Most győzd le az írói blokkot! Megéri.

Ha te is olyan vagy, mint a legtöbb író, akkor tisztában vagy vele, hogyan kezdődik a könyved és talán már azt is tudod, hogy fog végződni, de hogy közben mi történik, az még misztikus számodra is. Ezért jó eséllyel átélted már az írói blokkot.

46737925_l.jpg

Tényleg minden nap írnod kell 60 percet ahhoz, hogy jó író legyél?

Tom Angleberger, az Origami Yoda bestseller sorozat írója tűnődött el azon, hogy miért kapja meg minden író azt a tanácsot, hogy naponta legalább 60 percig írjon, ha tényleg író szeretne lenni.

 origami-yoda.jpg

“A leggyakoribb tanács az írók felé az a “Írj egy órát minden nap” valamelyik verziója. Hogy miért pont 60 perc, miben jobb 60 perc, mint 61 vagy 63, az nem egészen tiszta. Ha a 60 perc jó, akkor miért nem lehet 120? Vagy 372?

Benned milyen szoftver ketyeg?

A regényben szörnyű élethelyzetek és konfliktusok keletkeznek, ezért hál’istennek nem személyes élményeken alapszik. A történet teljes mértékben a fantázia műve, valamennyi szereplő kitalált személy.

A regényben ugyanakkor valamennyi helyszín létező, valódi helyszín. Az összes tudományos vagy műszaki adat, leírás pontos. A teológiai vagy társadalmi jellegű hivatkozások is a valóságnak megfelelően jelennek meg. Ilyen például a Silver Ring Thing mozgalom.

Gondosan ügyelt a szerző arra, hogy bármi, ami a regényben megtörténik – legyen az orvostudományi vagy csillagászati esemény – a valóságban is ugyanígy történik vagy történne meg.

fullsizerender.jpg

Tímár András

Aki mert különbözni a kortársaitól: John Baskerville

Ma megint egy izgalmas téma! Barangoljatok velünk itt a blogon ismét, a régi könyvek és kalandos betűtörténeti események világában! 

John Baskerville, akiről mai cikkünk szól, az angol betűtervező, tipográfus és feltaláló, a XVIII. században élt az ipari találmányok időszakában.

Ha szeretitek ezt a korszakot, akkor tekintsétek meg a cikkhez kapcsolódó videókat és a kortársait bemutató cikkeket is!

496px-john_baskerville_by_james_millar.jpg

James Millar portréja John Baskervilleről. 

Esterházy az irodalomról

Esterházy Péter meghatározó alakjává vált a magyar irodalomnak, épp úgy fogják őt olvasni a dédunokáink később, mint mi most Kosztolányi Dezsőt vagy Ottlik Gézát. Könyveit 22 nyelvre lefordították, filmeket forgattak történeteiből és számtalan díjjal tüntették ki. Ironikus hangvételű, fanyar humorú könyveinek ott a helye a könyvespolcunkon, hogy újra és újra elolvassuk sorait.

 3_jpg.png

Hogyan döntheted el, hogy az ötleted megér egy egész könyvet?

Egy regény megírása elkötelezettséget jelent, úgyhogy mielőtt a következő évedet rááldoznád az életedből, természetes, hogy biztos akarsz lenni a dolgodban, hogy az ötletedben tényleg egy egész könyv fekszik.

Nem lehetsz persze 100 százalékig biztos, de azért ha megvizsgálod alaposan különböző szempontok alapján, akkor meghozhatod a legjobb döntést. Nincs azzal sem gond, ha olyan az ötlet, amiben nincs egy teljes könyv, ilykor fogni kell magad és tovább menni az úton az új ihlet felé.

A dilemma megoldásához segítségként hoztuk a következő szempontokat, amiket át kell gondolnod:

 idea.jpg

Forradalmi emlékezet: a Landerer és Heckenast nyomda

 

Itt a blogon rendszeresen megjelenő betűtörténeti sorozatunkban igyekszünk nem csak a történelem, a könyvkiadás, a tipográfusi életpályák és sorsok kacskaringós útvesztőiben kalauzolni benneteket, de évről-évre ismétlődő aktualitásokkal is megörvendeztetni, amilyeneket a régi kalendáriumok jeleztek.

Ilyen a március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódó Landerer és Heckenast nyomda is, amit a 1848/1849 -es szabadságharc emlékére szoktunk felidézni. Ma van a 169. évforduló. 

Fontos tudni még, hogy Landerernél és Heckenastnál nyomtatták a Pesti Hírlapot is, ami több, egymástól független, magyarországi politikai hírlap címe is volt.

az_irinyi_jozsef_altal_megszovegezett_12_pont.jpg

Az Irinyi József által megfogalmazott és a Landerer és Heckenast nyomdában kinyomtatott tizenkét pont. 

Íme a kiemelkedően hatékony írók szokásai

Azok a szokások, amiket érdemes magadévá tenni, ha te is szeretnél több könyvet befejezni és kiadni, mint eddig. A termékeny írók nem azért adnak ki évente akár több könyvet, mert jobbak bárkinél, még csak nem is azzal töltenek a 24 órából 20-at, hogy írnak, csak a napi rutinjukban és szokásaikban rendszerezettek, fókuszáltak, amivel nagyobb esélyt teremtenek maguknak a sikerre. Nem kell teljes állású írónak lenni ahhoz, hogy hatékony legyél, elég hozzá, ha a következő szokásokat bevezeted az életedben. 

 41801814_l.jpg

Ne a dolgozószobádat tedd inspirálóvá, inkább mozdulj ki és keress új helyet

Sokan töltenek azzal rengeteg időt, hogy az íráshoz ki akarják alakítani a leginspirálóbb, legmegfelelőbb környezetet. Nevezzük most dolgozószobának azt a sarkot is, ahol a számítógéped áll, amin írni szoktál. Sokszor aztán azon kapjuk magunkat, hogy egy kávézóban, lármában, kényelmetlen széken, miközben az asztal széle vágja az alkarunkat és megfájdul a nyakunk a rossz tartástól, hatékonyabban és gördülékenyebben megy az írás. Nem véletlenül van ez így.

47931940_ml.jpg

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu