Így kezdj bele az írásba - 7 tanács, amit minden írónak hallania kell

Az írás fizikailag és érzelmileg is megterhelő munka. Nincs varázspor, amitől könnyebbé válna hirtelen, vannak viszont remek tanácsok, amiket ha megfogadsz, könnyíthetsz a saját dolgodon. A tapasztalat szülte Ivan Dimitrijevic tanácsait íróknak, érdemes rá hallgatni.

 8581034_ml.jpg

1. Olvass rengeteget

Az olvasás kinyitja az elméd, olyan kreatív utakra mutat rá, amikre addig nem is gondoltál. Szinte mindegy, hogy mit olvasol: lehet az sci-fi, fantasy vagy romantikus regény, olyan hasznos leckéket tanulhatsz belőle, amitől csak jobb emberré válhatsz. Ugyanúgy, mint az utazás, az olvasás is kitágítja a horizontodat, ráadásul még bővíti a szókincsedet is.

2. Alakítsd ki a neked megfelelő dolgozósarkot

Vagy dolgozószobát. Ez nem azt jelenti, hogy tökéletes csendben kellene írnod, elszigetelve minden beszűrődő hangtól és történéstől, mert a kreativitás trükkös dolog, az ihlet mindenkinél máshogy jön. Vannak, akik egy kávézóban szeretnek írni, mert ott nagy a nyüzsgés és inspirálódnak az emberektől. Mások zenehallgatás közben tudnak jól alkotni. És van, akinek teljes csend kell. Keresd meg, mi számodra a megfelelő környezet.

3. Készíts vázlatot

A vázlat lesz a te támaszod, amiben a tervezett cselekményeket el tudod helyezni a könyv idősíkjában. Két fő oka van annak, hogy miért olyan fontos ez: egyrészt, hogy ne veszítsd el a történeted fonalát, másrészt pedig így teremtesz rendet a káoszban.

4. Kapcsold le magad

A telefonod és a közösségi oldalak kifejezetten kártékony hatással vannak az írásra. Maradj néha technológia nélkül, egyedül csak te és a gondolataid. Néha persze segít, ha online keresel ötleteket, de a legtöbb esetben a net csak eltereli a figyelmed és cuki macskás videóknál kötsz ki a végén.

5. Fogadd el az írói blokkot

Nem nagyon lehet elkerülni, hogy egy idő után úgy érezd, nincs több ötleted. Hogy fogalmad sincs, hogyan folytasd a történetet. A legjobb, ha csak elfogadod, hogy ez van, közben pedig tudd magadban, hogy el fog múlni. Nem kell miatta pánikolni, a legjobb, amit tehetsz, ha kivárod a végét úgy, hogy valami új hobbiba kezdesz vagy beleásod magad a kutatómunkába. Így esélyt adsz az agyadnak, hogy újrainduljon és pár nap alatt már helyre is áll a világ rendje.

6. Keress egy kritikust, akiben megbízol

Bárki lehet az: a barátod, férjed, feleséged, anyukád… Csak az a lényeg, hogy hajlandó legyen elolvasni az írásaidat és biztos legyél benne, hogy őszinte véleményt fog mondani róluk. Egy külső szempont mindig jól jön, érdemes átgondolni és beépíteni a könyvedbe a kritikákat.

7. Higgy magadban

Az egyik legfontosabb alapszabály úgy általában minden munkánál, de főleg az írásnál. Bízz magadban. Tudnod kell, hogy képes vagy rá, hogy meg tudod csinálni és megírod a könyvet akkor is, ha közben hegyeket kell megmásznod. Ha folyton kételkedsz magadban, akkor nem tudod a legjobbat nyújtani magadból. Írj szívből, úgy, ahogy kikívánkozik belőled. Vedd körül magad olyan emberekkel, akik támogatnak a céljaidban. Találd meg a saját munkamódszeredet, ami nálad működik és ragaszkodj hozzá foggal-körömmel.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr2212102199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása