Most győzd le az írói blokkot! Megéri.

Ha te is olyan vagy, mint a legtöbb író, akkor tisztában vagy vele, hogyan kezdődik a könyved és talán már azt is tudod, hogy fog végződni, de hogy közben mi történik, az még misztikus számodra is. Ezért jó eséllyel átélted már az írói blokkot.

46737925_l.jpg

Mi az az írói blokk?

Az az elmeállapot, amikor egyszerűen nem jönnek a szavak, képtelen vagy leírni egy értelmes mondatot. Előfordulhat amiatt, hogy nem tudod, mi a következő lépés a történetben. Ilyenkor ugyanazt a sort írod újra meg újra, mindig visszatörlöd és egy idő után úgy érzed, legszívesebben odavágnád a sarokba az egészet. Remek táptalaja ez az állapot a halogatásnak, de nem kell ennek így lennie. Pár módszert ajánlunk, amivel átsegítheted magadat a nehéz időszakon.

 

1. Válts nézőpontot

Nem jutsz sehova a főszereplőddel? Lehet, hogy az a gond, hogy nem az ő szempontjából kell írnod tovább a történetet, mert az akció valahol máshol történik. Válts egy másik karakter nézőpontjára, folytasd az ő szemszögéből. Remek példa erre a Trónok harca, amiben George R.R. Martin mindig annak a szereplőnek a perspektívájára ugrik, akinek érdekes a története az idővonalban.

 

2. Változtasd meg a betűtípust

Pár író esküszik rá, hogy azzal, hogy megváltoztatják a betűtípust, színt, méretet, segítenek az agyuknak, hogy teljesen új megvilágításban folytassák a történetet. Mintha egy új könyv lenne. Megér egy próbát, vesztenivalód végül is nincs, maximum piros nagy betűid lesznek egy ideig a pici feketék helyett.

 

3. Írj az írásról

Ha kiírod magadból a problémáidat, az kétségtelenül terápiás hatású. Pszichológusok gyakran ajánlják a magánéleti krízissel küzdőknek, miért ne használhatnánk írói blokk esetén is ezt a módszert. Írj az írói blokkodról. Csak kezdj el írni, fogalmazd meg, mi a probléma, mit terveztél a könyveddel, írj a karaktereidről, bármiről, ami a könyveddel kapcsolatos. Felderítheted vele, hogy miért akadtál el a történetedben.

 

4. Készíts listát

Az elménk szereti a rendezett listákat, megnyugszik tőle, úgy érzi, kézben tartja az eseményeket. Ilyen listák lehetnek például a könyveddel kapcsolatban:

  • 10 dolog, ami történhet a karaktereddel
  • 10 dolog, ami abszolút nem történhet a karaktereddel
  • 10 dolog, ami rossz a történetben
  • 10 dolog, ami motiválja a karaktereidet
  • 10 dolog, amitől félnek a karaktereid

 

5. Ugorj át fejezeteket

Hatásos eszköz, ha azért blokkoltál le, mert nem tudod, mi következzen időrendben a történetedben. Fogalmad sincs, mi legyen a következő fejezet, de azt tudod, hogy az utolsó előtti fejezetben mit szeretnél majd leírni. Nem kell tartani magad az időrendhez, ugorj egy nagyot és írd azt a fejezetet, ami már megvan a fejedben. Majd visszatérsz az előbbi részekhez és kitöltöd az üres helyeket később. 

6. Kész vagy?

Ha elkészültél a kézirattal akkor most töltsd fel kiadásra, mert a Publio most 50%-ot visszatérít neked a megrendelt szolgáltatások után.

fb50_banner.png

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr5512315147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása