Híres írók kedvenc olvasmányai

Nemrég írtunk arról, hogy milyen fontos az, hogy az írók olvassák mások könyveit, mert abból épülnek, csiszolódik az írástudásuk és szélesítik a látókörüket. Nézzük meg ezért azt, hogy a híres írók milyen könyveket forgattak örömmel. Érdemes rászánni ezekre a könyvekre az időt, hátha téged is inspriálnak.

 ray-bradbury_1.jpg

 

Ray Bradbury

A legendás sci-fi író egy 2003-as interjúban, 83 éves korában így nyilatkozott: “George Bernard Shaw esszéi a kedvenceim. Az utóbbi 100 év emberi intelligenciája ott van bennük. Emellett még Loren Eisley könyvei, aki az elmúlt 40 év legnagyobb költője szerintem. Herman Melville: Moby Dick könyve pedig olyan hatással volt az életemre, ami meghatározó volt számomra több mint 50 évig. A karrieremet a legnagyobb mértékben Edgar Rice Burroughs: Mars-ciklus könyvei befolyásolták. 10 éves voltam, amikor először kézbe vettem őket és rövid idő múlva elkezdtem írni a saját könyveimet a hatásukra.”

 

George R.R. Martin

Valószínűleg nem meglepő, hogy a Trónok harca írójának a kedvence J.R.R. Tolkien: A Gyűrűk Ura trilógia. Először gimnazista korában olvasta és menthetetlenül elveszett ebben a varázslatos világban. Az már inkább érdekes, hogy Martin szerint az utóbbi idők legjobb könyve Emily St. John Mandel: Tizenegyes állomás című műve, ami “Egy kifejezetten melankólikus regény, de gyönyörűen van megírva. Az a könyv, amire sokáig fogok még emlékezni és újra meg újra el akarom olvasni.”

 

Mark Twain

http://admin.konyvaruhaz.info/media/files/mark-twain.jpg

Mark Twain 1887-ben válaszolt egy lelkész levelére, aki azért fordult az íróhoz, hogy ajánljon könyveket az általa terelgetett fiataloknak. Twain a következő könyveket írta le kedvencként: Thomas Carlyle: A francia forradalom története; Sir Thomas Malory: Arthur királynak és vitézeinek, a Kerek Asztal lovagjainak históriája; Az Ezeregyéjszaka meséi.

 

Jane Austen

A klasszikusok királynője maga is telhetetlen olvasó volt, kedvencei közé sorolhatók Lord Byron: A kalóz és Anne Radcliffe: The Mysteries of Udolpho művei. De az abszolút favorit számára Samuel Richardson: Sir Charles Grandisoncímű könyve volt.

 

Samuel Beckett

http://admin.konyvaruhaz.info/media/files/samuelbeckett.jpg

Az író 1941-1956-ig tartó levelezése 2011-ben jelent meg, ami bepillantást engedett az olvasási szokásaiba is. Beckett rengeteg könyvről írt a leveleiben, a legélőbb történetnek például Verne Gyula: 80 nap alatt a Föld körül című könyvét nevezte. Theodor Fontane: Effi Briest könyve elmondása szerint “újra meg újra könnyeket csal a szemembe.” És J.D. Salinger: Zabhegyező című művéről azt írta, hogy “jobban szeretem, mint bármi mást az utóbbi időben.”

 

F. Scott Fitzgerald

Fitzgerald 1936-ban, négy évvel halála előtt az őt gondozó nővérnek diktálta le 22 könyvből álló listáját, ami szerinte az alapműveltséghez szükséges. Olyan könyvek voltak a listán, mint Theodore Dreiser: Carrie drágám; Ernest Renan: Jézus élete; Henrik Ibsen: Babaház; Sherwood Anderson: Winesburg, Ohio.

 

Henry Miller

http://admin.konyvaruhaz.info/media/files/henrymiller1.jpg

A Ráktérítő írója egy egész könyvet írt arról, hogy milyen olvasmányok hatottak rá élete során. A 100 Books Which Influenced Me Most művében a 100 kedvenc könyv között feltűnnek az Üvöltő szelek; Huckleberry Finn kalandjai; A nyomorultak klasszikusok is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr112373593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása