Ezt soha nem fogod kipróbálni!

Egy ilyen cím után azt gondolnád, hogy valami nagy butaságot fogunk írni, olyan stratégiát, amit épeszű ember nem próbálna ki. Pedig valójában olyan stratégiát hoztunk Nick Thackertől, a Lifehack magazin szakértőjétől, amit nagyon is érdemes kipróbálni, csak épp a tapasztalatai szerint nagyon kevesen adnak esélyt és élnek vele a valóságban.

63590496_l.jpg

 Pedig Nick szerint ezzel a stratégiával három dolgot érhetsz el az írásod fejlődésében:

1. Az írásod ezzel a legjobb írásaid közé emelkedhet.

2. Odaülteti az olvasót a könyved elé.

3. Sokkal több cselekmény lesz az írásodban, mint a stratégia nélkül.

Mi ez a fantasztikus trükk? Írj le mindent legalább háromszor.

Igen, az a rossz hírünk van, hogy a hatékonyságot az írás terén is azzal lehet a legjobban növelni, hogy még több energiát teszel bele a könyvedbe. Ahogy Nick fogalmaz: meg kell céloznod egyenesen a Holdat.

Így működik a hármas írás stratégiája:

1. Írj. Azt és úgy, ahogy jön. Teljesen szabályok nélkül, szabad folyást engedve a gondolataidnak. A szerkesztés, javítás ebben a fázisban tilos.

2. Írj megint. Ekkor nézd át a leírt szöveget és gyomláld ki belőle az égbekiáltó szóismétléseket, pongyola megfogalmazásokat és a “hogy”-ok tömkelegét. Ezzel a szavak számát 10 százalékkal csökkented.

3. Írj még egyszer. Úgy látod, hogy az írásod kész van, és a külvilág elé tárhatnád akár? Gondold át újra. Nick az első regényét négyszer írta át, mire azt érezte, másnak is megmutathatja. Csak a legjobb munkát add ki a kezeid közül.

Talán nem tetszik az ötlet, hogy mindent háromszor át kell nézned, pedig hidd el, drámaian és villámgyorsan javulhat tőle az írásod. Ennek a technikának az a titka, hogy nehéznek és nyögvenyelősnek tűnik az elején, de pár alkalom után már észreveszed magadon, hogy milyen pozitív hatással van a könyvedre. Egy idő után már nem is kell ezt a stratégiát alkalmaznod, mert a gondolataid úgy rendeződnek és a szavakat úgy írod le egymás után, hogy már elkerülöd azokat a problémákat az első íráskor, amiket később ki kellene gyomlálni. Addig is azonban publikálás előtt mindenképp adj egy esélyt ennek a hármas írásnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr8212574737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása