Meglocsollak kölnivel, Megcsókolsz-e érte?

Vasárnapról - vasárnapra megszokhattátok, hogy mindig betűtörténeti cikkel jelentkezünk. Lévén húsvét vasárnapja, most a blogot is aktualizáljuk az ünnephez. 

Ebből az alkalomból húsvéti témájú könyvekkel, kicsiknek szóló kifestőkkel, felnőtteknek való, az ünnephez kiadott cd-vel, melyen gregorián dallamok hallhatóak, kis locsoló versikékkel és régi húsvéti témájú képeslapokkal szeretnénk teljesebbé tenni ezt a napot. 

husveti_kepeslap_6.jpg

Pár mondatban a húsvétról

De mi is pontosan a húsvéti ünnepkör ? A kereszténység legnagyobb ünnepe, a Krisztus központú kalendárium, naptár fő ünnepeként tekintünk rá. A bibliai leírás szerint Jézust pénteken (nagypénteken) feszítették keresztre és a harmadik napon, vasárnap támadt fel. Kereszthalálával az minden ember bűnét váltotta meg és győzelmet aratott a halál felett. 

A húsvét az egyházi ünnepen kívül a tavaszvárás, a megújulás ünnepe is, ami hol márciusra, hol áprilisra esik. A húsvét kiszámításának módját az 1582-es Gergely (XIII. Gergely pápa) féle naptárreformhoz kapcsolható. Vagyis a tavaszi napéjegyenlőség utáni, első holdtölte utáni vasárnapra esik. Kezdetben csillagászatilag számolták ki. Később korrigálták a naptárat 1582-ben. A legismertebb módon a Gauss féle algoritmust szokták használni a kiszámításához. 

husveti_kepaslap_3.jpg

De hogyan is kapcsolódik mindez a magyar népszokásokhoz? Tudjuk, hogy pénteken nagyböjt van, ekkor készülünk az ünnepre. Sonkát főzünk, süteményeket sütünk, elrendezzük, kitakarítjuk az otthonunkat, lelki életünket  is rendbetesszük, vagyis mi magunk is felkészülünk az ünnep és tavasz várásra.

Még mindig hagyomány magyar vidékeken a tojásfestés, mind porfestékkel, mind hagymahéjjal, mind írókázással, viasszal, ecsettel, akvarellel, temperával. Kinek mi a kedvence. 

Ehhez nagyon jól jöhet az, hogy a kiadók, ha nem is nagy számban, de készítenek ilyen témájú könyveket, amelyekbe a gyűjtők a népszokásokat, recepteket, ötleteket írták egybe. A gyerekeknek pedig hasznosak lehetnek a húsvéti kifestőkönyvek, amik olykor jobb ajándéknak bizonyulnak, mint más ajándékok. A nyuszi hoz sok mindent, de egy idő után semmi hasznát nem veszik.

A könyv viszont maradandó érték. A szülők kreatívitását és szorgalmát átvéve, gyerekként megtanulva örömmel készülhetnek az ünnepre. 

husveti_kepaslap_12.jpg

Azoknak, akiknek húsvét vasárnapján az írás, olvasás, költészet, tojásfestés, kreatív feladatok és vendégeskedések mellett van kedve a húsvét hétfői locsolkodásra felkészülni, csokorba gyűjtöttünk egy pár kedves és vidám locsolóverset.

Ma a locsolkodó férfiak és fiatal emberek verstudománya eléggé szűknek bizonyul, érdemes ezekből a könyvekből újakat tanulni, esetleg írni, ha valaki jó tollú író, költő és megörvendeztetni velük a hölgyeket. 

1_homa_janos_ma_van_husvat_napja_locsolkodoversek_regi_kepeslapok.jpg

Homa János: Ma van húsvét napja, locsolkodóversek és régi képeslapok könyve. 

Húsvéti témájú könyvek és cd

Homa János könyvében a Ma van húsvét napja című kiadványban locsolkodó verseket és régi képeslapokat gyűjtött egybe a szerző. 

2_barsony-ottilia-erdei_husvet.jpg

Bársony Ottília: Erdei húsvét. Gyerekeknek szóló vidám mesekönyv. 

Bársony Ottília Erdei húsvét című könyvéhez az illusztrációkat Kohl Attila készítette. Gyerekeknek szóló vidám mesekönyv.

3_csorgo_aniko_csigo_laszlo_husvet_tanacsok_otletek_az_unnepi_elokeszuletekhez.gif

Csörgő Anikó - Csigó László: Húsvét, tanácsok ötletek az ünnepi előkészületekhez. 

Csörgő Anikó és Csigó László szerzőpáros közös könyve a Húsvét tanácsokkal, ötletekkel szolgál a húsvéti előkészületekhez.  

4_szokimondoka_husveti_foglalkoztato_fuzet.png

Húsvét szóról-szóra, foglalkoztató füzet. 2016. 

A tavalyi év folyamán jelent meg a SzóKiMondóka, Húsvét szóról szóra. Foglalkoztató füzet. 

5_vidam_husvet.jpg

Keress, találj, mesélj! Vidám húsvét. Színes kifestő gyerekeknek. 

A Vidám húsvét Eszes Hajnal rajzaival egy szintén 2016-ban megjelent színes kifestő, amelyben a gyerekek örömmel merülhetnek el.
jubilate_deo_cd_pannonhalmarol.jpg

Jubilate Deo cd, gregorián énekekkel Pannonhalmáról a húsvéti, pünkösdi ünnepkörre. 

Hogy a felnőttek se maradjanak szórakozás nélkül, ha a húsvéti előkészületek során nincs is idő annyit olvasni, vagy íróként, költőként írni, mint más alkalmakkor, de fel lehet töltődni ezzel a remek Jubilate Deo cd-vel.

A zenei kiadványon gregorián énekek találhatóak, többek között a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan. A későbbiekben is ez adhat inspirációt, a szellemi elmélyülésben és írásban. 

Míg a cd-t beszerezzük itt van egy felejthetetlen gregorián dallam gyűjtemény, ami segíti az ünnepre hangolódást, befelé fordulást.

Régi képeslapok és vidám, népi locsolóversek húsvétra 

Tarka réten jártam, sok virágot láttam,
illatukat egy kis üvegbe bezártam
ez a kis üvegcse itt lapul most nálam
engedd meg hogy frizurádat vele eltaláljam.

husveti_kepeslap_2.jpg


E háznak kertjében van egy rózsatő,
Azt gondozza, azt öntözi a Jó Teremtő,
Vizet öntök a fejére,
Szálljon áldás a kezére,
Az Istentől kérem,
Piros tojás a bérem.

husveti_kepeslap_4_1.jpg

Van e háznak rózsabokra,
nyúljék élte sok napokra,
hogy virítson, mint rózsaszál,
megöntözném: ennyiből áll
e kis kertész fáradsága,
piros tojás a váltsága.

husveti_kepeslap_5.jpg


Láttam és találtam egy szép virágszálra,
Engedelmet kérek meglocsolására.

husveti_kepeslap_7.jpg

Itt a húsvét, eljött végre
A szép lányok örömére
Mert a lányok szép virágok
Illatos víz illik rájuk
Kit húsvétkor nem locsolnak,
Hervadt virág lesz már holnap.
Ne fuss hát el, szép virágom,
Locsolónak csók jár, három.

husveti_kepeslap_9.jpg


Kelj föl párnáidról szép ibolyavirág.
Nézz ki az ablakon milyen szép a világ.
Megöntözlek szépen, az ég harmatával,
Teljék a tarisznya szép piros tojással.

husveti_kepeslap_10.jpg

Én vagyok a török, locsolkodni jövök.
Ha nem kapok piros tojást, mindent összetörök!

husveti_kepeslap.jpg

Okos vagyok, szép és laza,
Locsoljak, vagy húzzak haza?

husveti_kepeslap_11.jpg
Meglocsollak kölnivel, Megcsókolsz-e érte?

Minden kedves olvasónknak, írónknak és költőnknek kellemes, áldott húsvéti ünnepeket, vidámságot, a lányoknak sok locsolót, a fiúknak piros tojást kívánunk! 

Kocsis Nagy Noémi

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr8512417163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása