Ezt üzenném annak a fiatal írónak, aki egykor voltam

Kathy Edens író, aki mára már tanácsadással is foglalkozik, közben pedig regényeket ír. Az idős hölgy mindig író akart lenni, de a környezete sosem bátorította, hogy elérje a céljait, ezért egészen addig, míg megszülettek a gyerekei, nem írta meg a benne formálódó könyveket, könyvelőként dolgozott. Azonban a legkisebb gyermeke születése után úgy döntött, hogy megvalósítja gyerekkori álmát, visszaült az iskolapadba, írást, pszichológiát tanult, majd belevágott az írói karrier építésébe. Utólag boldogan ellátná tanácsokkalfiatal önmagát arról, hogyan váljon íróvá.

 kidwriter.jpg

 

 

“1. Nem lehetetlen írással pénzt keresni.

Szabadúszó íróként elég jó megélhetést biztosít nekem az, hogy több cégnek is tartalmat szolgáltatok. Dolgozhatok a saját időbeosztásom szerint és azt csinálhatom minden nap, amit szeretek. Szavakat írok, amik tetszenek másoknak. Bárcsak elmondta volna valaki már rég, hogy az írással tudok pénzt is csinálni és még időm is marad a szenvedélyemre, a regényírásra. Nem kell éhező művésznek lennem.

 

2. Ne hagyd, hogy mások döntsenek a jövődről.

Ne hallgass az olyan tanácsokra, amikben azt elemzik, hogy miért nem lehetsz író. Számtalan okot fel tudnak sorakoztatni a “jóakarók”, hogy miért nem igazi munka az írói szakma. Rengeteg módon fel tudod használni az írói tehetségedet úgy, hogy abból te is és mások is profitálhatnak.

 

3. Tanulj, tanulj, tanulj.

Olvass el mindent, a rosszat, a jót, a ponyvát... Figyeld meg, mi tesz egy könyvet jóvá vagy rosszá és tanulj belőle. Menj el írói tanfolyamra, menj írók közé és tanuljatok egymástól. Csatlakozz egy könyvklubhoz, ahol elemeire szeditek a könyveket, hogy kiderüljön, mi teszi hitelessé a történetet. A legjobban mások könyveinek boncolásából tanulhatsz.

 

4. Tartsd a lépést a technológiával.

Bárcsak sokkal korábban ráébredtem volna, milyen ereje van a blogolásnak. Hogy az internetről milyen inspirációt meríthetek. Hogy vannak olyan fantasztikus online közösségek, ahol az írók egymással megoszthatják a tapasztalataikat. Ne félj az újdonságoktól, próbáld ki az új vívmányokat.

 

5. Tanuld meg korán, hogy szerkeszd a saját szövegeidet.

Az írás a könnyebbik része a folyamatnak, a szerkesztés már jóval nagyobb falat. Néha olyan közel kerülök a saját szövegemhez, hogy nem látom meg azokat a részleteket, amiket ki kellene javítanom. Mielőtt belevágsz a saját könyved szerkesztésébe, gyakorolj más szövegein, így biztosabb kézzel javíthatod majd a könyvedet.

 

6. Soha ne add fel.

Egyszer azt mondta valaki nekem, hogy az a különbség az írók és nem írók között, hogy az író soha nem adja fel. Szembe kell nézned az elutasítással, tedd túl magad rajta. Minél hamarabb ülj vissza a lóra és írj tovább. Meríts erőt olyan sikeres írók példájából, akiket karrierjük elején rengetegszer visszautasítottak: Agatha Christie, J.K. Rowling, Margaret Mitchell, és C.S. Lewis. Még a világhírű mesekönyvek írója, Dr. Seuss is megkapta az első könyvére, hogy ‘Túlságosan különbözik minden más piacon lévő ifjúsági könyvtől, ezért eladhatatlan lenne.’ Ez mindent elmond helyettem is.”

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr512574733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása