Tippek, hogy egyre jobb íróvá válj

Nagyon egyszerű tippek, amikhez nincs szükséged semmilyen különleges képességre, csak pár percre, hogy elgondolkodj, mégis egyre jobb író válhat belőled, ha naponta használod mindet.

better.jpg

Öt írásgyakorlat, hogy gördülékenyebben menjen az írás

Ritka az olyan ember, aki egy nap leül, és elsőre, a semmiből mesterművet ad ki a kezéből. Az írás a tehetség mellett gyakorlás kérdése is. Az írásgyakorlatok más szemszögből mutatják meg az írás folyamatát, így új inspirációra, friss ötletekre találhatsz általuk. A Your First Novel című könyv tele van remek írásgyakorlatokkal, amik segítenek új perspektívába helyezni az írást, ebből mutatunk most öt gyakorlatot, amikkel megtornáztathatod az írói izmaidat.

writerwrite.jpg

Fellázadt olvasók "kinyírják" az írókat

Az utóbbi években rengeteg csoport alakult azzal a céllal, hogy a felhasználók (olvasók) egymás között könyveket osszanak meg (pdf-ben). Az általában zárt csoportokban nyíltan kiírták kinek mire van szüksége, majd pedig megkapták azt egy másik felhasználótól. Egyszerű cserekereskedelem volt (van). Mindenki jól járt. Kivétel a szerző.

28699246_l.jpg

8 praktikus trükk, hogy könnyebben megírd a könyved

Akár az első könyvet írod, vagy már a sokadiknál tartasz, néha szükség van egy kis segítségre, hogy koncentrálni tudj a célodra. Ebben az esetben arra, hogy publikáld is a sztoridat. Jan Ellison, az A Small Indiscretion című bestseller írója megosztotta a saját trükkjeit, amiket akkor használ, amikor megreked az írás során.

retreat.jpg

4 technika a könyv stílusának javításához

A mai tanácsokat a Grammatically Correct című könyvből hoztuk, amiben egészen hosszan olvasható elemzés a könyv stílusának alakításáról. Ez pont olyan téma, amiben nem lehet ráhúzni egy sémát minden íróra, ezért nyilván ezek közül a technikák közül sem használható mindegyik mindenkinél, de ártani nem árthat, egy próbát megér.

 draft.jpg

Az utálatos karakterekre is szükség van egy könyvben

Sok szó esik arról, hogy milyen fontos olyan karaktereket létrehozni, akiknek a bőrébe bele tud bújni az olvasó, akikkel azonosulni tud és akiknek drukkolhat. Jó érzés, ha pontosan tudjuk olvasás közben, hogy ki a jó és ki a rossz, könnyen eligazodunk, hiszen kell egy hős, aki megmenti a velejéig gonosztól a világot. Adrienne Crezo, a Creating Characters című könyv író szerint ez nem teljesen így van.

batman.jpg

Egy csodálatos utazás: Bodeni-tó

Tizennégy évesen jártam először a Bodeni-tónál, negyvenévesen írtam egy útikönyvet a Bodeni-tóról. A tóról, amely három országot köt össze, a tóról, amely olyan csodákat rejt, mint az UNESCO Világörökség részét képező sziget, Reichenau, a Zeppelin-léghajó szülőhazáját Friedrichshafent, III. Napóleon gyermekkorának fenséges kastélyát, a világ legnagyobb Rolls-Royce Múzeumát, s vagy még száz hasonló csodát.

l3_kicsik-600x424.jpg
Höri félsziget, Wangen - Fotó: dr. Szalai Krisztián

Egy elsőkönyves író tapasztalatai a szerzői kiadásról

Jessica Smock nemrég jelentette meg szerzői kiadással a The HerStories Project című könyvét. A kiadás folyamata során rengeteg tapasztalattal gazdagodott, amiből a legfontosabbakat megosztotta azokkal az írókkal, akik még csak kacérkodnak a szerzői kiadással.

 womanlaptop.jpg