Bakancslistás könyvtárak

 Te, aki ezt a cikket olvasod, nyilvánvalóan az irodalom szerelmese vagy. Biztos vagyok benne, hogy hevesebben dobog a szíved, ha híres könyvtárakba van lehetőséged bepillantani. Állni a több száz éves polcok tövében, tátott szájjal bámulni, beszippantani a jellegzetes illatot, és azokon a köveken lépkedni, amin régi korok irodalmárai és történelmi személyiségei! Vagy épp ellenkezőleg: lenyűgözően modern, new wave vagy minimál közegben felhalmozott, kézzel fogható és digitális tudásanyagot olvasgatni, könyvritkaságokra és egyedi példányokra bukkanni! Ugye, hogy gyorsabban ver a szíved? Álljon itt az én toplistám – néhányat már sikerült kipipálni - hátha kedved kapsz valamelyikhez te is!

 admont.jpg

  1. Az admonti Apátság Könyvtára, Ausztria

A XVIII. századi épület közel 70.000 kötete közt rengeteg felbecsülhetetlen értékű kéziratot (például a VIII. századból), valamint 1500 előtt nyomtatott könyveket őriznek. A lenyűgöző belső térben kutatni kell, hogy felismerjük a könyvgerincnek álcázott titkos ajtókat.

  1. A párizsi Nemzeti Könyvtár (Bibloithéque Nationale)

Egy 1537-es törvény értelmében az összes Franciaországban megjelent műből egy kötetet elhelyeztek a könyvtárban, így hamar kinőtték a XVII. századi épületet. Az új épület szükséges volt, de a régi is üzemel a mai napig, ahol többek között a két Gutenberg bibliát, Victor Hugo és Marcel Proust kéziratait is őrzik. Itt található a világ leggazdagabb metszet- és fotógyűjteménye.

 parizs.jpg

  1. A pannonhalmi Főapátsági Könyvtár

A Bencés Főapátság tiszteletet parancsoló épülete mindenképp lenyűgöző, hát még az a mérhetetlen kincs, amit őriznek! A könyvtár előterében régészeti kiállításon ismerkedhetünk a római korból, a népvándorlás idejéből és a török korból származó leletekkel. Az igazi csemegéket viszont a levéltár őrzi: István király díszes oklevelét Pannonhalma kiváltságairól és birtokairól, Árpád-kori királyok hitelesített leveleit bőrhártya lapokból fűzött könyvben, és legrégebbi magyar nyelvű írásos emlékünket, a tihanyi apátság alapítólevelét. Annak ellenére elsöprő élmény a könyvtár, hogy a rendkívül értékes anyagok miatt a levéltári rész nem látogatható.

 pannonhalma_konyvtar_3.jpg

  1. Városi Könyvtár, Stuttgart

Ultramodern belső tér és letisztult vonalak. Ez jellemzi a stuttgarti könyvtárat, ami belsőépítészeti és lakberendezési műremeknek is beillik, a mai minimál divatirányzat jegyeit is magán viselve. Nem idéz klasszikus könyvtári hangulatot, de a tágas tér, a sok hófehér és a hatalmas aula igazán lenyűgöző.

 varosi_stuttgart.jpg

  1. Kínai Nemzeti Könyvtár, Peking

Ázsia leghatalmasabb könyvtárába érdemes bepillantani, elképesztő gyűjteménnyel rendelkeznek: nem csupán könyveket és kéziratokat találunk itt régi császári dinasztiáktól, hanem teknősbéka páncélokra és csontokra vésett nyelvemlékeket is őriznek.

 kina.jpg

  1. Csehország Nemzeti Könyvtára

Az 1781-ben megnyílt intézményt egy olvasói szavazás alapján a világ legszebb könyvtárának kiáltották ki. Csodálatos barokk épületben üzemel a mai napig, az irodalmi művek mellett megtalálhatjuk itt Mozart személyes tárgyait is, a könyvtár középső sávjában pedig egyedülálló csillagászati földgömbök és órák vannak kiállítva.

 praga.jpg

  1. A baltimore-i George Peabody Könyvtár

Az intézet 1878-ban nyílt, öt emelet magasan gyönyörű kovácsoltvas körerkéllyel nyújt impozáns látványt. Széles spektrumú tudományos gyűjteménnyel rendelkezik, és említsük meg gazdag térkép-gyűjteményüket is.

 baltimore.jpg

  1. Vatikáni Apostoli Könyvtár

A Szentszék könyvtára a világ egyik legrégibbje és egészen különleges történelmi iratgyűjteményt őriz. Ma történelmi, jogi, tudományos, teológiai és filozófiai kutatókönyvtárként működik. Leghíresebb kötetük a Codex Vaticanus, a legrégebbi ismert Biblia-kézirat. Híres terme, a csodálatosan díszes Sixtus-terem.

 vatikan.jpg

  1. A sárospataki Nagykönyvtár

„A Nagykönyvtár díszterme ma is lenyűgözi a látogatót impozáns kialakításával, amelyhez a csillagmintás parketta, a méltóságteljes dór oszlopokra támaszkodó galéria, a freskók éppúgy hozzátartoznak, mint a Pollack által beletervezett raktárállványzat.” (sarospatak.eu)

 sarospatak.jpg

  1. Városi Könyvtár, Vennesla, Norvégia

Kicsit sem szokványos megoldások ebben az XXI. századi könyvtárépületben: a fagerendák és üvegfelületek váltakozása a belső dizájnt egy bálnabelsőhöz hasonlítják. Kétségtelen, hogy ez a látvány is megér egy utazást.

Máris gyorsabban dobog a szívem. �
#olvasas #könyvtár #könyvillat #utazásvennesla.jpg

 

Papp Kata

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr8211933135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása