7 tipp, ha regényt szeretnél írni

Jennifer McMahon olyan bestsellerek írója, mint a Don’t Breathe a Word vagy a The Winter People. Tanácsait kifejezetten olyan kezdő íróknak szánta, akik kacérkodnak a gondolattal, hogy belevágjanak egy regény írásába, de nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá.

 writes.png

  

1. Olyan történetet írj, amit mindennél jobban el szeretnél olvasni. Ne azért írj valamit, mert azt gondolod, bestseller lehet belőle vagy mert a nagymamád büszke lenne rád. Gondolj azokra a könyvekre, amiket szeretsz, amikben teljesen el tudtál veszni. Ha ezek a könyvek misztikus történetek, akkor véletlenül sem szabad mondjuk történelmi könyvet írnod. Lehet, hogy nem kifejezetten egy műfajt kedvelsz, hanem megfogott egy könyvnek a stílusa, hangvétele, karakterei… Írd azt, amiért oda meg vissza vagy. Most, ma, azonnal kezdj el írni egy listát minden őrültségedről, megszállottságodról, amitől gyorsabban ver a szíved, amitől éjjel egykor is hajlandó vagy kiugrani az ágyból. Tedd ki az asztalodra ezt a listát és hagyd, hogy vezessen, segítsen minden nap az írásban.

 

2. Kezdd a főszereplővel. Legyen törékeny és hiteles. Keltsd életre, hallgasd a lélegzését és adj neki szabad kezet, hogy meg tudjon lepni és elvigye a történetet váratlan irányba. Ha nem képes téged meglepni, akkor biztos, hogy nem fogja lehengerelni az olvasókat sem. Minden új regényemnél első körben megkérem a főszereplőmet, hogy mesélje el nekem minden titkát. Ülj le egy papírral és tollal, és írj mondatokat azzal, hogy “Soha nem mondtam el még senkinek…” És csak hagyd, hogy a főszereplőd hangján szólaljanak meg a mondataid.

 

3. Adj a főszereplődnek egy problémát. Kihívásra van szüksége, hogy a következő lépést meg tudja tenni. Minden történetnek a motorja egy konfliktus, legyen az külső vagy belső. Ne feledd, hogy ez alakítja a történet során a főszereplőd életét, örökre megváltoztatva akár még a személyiségét is.

 

4. Legyen mindig egy kis izgalom. Lehet a tiéd a világ legjobb karaktere, ha nem történik vele semmi, akkor elég hamar hasra esik az egész történet. A könyveimben figyelek arra, hogy minden fejezetben történjen valami fontos és izgalmas. Ha olyan fejezetet írok, amiben utólag látom, hogy nem megy előre tőle a sztori, azt kivágom, mindegy, milyen nagyszerűre sikerült.

 

5. Tedd hihetővé. Még a szellemekről és tündérekről szóló történeteket is lehet hihetővé tenni, ha a körülöttük lévő világot valóságszerűen írod le. Például a Promise Not to Tell című könyvemben a szellemnek szabályokat írtam, hogy mit tehet és mit nem tehet. Adtam neki egy háttértörténetet, hogy miért kellett visszatérnie a halálból.

 

Az olvasók utálják az olyan olcsó trükköket, mint hogy az utolsó pillanatban kiderül, hogy végig a gonosz ikertestvér volt a hunyó. Vagy hogy a könyv végén belép a történetbe egy új szereplő, aki megoldja a főszereplő minden problémáját. A főszereplőnek a saját problémáit egyedül kell megoldania, jól vagy rosszul, az tulajdonképp mindegy.

 

6. Ragaszkodj a könyvedhez. Naponta ezerszer megkörnyékez majd a gondolat, hogy feladd. Ne tedd. Fejezd be a történetedet. Aztán dolgozz rajta kétszer olyan keményen, hogy átírd. Tegyél meg minden tőled telhetőt, hozd önmagad legjobb formáját. Nem azért írsz, mert az olyan könnyű meló. Nekem négy könyvembe és hét évembe telt, mire kiadták az első regényemet. Nehéz út áll mögöttem, de minden kilométer megérte.

 

7. És a végén: ne hallgass a tanácsokra. Az enyémekre sem. Mindenkinek van egy tippje és elmélete, az emberek szeretnének egy skatulyába beszuszakolni mindenkit a saját szabályaik és szokásaik szerint. Szerintem sokkal jobb könyv születik, ha minden tanácsot magad mögött hagysz, amikor az egyetlen dolog, ami számít, hogy írsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr3012574707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása