Tényleg minden nap írnod kell 60 percet ahhoz, hogy jó író legyél?

Tom Angleberger, az Origami Yoda bestseller sorozat írója tűnődött el azon, hogy miért kapja meg minden író azt a tanácsot, hogy naponta legalább 60 percig írjon, ha tényleg író szeretne lenni.

 origami-yoda.jpg

“A leggyakoribb tanács az írók felé az a “Írj egy órát minden nap” valamelyik verziója. Hogy miért pont 60 perc, miben jobb 60 perc, mint 61 vagy 63, az nem egészen tiszta. Ha a 60 perc jó, akkor miért nem lehet 120? Vagy 372?

Úgy értem, nem az lenne a legjobb, ha 24 órát írhatnánk egy nap? Minek megállni? Miért nem írunk mostantól kezdve egyfolytában? Az életed lehetne egy nagy szóletöltés. Persze, ez abszurd. De nem vagyok biztos benne, hogy abszurdabb, mint ez a kierőltetett egy órás írás naponta. 

Tudom, hogy működhet ez a tanács pár írónak - vagy esetleg csak így próbálnak ezek az írók minden más írót szabotálni rossz tanácsokkal -, de az biztos, hogy nem az én utam. Gyakran eltelik egy egész nap anélkül, hogy egy sort is írnék. Vagy akár egy hét. Sőt van, hogy egy teljes hónapot eltöltök egyetlen leírt szó nélkül.

Ez nem azt jelenti, hogy nem gondolkodom, formázok, komponálok, tervezek fejben, ez csak azt jelenti, hogy nem gépelek. Ha nincs a fejedben még meg, hogy mit szeretnél leírni, nincs meg a kép, hogy mit szeretnél létrehozni, akkor minek ültetnéd le magad és gépelnél egy órán keresztül? Nem lenne egészségesebb, ha inkább elmennél sétálni? Sőt még inspirálóbb is lehet, és séta közben előpattanhat az ötlet, amiről megéri írni később.

Az írj-naponta-egy-órát tanács kéz a kézben szokott járni a második leggyakoribb tippel, amit adnak az íróknak: “Írj egy laza első piszkozatot.” Miért? Csak hogy utána napi KÉT órát eltölts azzal, hogy átnézed és javítod? Kösz, nem, inkább becélzom, hogy jót írjak már első piszkozatra és aztán azt nézem át.

Régebben újságíró voltam, tudom mit jelent az, hogy leülsz és napról napra kisajtolod magadból a szavakat. De ez gyakran oda vezet, hogy értelmetlenül, feleslegesen egymásra dobált, elpazarolt szóhalmazod lesz csak. Az egyik nagy probléma a mai világgal, hogy nincs írásmentes övezet (lásd: az internet). Akkor meg minek tegyük még mi, írók is hozzá a magunkét?

Úgyhogy részemről ez a tanács elutasításra kerül. Azt is elutasítom, hogy azért nem fogom elérni a céljaimat, mert nem tartom magam ehhez a kitalált közhelyhez. A nap 24 órájában szerző vagyok, aki akkor ír, amikor különösen jó okot talál rá.”

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr8612357547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása