Így teheted érdekesebbé az írásodat

Abban mind egyetértünk, hogy ha azt akarjuk, hogy az olvasók elolvassák a könyvet, akkor annak érdekesnek kell lennie. Nemcsak a történettől válik érdekessé, hanem attól is, ahogy megírod azt a történetet. Hoztunk pár tippet, hogy hogyan teheted letehetetlenné a könyved.

30806961_l.jpg

Érdekeljen, amiről írsz

Ha egy valamit kellene választanunk, amitől élővé válik egy szöveg, akkor az az, hogy az írót érdekelje, amiről ír. A szenvedély természetes módon megjelenik ilyenkor az írásban, sokkal élőbbé teszi a szöveget és feltölti a szavakat lelkesedéssel. Ugyanúgy működik, mint amikor beszélgetsz valakivel és sokkal gördülékenyebben megy a társalgás, ha van egy téma, ami izgalmas számodra. Nehéz úgy életet lehelni a könyvbe, hogy igazából nem izgat, amiről írsz. Ha például a trendinek hitt témát választottad, ami nem mozgat meg, de most épp a tini-vámpíros könyveket viszik, mint a cukrot. Lelkesedés és szenvedély nélkül nem lesz jó könyved.

 Utánozd a stílust

Ezért kell sokat olvasni, hogy a kedvenc íróid stílusát megfigyelhesd. És ezért kell minél szélesebb körben meríteni az olvasnivalókat, hogy minél több stílussal megismerkedj, hogy aztán rátalálj a saját hangodra. Figyelj olvasás közben írói szemmel, hogy vajon mitől olyan jó egy könyv, mi az a plusz, amit az író beletesz, mit csinál jól, amivel megragadja a figyelmedet. Még akár alá is húzhatsz szófordulatokat, mondatokat, tetten érhető írói technikákat a könyvekben, hogy aztán felhasználd őket a saját írásodban.

 Kerüld a közhelyeket

A kliséktől válik egy történet kiszámíthatóvá, ettől pedig egyáltalán nem lesz érdekes. Ha ugyanazokat az elfáradt, elhasználódott kifejezéseket használod, akkor a könyved is fáradttá válik. Kerüld el azt, amiről úgy érzed, már te magad is unod és találj ki saját szófordulatokat.

 Gondolj az olvasóra

Egyértelmű, hogy minden fajta írás során az olvasó a legfontosabb szempont. Tudnod kell, kinek írsz, hiszen célzottan kell érdekessé tenned a történetedet. Ha tiniknek akarsz könyvet írni, akkor egész más hangnemet kell használnod, mint ha mondjuk romantikus történetet írsz negyvenes nőknek. Gondold át alaposan a célközönségedet mielőtt belevágnál egy könyv megírásába.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr5812327601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása