Az 5 legjobban fizetett szerző, akik magánkiadásban jelentették meg a könyvüket

A magánkiadás szerencsére egyre népszerűbb, és egyre inkább bebizonyosodik róla, hogy elképesztő sikereket érhet el az az író is, aki kihagyja a szokásos kiadói utat és inkább a saját kezébe veszi a könyve kiadását. Ez az öt szerző dollármiliókat keresett a könyveivel, amiket magánkiadásban jelentetett meg.

1. E.L. James: A szürke ötven árnyalata

Tény, hogy a világ legismertebb és legsikeresebb könyvei közé tartozik, mindegy, hogy magunkban mit gondolunk róla, hogy “mami pornónak” bélyegezzük vagy mennyire kritizálja a szakma, attól még milliók vették meg a könyvet, gazdaggá téve az íróját. A szerző egyszer azt nyilatkozta, hogy az Alkonyat trilógia adta hozzá az ihletet és hogy nem is próbálkozott vele a nagy kiadóknál, hanem egyből magánkiadásban gondolkodott.

 unnamed.jpg

Az egyik legjelentősebb kiadó története

Aki kedveli a vasárnapi betűtörténeti sorozatunkat, az minden bizonnyal a mai cikkünket is szeretni fogja. A tizenkilencedik - huszadik század fordulójának egyik legjelentősebb kiadó vállalata a Kner kiadó volt, melyet az apa Kner Izidor alapított és Kner Imre a fia vezetett tovább.

Érdekessége nem is abban rejlett, hogy családi vállalkozás volt, hanem abban, hogy folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a kor egyik legjobb magyar kiadója volt és kiváló grafikusokkal, könyvtervezőkkel dolgoztak együtt és Kozma Lajos építésszel is. 

imre_izidor.jpg

Hogyan találd meg az írói hangodat?

Anélkül, hogy lenne egy erős narrátor hangod, nehéz egyben tartani a történetet. Ha nincs meg a saját stílus, akkor nem tudod megragadni az olvasót, hogy ne tudja letenni a könyvet. Az írói hangod az, amitől érződik, hogy a szavak mögött egy ember áll, benne van az írás ritmusában, a szóhasználatban, süt belőle, hogy milyen értékrend szerint gondolkodnak a szereplőid. Olyan apróság, amitől érzi az olvasó, hogy ezt csak te írhattad. Ehhez hoztunk pár tippet, hogy hogyan találj rá, ha még bizonytalan lennél benne.

 voice.jpg

"Az igazi csapás a könyvkereskedelem cápa mohósága"

A Publio Írói Klub helyszíne a Hadik Kávéház, a kortárs irodalom fellegvára. A havonta megtartott irodalmi estjeink jeles vendégei írók, irodalomtörténészek, kiadó vezetők, akik megosztják velünk írás és könyvkiadás során szerzett több évtizedes tapasztalataikat.

2017. április 12-én, este hat órakor Szalay Károly író, irodalomtörténész és tanár volt a vendégünk.

szalay_karoly_iro_a_publio_iroi_klubon_a_hadikban_a_festmeny_caravaggio_szent_jeromos_festmenye_utalas_szalay_karoly_regenyere.jpg

Röviden az íróról. Kandidátus, József Attila díjas magyar író, szerkesztő és újságíró. A Sánta Kutya díj bizottságának a tagja. Az alternatív Kossuth díj birtokosa. A jeles novellistát, esszéistát és publicista írót, mint irodalomtörténészt főleg a szatíra és a humor szakértőjeként tartjuk számon.  2014-ben megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztjét.

Meglocsollak kölnivel, Megcsókolsz-e érte?

Vasárnapról - vasárnapra megszokhattátok, hogy mindig betűtörténeti cikkel jelentkezünk. Lévén húsvét vasárnapja, most a blogot is aktualizáljuk az ünnephez. 

Ebből az alkalomból húsvéti témájú könyvekkel, kicsiknek szóló kifestőkkel, felnőtteknek való, az ünnephez kiadott cd-vel, melyen gregorián dallamok hallhatóak, kis locsoló versikékkel és régi húsvéti témájú képeslapokkal szeretnénk teljesebbé tenni ezt a napot. 

husveti_kepeslap_6.jpg

Így kezdj bele az írásba - 7 tanács, amit minden írónak hallania kell

Az írás fizikailag és érzelmileg is megterhelő munka. Nincs varázspor, amitől könnyebbé válna hirtelen, vannak viszont remek tanácsok, amiket ha megfogadsz, könnyíthetsz a saját dolgodon. A tapasztalat szülte Ivan Dimitrijevic tanácsait íróknak, érdemes rá hallgatni.

 8581034_ml.jpg

Ünnepeljük együtt a költészetet!

1964 óta a költészet napját József Attila születésnapján tartjuk. Ünnepeljünk kedvenc verseinkkel:

Radnóti Miklós: Nem tudhatom

előadja: Reviczky Gábor

Kosztolányi Dezső Boldog, szomorú dal

Előadja: Csuja Imre

 

Tompa Mihály: A gólyához

Előadja: Sinkovits Imre

 

Arany János - Walesi bárdok

Előadja: Latinovits Zoltán

József Attila: Istenem

Előadja: Bodrogi Gyula

Nyomda a tulipánok földjén

A németalföldi nyomdászatnak a XVII. században komoly hagyományai voltak, többek között a Plantin-ház működése volt érdekes Antwepenben. A gazdasági előretörés, a jólét békés és megbízható anyagi feltételeket teremtett a fejlődéshez.

A korabeli Hollandia legfontosabb jellemzője a gazdaságból kiinduló kulturális átalakulás volt. Ennek eredményeként a könyv a városi civilizáció részévé, tömegcikké vált, mert mindenki olvasni akart, aki adott magára a polgárosodott társadalomban. 

A kézműipari nyomdákból sok nyomdagéppel dolgozó manufaktúrák váltak, amelyek tekintettel voltak a korabeli igényekre és az átmeneti betűtípus kikísérletezésével igyekeztek kiszolgálni azt.

A XVII. században a legismertebb könyvkiadó és nyomtató ház az Elzevir családé volt. A mai napig van ilyen könyvkiadó, ami tudományos szakkönyvekkel foglalkozik, nekik dolgozott a híres betűmetsző, Christoffel van Dyck is.

az_elzevir_csalad_legfontosabb_nyomdaszjelvenye_nikolaes_heinsius_the_elder_poemata_elzevier_1653_druckermarke.jpg

Az Elzevir család legismertebb nyomdászjelvénye.