Milyen írói szoftvert használsz?

A toll és az írógép korát meghaladtuk. Nemcsak az életünk, hanem a könyvünk születése is a számítógépen zajlik. 

Bemutatok két programot, mely segít a könyvünk megírásában.

picture12.png

 

Scrivener

Ez egy speciális, íróknak fejlesztett alkalmazás. A szövegszerkesztő részéről sokat nem beszélnék, mert ennek a programnak nem ez a nagy előnye, hanem a jegyzet funkció. Lehetőség van a cselekmény főbb állomásait parafatáblaszerűen megjeleníteni és a sorrendet alakítani.

A szinopszist és a főbb szereplőket külön-külön tudjuk kezelni, a közöttük lévő rokoni vagy egyéb kapcsolatokat feltüntetve. Ráadásul ha valahol változtatunk a szinopszisban vagy egy szereplő nevénél, akkor mindenhol átírja és/vagy jelzi az átírás szükségességét. Egy több szálon futó esemény és a hozzájuk tartozó szereplők követése nem egyszerű, ebben segít ez a szoftver. Természetesen emellett rendelkezik statisztikával, írói célmeghatározással, könyvformázással és még forgatókönyv írására is alkalmas. A program fizetős és angol nyelvű, de a 30 napos próbaverziója letölthető a cég oldaláról.

IA Writer

kep1.png

 Elsőre semmi különös nincs benne, de szerintem az egyik legjobb írássegítő. Az ember számítógépén rengeteg minden fut egyszerre: jönnek az e-mailek, Facebook, Skype, ráadásul én még az sms-eket és a telefonhívásokat is látom a számítógépemen. Ennek kiszűrésében nagyszerűen segít a program. Egy letisztult felületet kapunk, ahol nincs más, csak egy üres felület és mi. A szövegre vonatkozó beállításokat el tudjuk végezni: címsor, félkövér, dőlt, de a végleges formázást nem tudjuk megcsinálni. Nem is baj, elsőre foglalkozzunk csak magával az írással.

Két fontos funkciót emelnék ki. Az egyik az éjszakai mód, melyet bekapcsolva kíméli a szemet az írás közben, a másik a feladatok hozzáadása. Így vissza tudunk térni egy adott részhez, hogy pótoljuk azt.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr812033375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása