10 viccesen komoly tanács kezdő íróknak

Margaret Atwood az utóbbi idők egyik legelismertebb és legtermékenyebb regényírója, Neil Gaiman mellett őt is megkérdezte a The Guardian, hogy milyen tanácsokkal látná el a kezdő írókat. Íme Atwood tíz tippje az íráshoz, amit kellő iróniával kell olvasni.

 1margaret.jpg

 

 

1. Repülőgépre mindenképp ceruzát vigyél magaddal az íráshoz. A tollak folynak. Viszont a ceruza hegye kitörhet és egy repülőn nem is tudod kihegyezni, mert nem engednek kést felvinni magaddal. Úgyhogy inkább két ceruza legyen nálad.

2. Ha mindkét ceruzád hegye kitört, akkor egy körömreszelővel segíthetsz magadon.

3. Legyen nálad valami, amire írhatsz. A papír jó lesz. Szükség esetén megteszi egy darab fa vagy az alkarod is.

4. Ha számítógépet használsz, mindig olyan helyre mentsd el a szöveget, ahol meg is találod.

5. Tornáztasd a hátad rendszeresen. A fájdalom elterelheti a figyelmedet.

6. A lényeg, hogy tartsd meg az olvasó figyelmét. (Ez úgy működik a legjobban, ha előbb a saját figyelmedet képes vagy felkelteni.) Ám mivel nem tudod, ki lesz az olvasód, ezért ez olyan, mintha egy halat próbálnál kilőni csúzlival, vaksötétben. Ami az egyik olvasót lenyűgözi, az a másikat halálra untathatja.

7. Valószínűleg szükséged lesz egy lexikonra, egy alapfokú nyelvtan könyvre és egy csipet valóságra. Ez utóbbi azt jelenti, hogy semmit sem adnak ingyen: az írás kemény munka. És egy kicsit szerencsejáték is. Nem jár vele nyugdíj. A körülötted élő emberek kicsit tudnak benne segíteni, de alapvetően csak magadra számíthatsz. Senki sem kényszerít rá, hogy írj, te választottad, úgyhogy ne nyafogj miatta.

8. Soha nem tudod úgy olvasni a könyvedet, mint egy kívülálló, annál az egyszerű oknál fogva, hogy te írtad. Minden műhelytitkát ismered. Láttad, hogyan mászik bele a nyuszi a kalapba. Ezért inkább kérd meg egy barátodat, hogy olvassa el, mielőtt kiadásra bocsátanád a könyved. Ez a barát ne valamelyik romantikus kapcsolatod legyen, hacsak nem akarsz szakítani vele.

9. Ne add fel az írást, ha már eljutottál valameddig. Ha elvesztetted a saját fonaladat, vagy alkotói válságban vagy, vizsgáld meg az addig leírtakat, hogy megtaláld, hol csúszott félre valami. Ha kell, változtass a történeten. Vagy írd át az egyik karaktert. Esetleg használj más igeidőt. De már az is jót tehet, ha csak az első oldalt átdolgozod.

10. Az ima segíthet. Vagy ha olvasol egy kicsit valami teljesen más könyvet, csak nem a sajátodat. És persze folyamatosan képzeld magad elé Szent Grálként a befejezett, kiadott, ragyogó könyvedet.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr1712315155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása