Az írás folyamatának 11 stádiuma

Az írókkal kapcsolatban elterjedt tévhit, hogy az életük csupa izgalom, csillogás és siker. Az egyetlen árnyoldala az írói karriernek maga az írás. Ha valaha akartál már írni egy könyvet vagy csak egy novellát, akkor már te is tudod, milyen küzdelem leültetni magad és elkezdeni az írást.

A halogatást csúnya, gonosz dolognak szokták beállítani, de az íróknál másképp működik: nem akadályoz, hanem inkább inspirál. Mondhatnánk úgy is, hogy az író legjobb barátja az utolsó utáni pillanatok pánik helyzete.

 45298555_ml.jpg

1. Eldöntöd, hogy leülsz és írsz

Eljött az idő, amit kijelöltél magadnak az írásra, úgyhogy nincs mese, neki kell ülni. Még a programodat is lemondtad, mert a ma este az írásé. Ma végre elkezded írni azt a nagyszerű művet, amit könnyes szemmel emlegetnek majd a kritikusok és rendezők állnak majd sorba a filmes jogokért.

2. Ránézel a Facebookra

A Wordre akartál kattintani, de valahogy Facebook lett belőle. Ha már ott vagy, csak megnézed az új értesítéseket, egy kicsit talán le is görgetsz, hogy lásd, mi történik az ismerőseiddel. Meg kéne nézni a volt osztálytársat is, hogy mit dolgozik, hogy már megint a tengernél nyaral...

3. Kerítesz valami harapnivalót

Itt az ideje írni, becsukod a Facebookot. De ugye üres hassal nem lehet alkotni, úgyhogy valami finomat csak keresel magadnak. Utána rendet raksz az asztalodon, beállítod a lámpádat, iszol egy kávét. Fontos dolgok ezek a kreatív munkához.

4. Bámulod a képernyőt

Tegnap egész nap a fejedben motoszkált a tökéletes kezdőmondat, de most semmi. Mintha törlődött volna az agyad. Üres, mint egy papírlap. Csak a kurzor villog.

5. Inspirációt keresel

Talán pont az a cikk hozza meg az ihletet, ami az internet legcukibb macskájáról szól. Néha csak egy kis figyelemelterelés kell.

6. Kiválasztod a tökéletes zenét/fontot/ruhát íráshoz

Csak kényelmes ruhában lehet jót írni. Az volt eddig a gond, hogy a feszes farmered szorított, így nem lehet koncentrálni. És persze az sem mindegy, mi szól a háttérben, már csak azt kell eldönteni, milyen műfajhoz van kedved. Arról nem is beszélve, hogy olyan fontra van szükséged, ami segít a koncentrálásban, hiszen azt kell nézned most jó hosszú ideig.

7. Kétségbeesés

A legmélyebb pontja a folyamatnak. Lehet, hogy le kéne inkább feküdni. Vagy megnézni 8 részt a kedvenc sorozatodból. Esetleg csillagokat nézni.

8. Feltámadás

Nem, nem adod fel. Ez az este az írásé, akkor sem halasztod el, ha reggelig kell a gép előtt ülnöd. Meg tudod csinálni. Harcos vagy. Nyomás alatt teljesítesz a legjobban. Lehet, hogy csak végre beütött a harmadik kávé, de most már érzed, hogy menni fog ez.

9. Leírod az első mondatot

Fantasztikus érzés, mindenféle szavak törnek elő belőled. Az alkotás és kreativitás élménye átjárja a tested. Bizseregnek az ujjaid. Ez a világ legjobb első mondata.

10. Kitörlöd az első mondatot

Átgondolva, megy ez neked jobban is. Talán egy kicsivel kevesebb kötőszó jobb lenne. Vagy több főnév. Esetleg egy új íráskészség.

11. Végre elkezdesz írni

Hajnal kettő felé jár az idő, az álom és ébrenlét határán egyensúlyozva belépsz az ihlet világába és csak írsz mindent, ami jön. Oldalak telnek meg észrevétlenül és lassan feljön a nap. Már csak azt kell kitalálnod, hogy holnap este hogyan kezdhetnéd el korábban az írást, hogy ne legyél ilyen borzalmasan álmos másnap.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr6212102211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása