10 híres könyv, amit számtalanszor visszautasítottak a kiadók

“Próbáld újra, bukj el újra, közelebb jutsz!” - Samuel Beckett tökéletesen megfogalmazta, hogy miért nem szabad feladni még akkor sem, ha már a huszonhatodik alkalommal kapsz elutasítást a könyvedre. Ilyenkor kell nyilván más utakat keresni, mint például a szerzői kiadással megpróbálkozni. De a legfontosabb, hogy belül ne törjön meg az önmagadba vetett hited a kudarcélménytől. Mi lett volna velünk, ha Stephen King vagy Frank Herbert meghátrál csak azért, mert ketten együtt összesen 53 elutasító levelet kaptak különböző kiadók szerkesztőitől?

43388438_ml.jpg

Íme tíz olyan híres könyv, ami nélkül szegényebb lett volna a világ, ha az írók feladják az írást csak azért, mert nem sikerült elsőre - vagy huszadszorra - megjelentetni a könyvüket.

  1. Madeleine L'Engle: Időcsavar - Elutasították 26 alkalommal

Madeleine L’Engle 40 évesen még nem ért el semmilyen irodalmi sikert, ezért majdnem bedobta a törülközőt. Aztán egy 10 hetes országjáró körút közben ihletet kapott az Időcsavar megírására, amivel négy jelentős irodalmi díjat besepert, könyvsorozattá nőtte ki magát, és a hírek szerint 2018-ban film készül belőle.

  1. William Golding: A Legyek Ura - Elutasították 20 alkalommal

A LitRejections.com szerint az egyik elutasító levélben ez állt: “Abszurd és érdektelen fantasy történet, ami ostoba és lehangoló.”

  1. Vladimir Nabokov: Lolita - Elutasították 5 alkalommal

Nabokov mestermunkája nehezen talált kiadóra, mert sokáig obszcénnek tartották. Az egyik szerkesztő így írt róla: “Még egy felvilágosult freudistának is undorító. A közönség felháborodna tőle. Nem lehetne eladni és csorbítaná a kiadó hírnevét. Azt javaslom, hogy ássák el egy kő alá ezer évre.” Milyen kedves szavak.

  1. Margaret Mitchell: Elfújta a szél - Elutasították 38 alkalommal

Annak ellenére, hogy ilyen sokszor visszadobták a kiadók a kéziratot, a könyv végül elgaloppozott 1937-ben a Pulitzer-díjig. És az egyik leghíresebb, legsikeresebb film készült belőle.

  1. James Joyce: Dublini emberek - Elutasították 22 alkalommal

James Joyce útja rögös volt, mert folyton azzal találta szembe magát,  hogy a könyveit trágárnak találták a szerkesztők. Szinte mindegyik kiadó azt akarta volna, hogy írja át teljesen a Dublini emberek és az Ulysess nagy részét, hogy befogadható legyen az olvasók számára.

  1. Stephen King: Carrie - Elutasították 30 alkalommal

Az egyik elutasító levélben ez állt: “Nem foglalkozunk olyan science fiction könyvvel, ami negatív utópiákat fogalmaz meg. Nem eladható történet.”

  1. J.K.Rowling: Harry Potter - Elutasították 8 alkalommal

A mi drága Harry Potterünk majdnem nem látott napvilágot, egy kiadóvezető 8 éves kislánya mentette meg, amikor megtalálta apja asztalán az első fejezetet és olvasás után könyörgött a folytatásért.

  1. George Orwell: Állatfarm - Elutasították 4 alkalommal

Maga T.S Elliot írt elutasító levelet Orwellnek: “Nem hiszem, hogy ez a megfelelő módja annak, hogy a mai politikai helyzetet kritizáljuk.”

  1. Frank Herbert: A Dűne - Elutasították 23 alkalommal

Annak ellenére, hogy megjelenés előtt begyűjtött 23 elutasító levelet, Frank Herbert könyve végül minden idők legtöbb példányban elkelt sci-fi regénye lett.

  1. L.M. Montgomery: Anne otthonra talál - Elutasították 4 alkalommal

Négy visszautasítás után L.M. Montgomery majdnem feladta, épp készült félretenni a kéziratot egy kalapdobozba, amikor jött egy pozitív visszajelzés. Ráadásul nem volt körülötte támogató közeg sem, senki sem bátorította, hogy tartson ki. Erről így írt egyszer: “Egyedül küzdöttem, titokban és csendben. Soha nem mondtam el senkinek, hogy milyen ambícióim vannak, milyen erőfeszítéseket teszek és milyen kudarcok érnek. Mélyen, legmélyen, az elutasítások mögött tudtam, hogy egy nap mégis megérkezem oda, ahova tartok.”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr7212102239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása