10 tanács kezdő írónak

Anne Enright Booker-díjas író, aki a könyveit szerzői kiadással jelenteti meg 1995 óta és idén júniusban újabb díjat nyert a független könyvesboltoktól az Independent Bookshop Week keretében. Tudja miről beszél, amikor tanácsokat ad a kezdő íróknak. A tippjeit humorral és iróniával fogalmazta meg, érdemes azonban a viccelődése mögé látva tanulni a tapasztalataiból.

anne-enright-0071.jpg

1. Az első 12 év a legrosszabb.

2. A könyvírás legjobb módja, ha tényleg írod azt a könyvet. Egy toll hasznos lehet hozzá, de a gépelés is megteszi. Kitartóan tedd egymás után a szavakat a papírra.

3. Csak a rossz írók gondolják úgy, hogy a művük tökéletes.

4. A leírások megfogalmazása nehéz. Emlékezz rá, miközben írod, hogy minden leírás a világról alkotott véleményedet tükrözi, úgyhogy előbb találd meg a saját határozott világképedet.

5. Olyan könyvet írj, amilyet csak akarsz. Mindegy, hogy mennyire kitalált vagy mennyire valós a történet, egy dolog számít: szívből jöjjön.

6. Alaposan nézz utána a tényeknek.

7. Képzeld el, hogy haldokolsz. Ha meghalnál mondjuk 10 héten belül, befejeznéd ezt a könyvet? Miért nem? Amit ez a tíz-hetem-van-hátra éned utál a könyvedben, az rossz benne, úgyhogy változtass rajta. Ne alkudozz magaddal, csak írd át. Látod? Könnyű. És senkinek sem kellett igazából meghalnia hozzá.

8. A fenti gyakorlatot még hatásosabban el tudod végezni, ha előtte iszol pár pohár whiskyt.

9. Élvezd az írást!

10. Tudd, ha 15-20 éven keresztül minden nap az íróasztalnál ülsz és írsz - nem számolva a hétvégéket -, az megváltoztatja az életedet. Lehet, hogy nem válsz tőle jobb emberré, de sokkal szabadabb leszel.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr5912482261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása