Szerzői könyvkiadás

2017.feb.28.
Írta: Kun Gabi komment

A kudarcra fel kell készülnöd

Tony Vanderwarker olyan szerencsés helyzetben lehetett, hogy John Grisham a szomszédjában lakott és felajánlotta, hogy segít a tanácsaival a könyve írásában. Az ominózus könyv, a Sleeping Dogs elkészült, ám egy kiadó sem akarta megjelentetni. Tony végül leírta, hogy milyen létfontosságú tanácsokkal látta el John Grisham egy új, The memoir, Writing With the Master: How a Bestselling Author Fixed My Book and Changed My Life című könyvben.

 grisham.jpg

Tovább

Miért olyan fontos, hogy sokat olvass?

Kétféle álláspont létezik az írók között, ha az olvasás kerül szóba. Az egyik elutasítja az olvasást, mondván, nincs ideje rá, hogy egyszerre írjon és olvasson. Azt a sok időt, amit olvasással töltenének, pazarlásnak érzik az írás kárára. A másik típus azt gondolja, hogy az olvasás fontos és szükséges minden írónak. Ilyen például Stephen King is, aki azt mondta, hogy két kötelező dolga van egy írónak: olvasni és írni.

 40575339_ml.jpg

 

Tovább
Címkék: olvasás, írás

A Didot család: a nyomdász dinasztia

Ti tudjátok hogyan igyekezett egy-egy könyvekkel, híres írók, szerzők műveivel foglalkozó szakember megküzdeni a kortársak értetlenségével, anyag hiánnyal és történelmi viharokkal?

Milyen felfedezéseik voltak, mit csináltak másképp, hogyan újítottak? Gutenberg, Aldus Manutius, a kolozsvári Heltai Gáspár, vagy a brassói Honterus János? Avagy a Vizsolyban működő Károli Gáspár? Ki volt a Richelieu bíboros által csodált tipográfus Jean Jannon? Vagy éppenséggel a XIV. Lajos, a Napkirály kedvence Pierre Simon Fournier? Hogyan gyűjtötte könyvtárát a franciákkal egyidőben működő Teleki Sámuel

800px-1801_antoine-jean_gros_bonaparte_on_the_bridge_at_arcole_1796.jpg

Antoin- Jean Gros: Napóleon Bonaparte hadvezér az arcolei híd csatájában, 1796. Ő nevezte ki  és bízta meg Firmin Didot az Imprimerie Impériale, a Császári Nyomda betűöntődéjének a vezetésével. Napóleon Bonaparte, francia császár, hadvezér és politikus. Ajaccio-ban született, Korzikán, 1769. augusztus 15-én és Szent Ilona szigetén halt meg, 1821. május 5-én. A világtörténelem egyik legnagyobb és leghíresebb hadvezére, a katonai és hadvezetés máig élő példaképe. Francia és egyben korzikai nemzetiségű. Neki köszönhető, hogy létrejött a modern polgári állam, a polgári törvények bevezetésével és a feudalizmus felbomlasztásával. 

Tovább

Híres bestsellerek, amik magánkiadásban láttak napvilágot

Amikor írsz egy könyvet, benne van a pakliban, hogy a kiadók visszautasítják. Fájdalmas élmény, akár örökre elveheti a kedved az írástól. Sokan épp ezért mondják, hogy nem is éri meg felkeresni a kiadókat a kézirattal, csak akkor, ha páncélt viselsz a lelked körül. És ez csak az egyik szelete a hagyományos kiadásnak, ami miatt inkább a magánkiadást választják egyre többen.

Sok híres író átélte ezt a visszautasítást még írói pályájuk kezdetén. Stephen King első könyvét, a Carrie-t harmincszor utasították el a könyvkiadók. Annyira lesújtó volt ez számára, hogy ki is dobta a kéziratot. Jack Canfield - Mark Victor Hansen: Erőleves a léleknek című könyvét 140 alkalommal utasították vissza. James Joyce: Dublini emberek könyvét 18 alkalommal dobták félre és 9 évbe telt, mire magánkiadásban megjelentette. Mindannyian kasszasikert értek el a fent említett könyvekkel úgy, hogy végül saját maguk kiadták a könyveiket.

A következő bestseller írókkal ugyanez történt, de nem adták fel, magánkiadással érték el elsöprő sikerüket:

20160912a-sotet-otven-arnyalata.jpg

Tovább

5 egyszerű szokás, ami segít megírni az első könyved

A siker kulcsa a szokásokban rejlik. A következő szokások talán első olvasásra furcsának tűnhetnek, mert mi közük az íráshoz, ám a szakértők szerint mégis nagy hasznodra válhatnak, ha szeretnél könyvet írni. Gyakorold sokat ezeket a szokásokat, hogy végül már természetessé váljanak.

 womanwrites.jpg

Tovább

A pont, amikor nem tudod, hogyan tovább a történetben

Egy ponton a legtöbb író falba ütközik az írás során. Úgy érezheted, megrekedtél, nem tudod, hogyan tovább, mi következzen a könyvedben. Elég ijesztő helyzet, hiszen eddig csak úgy áradtak a szavak belőled, most pedig mintha elapadtak volna, pedig legtöbbször csak egy kis lökésre van szükség, hogy visszatérjen az ihlet. Lépj hátra egy lépést és diagnosztizáld önmagad, találd meg a probléma gyökerét.

 54722901_ml.jpg

Tovább

Ne engedd, hogy a könyved átvegye a hatalmat

Az írás néha átfordul megszállottságba, átveszi a hatalmat az életed felett, attól függ, hogy érzed magad a bőrödben, hogy jól haladsz a könyveddel vagy nem. Csakhogy ez megkeseríthet, és amellett, hogy lelkileg nincs jó hatással rád, még az írásodon is nyomot hagyhat.

star-wars-darth-vader-wallpaper.jpg

Tovább