8 praktikus trükk, hogy könnyebben megírd a könyved

Akár az első könyvet írod, vagy már a sokadiknál tartasz, néha szükség van egy kis segítségre, hogy koncentrálni tudj a célodra. Ebben az esetben arra, hogy publikáld is a sztoridat. Jan Ellison, az A Small Indiscretion című bestseller írója megosztotta a saját trükkjeit, amiket akkor használ, amikor megreked az írás során.

retreat.jpg

 

1. Tartsd szem előtt a végét

Ellison szerint az első könyvénél az volt a legnagyobb hibája, hogy túl sok időt töltött azzal, hogy a stílust csiszolgatta írás közben, ahelyett, hogy a cselekményre koncentrált volna. Masszírozta a már meglévő szöveget, mert nem tudta, hogyan végződik majd a története. Ezért kiírta a gépe mellé egy nagy papírra, hogy “Tartsd szem előtt a végét”, hogy mindig emlékezzen rá, hova akar kilyukadni a könyv végén.

2. Tedd félre a kéziratot és írj valami mást

Az írónő az első könyvét öt évig írta, ami után 18 hónapra elsüllyesztette a kéziratot a fiók mélyére, és belekezdett a második könyvébe. Miután 600 oldalt írt, újra elővette az első könyvét, és elolvasta az elejétől. Azzal, hogy ennyi ideig mellőzte a kéziratát, olvasói szemmel tudta olvasni a saját szövegét, így kiszúrta azokat a problémákat a történetben, amik fölött íróként elsiklott. Tíz hónapba telt, míg átdolgozta a szöveget és kiadta a könyvét. 

3. Állíts be időzítőt 45 percre, majd pihenj 15 percet

Amikor leülsz írni, állíts be időzítőt 45 percre és vedd rá magad, hogy azonnal kezdj el írni. Ne is hagyd abba, amíg le nem telik a 45 perced. Mindegy miről írsz, ha épp nincs ihleted, írhatsz akár az időjárásról is. Amikor lejárt az idő, állj fel az asztalodtól és 15 percig pihenj. Ne az emaileket és a Facebookot nézegesd, hanem csinálj valami olyat, amihez nem kell gondolkodni, például mosogass el vagy guggolj le ötvenszer. Észre fogod venni, hogy amikor visszaülsz a következő 45 percre írni, erőlködés nélkül képes leszel a legjobb ötletekkel előállni.

4. Csak olyan célt tűzz ki magad elé, amit biztos el tudsz érni

Ellison például azt tűzi ki maga elé mindennap, hogy a fenti 45-15 perces írásból legalább hármat megcsinál egy nap. Ez összesen három óra írás, amit akkor is tud teljesíteni, ha egész nap lefoglalja a családja, mert akkor legfeljebb éjjel teljesíti az aznapi kvótát.

5. Mindig legyen kéznél egy félkész versed

Nem kell költővé válnod, meg sem kell mutatnod senkinek a költeményeidet, de a rímfaragással olyan kreatív energiákat mozgatsz meg magadban, amiknek hasznát veszed az írás során. Azzal, hogy egy teljesen új területet mozgatsz meg az agyadban, olyan, mintha edzenéd az izmait. Öt percnyi versírás elég ahhoz, hogy már másképp nézz a saját írásodra.

6. Találd meg a megfelelő helyet

Ellison úgy volt képes befejezni a könyvét, hogy a férje és az anyukája átvállalta a négy gyerekét, ő pedig elvonulhatott a hegyekbe 10 napra egyedül írni. Így tudott olyan mélyen belemerülni a munkájába napokra, amennyire az otthoni zsivajban lehetetlen lett volna.

7. Írj 1200 oldalt, hogy legyen 300 oldalad

Az írónő tanácsa szerint legalább négyszer annyit írj, mint ahány oldalasnak szánod a könyvedet, így lesz elég anyagod ahhoz, hogy tényleg csak a legjobb részeket publikáld végül.

8. Keress három megbízható olvasót

Amikor elkészülsz a kézirattal, mutasd meg három olyan olvasónak egy időben, akiknek adsz a véleményére. Ne olvasd el egyikük kritikáját sem addig, amíg nincs nálad mind a három vélemény. Így nem törsz össze, ha az egyikben nem azt a reakciód kapod a könyvedre, amit vártál, és képes leszel kiválasztani a három véleményből azokat a javaslatokat, amiket szeretnél megfogadni és beépíteni a könyvedbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr3912574741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása