Teremtsd meg írói világod.

Sok írói ambícióval rendelkező palánta (engedd meg, hogy így nevezzelek, ez egy gyönyörű szó) dilemmája:

 "Oké, van egy ötletem. De hogyan kezdjek neki a megírásának?"

Egyszerű.

Kezdd a világgal, ezen belül is a korszakkal.
Mert az ötlet mindaddig csak ötlet marad, míg el nem helyezed valahol egy (csak félig képzeletbeli) idővonalon.

Az ókorban játszódik? Középkori? Vagy nem nyúlsz vissza a történelemben, csak 10-50 évet? Esetleg 3125-ben játszódna a történet?

Talán egyelőre nem tartod fontosnak ezt, de az. Tudom, rengeteg könyv fő motívuma játszódik úgy egy kisvárosban, hogy nem gyűrűzik be a történetbe a politika, vagy épp az időszak technikai fejlettsége még annyira sem, hogy legalább a polgármester, vagy egy sheriff megjelenjen, vagy említésképp szerepeljen a Holdraszállás ténye; de vannak olyan időszakok, történetek, amiben nélkülözhetetlen az ilyesmi. Még akkor is, ha a főszereplő nem épp egy helytartónak, a királynak, rendőrnek vagy kutatónak a lánya. 

Hogy miért fontos?

Már csak azért is, mert az emberek egymáshoz viszonyulása korszakonként változó. Ahogy a törvények, szokások is időről-időre változnak.
Mert például hatással van mindenre, ha a szomszéd országban épp polgárháború dúl (akkor is, ha erre a történetben konkrét utalást nem teszel. Elég, ha a történet nyilvánvalóan egy ilyen időszakban játszódik). A szereplőid lehetnek feszültek, félhetnek egy ilyen környezetben, stb.
Ugyanígy lehetnek izgatottak is a következő, Jupiterhez küldött űrszonda kutatásainak eredményétől. Ahogy a közelgő választások is ellentéteket bonthatnak ki akár egyazon családon belül is.
Vagy elég az is, ha arra gondolsz, hogy volt szesztilalmi időszak a nem is olyan távoli múltban, ahogy a nők sem mindig-mindenhol egyenjogúak a férfiakkal ma sem.

Azt hiszem, nem folytatom tovább az indoklást, a tárgyra térnék.

Ahová elhelyezheted a történeted:

  • régmúlt (ókor, középkor)
  • közelmúlt, jelen
  • jövő

 

Először válogass ezek közt, s vizsgáld meg, hogy az alapötleted hová illik jobban.

Mutatok példát:

1.
Érdekházasság a téma, amiből a menyasszony kikerülne.
Hová is illik ez? Lehet szó a nem túl távoli múlt Kínájáról vagy Indiájáról. A középkori Frank birodalomról, a 19. századi Magyarországról. Ha hű akarsz lenni a tényekhez.
Ha viszont nem, lehet ő egy távoli jövő új szabályainak áldozata valamiért, ahogy egy középkori, elképzelt világ nagyon szegény, de nagy reményekkel teli családjának egyetlen gyermeke. 

2.
A főszereplőd háborús hős.
Melyik háborúról is lehet szó?
Ezer évvel ezelőtti hódító hadjárat? Ezer évvel későbbi, más fajokkal vívott harc? Vagy a világháborúk valamelyike? És azon belül? Vietnám? Partraszállás?

 

Igaz, ez csak két sarkított példa, de minden ötlettel kapcsolatban így járj el, ami a fejedben felötlött.

Válogass.
Érvelj - pro és kontra.

Amit még emellett tegyél:
Figyelj oda magadra. A saját reakcióidra.

Figyeld meg, hogy már ettől az egy kisebb lépéstől (akár már attól is, hogy ezt az útmutatást elolvastad), sokkal teljesebbnek érzed a történeted, és a főszereplőd karakterét.

Már elkezdenek szövődni a fejedben a korábbi és további történetszálak, az események és a személyek, akivel a főhősöd kapcsolatba léphet. Már eszedbe juthatott valami, ami miatt a karaktered állandóan morcos vagy épp megrögzött optimista. Annak oka, miért őszül korán, vagy esetleg miért nem lehet gyermeke; és így tovább.

Kis lépés ez Neked tehát, de nagy lépés a történetednek.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr4110260832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása