Ne a dolgozószobádat tedd inspirálóvá, inkább mozdulj ki és keress új helyet

Sokan töltenek azzal rengeteg időt, hogy az íráshoz ki akarják alakítani a leginspirálóbb, legmegfelelőbb környezetet. Nevezzük most dolgozószobának azt a sarkot is, ahol a számítógéped áll, amin írni szoktál. Sokszor aztán azon kapjuk magunkat, hogy egy kávézóban, lármában, kényelmetlen széken, miközben az asztal széle vágja az alkarunkat és megfájdul a nyakunk a rossz tartástól, hatékonyabban és gördülékenyebben megy az írás. Nem véletlenül van ez így.

47931940_ml.jpg

Asher Stephenson író állt elő azzal az elmélettel, hogy nem arra van szükségünk íróként, hogy inspiráló környezetben üljünk le írni, hanem arra, hogy újszerű, ismeretlen helyen legyünk. Szerinte ez van olyan pezsdítő hatással az agyunkra, amitől jobban megy aztán az írás. Így írt erről:

 

“A kávézók olyan környezetet biztosítanak, amiben nincs jelen az a rengeteg figyelemelterelés, amivel az otthonod vagy az irodád tele van. Ha egy új helyre mész dolgozni, minden munkáddal gyorsabban kész leszel, rövidebb idő alatt, mint otthon. A tested és az agyad nem esik bele azokba a szokásos halogatós, időfecsérlős csapdákba, amik a megszokott környezetben folyton előjönnek, mert nem érik ugyanazok a hatások egy szokatlan helyen.

 

Én például tudatosan mindig más helyre megyek írni, nem azért, mert egyik jobb lenne a másiknál, vagy mert annyival hatékonyabb lennék bármelyiken, hanem azért, mert így cselezem ki a saját mentális csapdáimat. Közben pedig jó gyakorlat arra is, hogy ki tudjam zárni a környezetemet, így már senki és semmi nem tud zavarni, ha írok.”

 

Más szavakkal néha a megszokások az ellenségeink és nem tudunk tőlük annyira felszabadultan írni, amennyire szeretnénk. A környezetváltozás jót tesz a léleknek, inspiráló és segít a hatékony írásban. Persze ettől még nem kell megszüntetni a dolgozószobát úgy, ahogy van, de néha érdemes kimozdulni és a komfortzónán kívül keresni egy ismeretlen helyet az írásra. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr9112315163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása