Nem bírok úgy leírni öt szót, hogy ne változtassak meg hetet.

Az Oxford Royale Academy szedte össze híres, sikeres írók legütősebb tanácsait az írásról szerzett tapasztalatikról. Az ő gyűjteményükből válogattuk ki azokat, amiket szerintünk is érdemes megszívlelni és elgondolkodni rajtuk.

tree.jpg

 

“Egyszer Billy Wilder a mesterkurzusán azt mondta, hogy az első cselekmény a történetben az legyen, hogy felrakod a főszereplőt egy fára, második cselekmény, hogy felgyújtod a fát, a harmadik pedig, hogy a főhőst leszeded a fáról.” - Gary Kurtz, a Star Wars IV és V producere

Ez a történetmesélés veleje, elegánsan megfogalmazva. Mindegy, hogy azt a történetet a tábortűznél, könyvben vagy a mozivásznon mesélik el, Billy Wilder tanácsa jól alkalmazható a történetmesélőknek. A főhőst keverd bajba, tedd még rosszabbá a helyzetét, majd mentsd meg. Nem arra kell itt gondolni, hogy minden könyv pörgős cselekménnyel és akció jelenetekkel legyen tűzdelve. Lehet az a fa, amire a főhőst felteszed, mondjuk egy rossz szokás, idegesítő viselkedés is, amit aztán majd meg kell oldania valahogy a könyv végére. Azt kell tudnod, hogy milyen esemény váltja ki, hogy kiderül a baj, amibe a főhőst kevered? Hagyod, hogy ott maradjon vagy tovább fokozod a feszültséged körülötte? Aztán már csak el kell döntened, hogy tényleg meg akarod-e menteni.

 

“Ha vannak az íráson kívül fontos dolgok az életedben - család, barátok, örömteli munka -, akkor dolgozd bele mindet a könyvedbe, a végén sokkal gazdagabbá válik tőle.” - David Brin, Hugo-díjas szerző

David Brin szerint az írók hajlamosak elfeledkezni erről, és inkább elzárják magukat a külvilágtól. Pedig a legjobb inspiráció a környezetből érkezik, amikor kapcsolatba lépsz a világgal, beszélgetsz emberekkel. Sokkal könnyebben megy majd a párbeszédek írása például, ha a valóságban is szóba elegyedsz a barátaiddal. De már egy egyszerű séta is segíthet, amikor kiszúrsz egy piros kabátos nőt a buszmegállóban, aki pont úgy néz ki, ahogy az egyik szereplőd, akit eddig nehézkesen tudtál részletekbe menően leírni.  David Brin ráadásul sci-fi író, és még ő is a mindennapi emberi kapcsolataiból merít ihletet az íráshoz.

 

“Nem bírok úgy leírni öt szót, hogy ne változtassak meg hetet.” – Dorothy Parker, költő, író

Dorothy Parker azon kevesek közé tartozott, akik mindent elsőre jól írtak le. Azért, mert mániákusan szerkesztette azt, amit kiadott a kezei közül. Bár ez vitatott dolog, mert sokan javasolják azt, hogy eszedbe ne jusson szerkeszteni, miközben írsz, mert azzal csak megakasztod a saját gondolatmenetedet. Szerintük először írd le a teljes szöveget, majd utána ráérsz javítani. Mindenkinek más stratégia működik, leginkább személyiségtől függ, illetve attól, hogy mennyire bírod a tökéletlenséget magad körül. A lényeg talán Dorothy Parker szavaiból az, hogy mielőtt kiadod a könyved, minden öt szóból hetet változtass meg, hogy a legjobb formáját hozd ki belőle.

 

“Ha egy könyvet igazán el akarsz olvasni, de még nem írták meg, akkor neked kell megírnod.”  – Toni Morrison, Nobel-díjas író

Jó tanács mindenféle műfaj írójának, illetve tulajdonképpen még azoknak is, akik sosem írtak le egy szót sem, mert azt jelenti, hogy legyél te magad a változás a világban. Ha már eleged van a jelenlegi helyzetből és trendekből az irodalomban, akkor változtass. Nem kell azt írnod, amire szerinted a világnak szüksége van, azt kell írnod, amiről szeretnél írni. Ez hatalmas motiváló erő, hiszen ennek alapján minden történetnek megvan a maga helye a világban. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr1812558745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása