Három lecke, amit az írásról tanított egy álesküvő

Mi köze egy álesküvőnek az íráshoz? Úgy tűnik, elég sok mindent lehet tanulni belőle, amit hasznosíthatunk egy könyv írása közben. Suzannah Windsor Freeman vett részt egy álesküvőn, ami azért volt ál, mert csak egy reklám miatt rendezték meg. Íme a tapasztalatai és az általa felfedezett összefüggések.

 35800989_ml.jpg

  1. Az írók kapnak második esélyt.

Amikor igazi esküvőn vagy, akkor egyetlen esélyed van, hogy felvedd videóra, mi történik, nincs ismétlés, ha egy fontos pillanatot elmulasztottál. Az álesküvőn azonban újra meg újra kimondták az igent, amíg tökéletessé nem vált a felvétel.

 

Ugyanígy az írók is addig csiszolhatják a művüket, amíg jónak látják. Nem kell mindent elsőre tökéletesen megírni, de még másodszorra is hibázhatsz nyugodtan, mert addig van esélyed, amíg már úgy nem érzed, hogy nincs már hiba a könyvben (vagy amíg lejár a határidő). Amint viszont publikálod a könyved, csak egy esélyed lesz, hogy jó benyomást kelts vele az olvasóban, ezért sosem szabad sajnálni az időt és a fáradságot a szerkesztésre.

 

  1. A hihetőség kulcsfontosságú

Az álesküvőn mindenkinek volt egy szerepe, amit el kellett játszania úgy, hogy a filmen igazinak hasson. A hihetőséghez az kellett, hogy minden apró részlet emberi legyen, a szemforgatástól kezdve a legutolsó sorban ülő asszony nevetgélésééig. Minden egyes szereplőnek az volt a feladata, hogy ne derüljön ki, hogy csak szereplők.

 

Egy regényben a szereplőknek ugyanilyen hihetőknek kell lenniük. Azt várja el tőlük az olvasó, hogy úgy viselkedjenek, mint az emberek, ne legyen bennük mesterkéltség. Ha egy karakter nem illik bele az olvasó tapasztalataiba, akkor jó eséllyel nem tudja beleélni magát a leírt helyzetbe és nem fogja elhinni a történetet. Ugyanez igaz a könyvben felbukkanó eseményekre, semmi sem történhet légből kapottan vagy illogikusan.

 

  1. Az átgondolt részletek építik fel a jelenetet.

Ahhoz, hogy az álesküvő hihető legyen, minden apró részletet alaposan ki kellett dolgozni. A násznép megfelelő ruhában volt, a dekoráció esküvőinek hatott és a zene kiválasztására is nagy figyelmet fordítottak. Ezek a részletek adták meg az esküvői hangulatot.

 

Ha egy könyvre gondolsz, abban is a részletektől válik élővé a történet. Olyanná, amihez az olvasó tud kapcsolódni. Végtelen leírásokkal persze unalmassá válhat, de a jól elhelyezett apróságok részletezése segít, hogy az olvasó jobban bele tudja élni magát a történetbe.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr1812102229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása