6 eset, amikor érdemes utószót írni a könyvhöz

Az utószóról sokszor olvashatod azt, hogy inkább kerüld el, mert már csak nyújtja a sztorit, olyan, mintha nem mernéd befejezni a könyvedet és semmi értelme igazából, mert csak elveszed a könyv végén a csattanó élét vele. De azért ez sem ilyen fehér vagy fekete, igenis vannak olyan esetek, amikor szükséges egy jó utószó a történethez. Ahhoz nyújtunk segítséget, hogy meg tudd állapítani, hogy szükséged van-e az utószóra a könyvedhez. Ha ebben a 6 esetben a könyvedre ismersz, akkor utószóra fel!

 epilogue.jpg

6 tanács a kézirat előkészítéséhez

Mi szükséges ahhoz, hogy a kéziratból valódi könyv legyen, amit örömmel vesznek kézbe az olvasók és később a szerző nem kap kritikán aluli kritikát az írásaival kapcsolatban valamelyik könyvértékelő oldalon. Tegyük hozzá, hogy ehhez kell az írói tehetség és készség. Ez ugyanúgy születési tulajdonság, mint a jó hallás, jó látás, vagy a rajztehetség. A jó hír azonban az, hogy szorgalommal, rengeteg szépirodalmi mű elolvasásával, gyakorlással és kiváló, kritikus tanárokkal a készség fejleszthető.

Aki nem tud kritikát elfogadni ezzel kapcsolatban, az bele se vágjon. Az alkotás olyan, mint a versenysport, gyakorolni és készülni kell rá tervszerűen. 

olvaso_no.jpg

Romantikus könyvet írsz? Íme pár tanács.

Leigh Michaels egy egész könyvet szentelt annak, hogy segítsen az íróknak főként romantikus regényeket írni, On Writing Romance címmel. Ebből a könyvből foglalta össze, hogy mennyire fontos és alapkérdés az, hogy milyen fő vezérfonalat választunk a történetnek, hiszen erre kell felhúzni egy egész regényt. Ha ez az alapötlet nem elég erős, akkor a könyv sem lesz túl ütős.

 16270654_l.jpg

Ha nincs jó borítód, nincs könyved.

JD Smith grafikus, designer, író és szerkesztő szerint a borítóra sokkal több figyelmet, energiát és pénzt kell áldozni, ha azt szeretnénk, hogy jól fogyjon a könyvünk. A magánkiadásban ez is az író feladata, de érdemes szakértőt bevonni a borító megtervezéséhez.

 booksnipes.png

10 tanács kezdő írónak

Anne Enright Booker-díjas író, aki a könyveit szerzői kiadással jelenteti meg 1995 óta és idén júniusban újabb díjat nyert a független könyvesboltoktól az Independent Bookshop Week keretében. Tudja miről beszél, amikor tanácsokat ad a kezdő íróknak. A tippjeit humorral és iróniával fogalmazta meg, érdemes azonban a viccelődése mögé látva tanulni a tapasztalataiból.

anne-enright-0071.jpg

Magadra ismersz ezekben a hibákban az írás során?

Marg McAlister sikeres író, akinek már egész sorozatnyi kötete jelent meg arról, hogyan finomíthatnak az írók a saját technikájukon, hogy minél jobb könyveket adjanak ki a kezeik közül. Most összegyűjtötte azokat a gyakori hibákat, amiket tapasztalatai szerint az írók hajlamosak elkövetni.

 hibak_1.jpg

Egy drágakő Antwerpenben.

A betűtörténet időszakaiba való utazás felér egy világ körüli kalanddal.

Általa más kultúrákat, embereket, kiadókat, a szép könyvön dolgozó tipográfusokat, fejlesztő tervezőket, grafikusokat, városokat ismerhetünk meg. 

Itt a blogon ezt tesszük vasárnapról-vasárnapra. Légy részese a kalandnak, utazz velünk te is kedves olvasó! 

A mai napon Antwerpenbe látogatunk, ahol a híres flamand festő Peter Paul Rubens élt és alkotott. Úgy tartották erről a városról, hogy: 

Gyűrű a világ, s Antwerpen rajta a drágakő. Tevan Andor

Itt dolgozott a XVI. században Christophe Plantin, aki a Plantin nyomdát is alapította. 

tumblr_m982ymfzac1qcg3zwo1_r1_1280.jpg

Peter Paul Rubens: Minerva megvédi Paxot (a Békét) Marstól (a Háború istenétől).  Háború és béke. 1629-1630. Olaj-vászon. London National Gallery.