Látszódj, hogy lássanak! A közösségi média ereje IV. - Instagram és sok más, valamint hogyan ösztönözzük olvasóinkat

Túl vagyunk az alapokon, (az előző részek:  első rész, második rész, harmadik rész) az oldalunk aktív, vannak látogatóink és rendszeresen osztunk meg tartalmakat. Már gratulálhatunk magunknak, mert ez azt jelenti, hogy megtettük az első lépéseket, az elhatározásunk sziklaszilárd és megteszünk minden tőlünk telhetőt azért, hogy a közösségi média erejét kihasználva sikeres írókká váljunk.

girl-checking-tumblr-on-her-macbook-pro-picjumbo-com.jpg

A mai részben átnézzük, hogy milyen látogatottságot ösztönző eszközöket vethetünk be, illetve ismerkedjünk meg a további közösségi oldalakkal, lehetőségekkel, melyeket akár kombinálhatunk facebook oldalunkkal is. 

Legyen saját írói oldalunk, ami lehet egy saját honlap, vagy éppen egy blog. A blognak annyi az előnye, hogy teljesen ingyenesen elérhető bárki számára.

Az oldalunkon (blog, saját weboldal) a könyvünk születésének folyamatát publikálhatjuk, kiegészítve egy-egy kedvcsináló bejegyzéssel, azaz részlettel a készülő műből. Megmutathatjuk, hogy hol és hogyan alkotunk. Számtalan módja van, hogy sikeres legyen az írói oldalunk is, csak ismételni tudom magamat tanuljunk a többiektől. 

Személyes új kedvencem, mely informatív és letisztult:

Katarina blogja: http://duricakatarina.blog.hu/

Mivel ez a saját oldalunk/blogunk így kedvünk szerint alakíthatjuk. Az oldalsáv legyen informatív. 

Mit jelent az informatív oldalsáv?

- Bemutatkozás

- Elérhetőség

- Eddigi munkásságunk, itt akár a könyv rendeléshez mutató elérést is elhelyezhetünk

- Facebook, instagram, twitter, moly, GoodReads elérhetőségünk, írói profilunk

A blogunkon, oldalunkon megjelent bejegyzést könnyedén bejegyzésként megjeleníthetjük facebook oldalunkon is. Két legyet egy csapásra, mindkét oldalunkra olvasókat fogunk vonzani. 

Regisztráljunk minél szélesebb körben a közösségi oldalakra, hiszen ma már szinte mindenki innen tájékozódik. Folytassuk a közösségi hálónk kibővítését.

Az írói instagram oldalak ma már nagyon népszerűek, szinte mindenki rendelkezik vele akár magyar, akár külföldi viszonylatban nézzük. 

Mire jó az instagram?

Gyorsan és könnyedén egy fénykép és rövid üzenet formájában kommunikálhatunk olvasóinkkal. A fényképeket mindenki szereti nézegetni és szereti nyomon követni kedvencei mindennapjait, vagy akár az új könyvek borítóját ilyen módon megismerni. Emellett a könyvbemutatókon és egyéb könyves rendezvényen készült képek is igen népszerűek. 

Fontos, hogy minél szélesebb spektrumát használjuk a hasthagnek, mint témamegjelölőket. A jelölése: # ,ezt követi az a szövegezés, mely az olvasókat fogja generálni. Pl: #könyv #book #instabook #íróineved #könyvedcíme #mik #romanticbook stb. a hasthag száma végtelen nézelődjünk az instagram profilok között és kövessük a nagyokat.

Akiket érdemes követni páran a sok ezer író közül:

https://www.instagram.com/johngrishamofficial/

https://www.instagram.com/janetevanovich/

https://www.instagram.com/_jk.rowling/

Fénykép+rövid szöveg+rendszeresség=instagram siker

Twitter: 

A twitter lényege, hogy 140 karakterből álló szöveget osztunk meg. Legyen aktuális és informatív (igen, tudom ezt a szót nagyon szeretem használni, de olyan kifejező), mert ezek a kis csiripek mindenkit elérnek, a falunkon fognak megjelenni és olvashatja őket bárki. Minél jobban csiripelünk, annál több követőnk lesz itt is. 

Használjuk bátran a follow gombot, hiszen, akiket követünk legtöbbször minket is követni fognak, ismét épül a közösségi hálónk.

Alkalmazások: Twitter, TweetDeck, 

Hozzunk létre írói profilt a moly.hu oldalon, vagy akár töltsük föl saját friss regényünket az adatbázisba. Használjuk a zónákat, figyeld a többi aktív molycit. 

GoodReads, angol nyelvű könyves közösség, ahová szintén érdemes regisztrálni és akár regényünket feltölteni, mert új olvasókra találhatunk, hiszen sok magyar könyvbarát használja ezt az oldalt is. 

Felmerülhet a kérdés:  miért van szüksége egy írónak ilyen mértékű virtuális jelenlétre?

A válasz egyszerű:

A 21. században sajnos a könyv nem adja el önmagát, az írónak (amennyiben nem áll mögötte profi marketing csapat, márpedig a legtöbb írónak valljuk be, hogy nem áll) be kell lépnie a virtuális világba, hiszen az olvasók nagy százalékban az internetet használva keresnek könyvet, lépnek kapcsolatba az íróval. 

Működhet a marketing az interneten kívül is, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy, aki nyitott a közösség felé és hajlandó jelen lenni az interneten sokkal sikeresebb lesz, mint az, aki várja, hogy a könyv eladja önmagát a polcokon. 

Emellett az olvasók szeretik megismerni az írót közelebbről is és nagyon sokan ezt a közösségi oldalak által valósítják meg, hiszen csak egy kattintás és máris zúdulnak ránk az információk és képek, mely alapján könnyebben eldöntjük, hogy vásárolunk-e, vagy sem, érdekel-e minket, vagy sem az adott -jelen esetben- regény. 

Mivel tudunk még nyitni az olvasók felé?

A közösségi oldalunkon szervezzünk nyereményjátékot. A nyeremény tárgya lehet az új regényünk, vagy a könyvhöz köthető tárgyak. 

A befektetés meg fog térülni és vélhetően százakhoz, egyes esetekben ezrekhez jut el a hír, az oldalunk magas elérésre számíthat a könyvünk híre pedig új jövőbeli váráslóközönséghez jut el.

Kínáljunk az olvasóinknak beleolvasót, melyet szintén a facebook oldalon is elérhetővé tehetünk. Mindenki szeret belesni a készülő regényekbe és ezzel egyúttal kedvet is csinálunk a regény sorsának nyomon követéséhez.

 

Természetesen nem kötelező egyik oldalra sem regisztrálni, vagy akár blogot létrehozni, de gondoljuk át, hogy mit szeretnénk elérni és ehhez milyen út vezet. Választhatjuk, hogy kizárólag egy oldalra koncentrálunk, például a facebook jelenlétünkkel aknázzuk ki a lehetőségeinket, vagy éppen több közösségi oldalon is jelen vagyunk és kommunikálunk. 

Bárhogy is döntünk a lényeg a folytonosság, kitartás és a tanulás képessége, mint igaz ez az élet más területeire is. 

Ne felejtsük el, hogy minden a saját és a könyvünk érdekében történik, amihez idő, energia és kitartás kell. 

 

LÁTSZÓDJ, HOGY LÁSSANAK!

Sok siker és bármilyen kérdésetek van igyekszünk válaszolni, akár itt a blogon, akár privát üzenetben. 

Keressetek minket facebookon is :)

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr9510596456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása