Aine (1761-1853), Horatius kiadás, metsző: Charles Percier, kiadás éve: 1799. A könyv a negyedik darabja a híres, öt részből álló Louvre Kiadásoknak (1798-1816, francia nevén: Éditons du Louvre). A Vergilius művei és a Racine művei között jelent meg. Képforrás. 

Pierre Didot L'Aine olyan kitűnő munkát végzett, hogy amikor az Állami Nyomda kivonult a Louvre épületéből, akkor ő vette át az épület megüresedett termeit erre a célra.

Itt adta ki méltán híressé vált sorozatát az Éditions du Louvre címűt, amelynek jelentése Louvre Kiadások. 

Ehhez egy új és különleges antikvát használt, amely külföldön és egész Franciaországban híressé tette. 

louvre_palota_parizs.jpg

A Louvre Palotája, Párizsban. Itt jelentek meg Pierre Didot híres Louvre sorozatának (Éditions du Louvre) darabjai. Az épület ma múzeum. 

A Louvre sorozat főbb darabjai: 

Vergilus művei fóliókiadással, 1798-ban, amely leginkább a szövegpontosságról híresült el és a tipográfiai szépségével szerzett tekintélyt a betűtörténetben. 

La Fontaine meséi. 

Horatius, 1799. 

Racine, III. kötet, 1801-1805. Ez azért volt különleges, mert a kor nyomdászai minden idők legkiemlekedőbb nyomdászati teljesítményének tartották. 

Továbbá kiadott, kis formátumú, nagyon olcsó könyveket is, amelyhez öccse Firmin Didot találmányát a sztereotípiát használta. 

firmin_didot_metszett_doltbetus_irasa_fiainak_didot-broadside5-1024x600.jpg

Ambroise - Firmin Didot dőlt betűs, metszett írása. Képforrás

5. Firmin Didot (1764-1836), Francois-Ambroise Didot fia

A legnagyobb nyomdászegyéniség a korában, s mint széles műveltséggel rendelkező ember a Didot család legkiemelkedőbb egyénisége. 

1789-ben vette át a betűöntödét és testvére Pierre Didot számára is ő szállította a betűket a Louvre sorozathoz. 

Az ő érdeme, hogy kialakult és megszilárdult a Didot betűtípus végleges formája, aminek következtében száz évig a legelterjedtebb és legkedveltebb antikva volt Európa szerte. firmindidot_portreja.jpg

Firmin Didot metszetes portréja. 

De mi is az a sztereotípia, amit róla neveztek el? 

Az eljárást ő szabadalmaztatta. Lényege, hogy olcsón és gyorsan tudott vele francia, olasz, angol kalsszikusokat kiadni. 

firmin_didot_nyomdaszati_jelvenyei.jpg

Firmin Didot cifrái, zárósorai. Képforrás

Díszkiadások is fűződnek a nevéhez. 

Nyomdája abból a szempontból is érdekes volt, hogy Franciaország minden híres embere meglátogatta és sok külföldi érdeklődő is járt nála. 

Napóleon Bonaparte figyelmét is felkeltette és ezért őt bízta meg az Imprimerie Impériale, a Császári Nyomda betűöntődéjének a vezetésével. 

francoise_ambroise_didot_a_pireneusok_hegyseg_terkepe_carte_des_monts_pyrenees_depuis_la_borde_btv1b8492205x.JPEG

Francois - Ambroise Didot: A Pireneusok hegység, metszett térkép. 

6. Mitől híres és jelentős még a Didot család? 

Ők készítették a legszebb rézmetszetekkel díszített könyveket. Valamint ők hozták létre azt az antikvát, amely a francia klasszicizmus legkiemelkedőbb és legjobb minőségű könyveiben fordult elő. 

Találmányaik még ezen kívül: a tipográfiai pontrendszer és a betűk rendszerezése, a sztereotípia ezzel elősegítve a nyomdaipar technikai fejlődését. 

Szakmájukat teljes mértékben hivatásnak és nem elsősorban kenyérkeresetnek tekintették, ezért fejlődött az ő idejükben olyan gyorsan. 

A Didot mértékegység: 

1 pouce (francia királyi hüvelyk) = 72 Didot-pont = 2,7067669 cm
1 Didot-pont = 1/2660 méter = 0,3759398496 mm
1 cicero = 12 Didot-pont = 4,511278195 mm

Kocsis Nagy Noémi 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr7812279121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása