Mit ne tegyél, ha írásra adod a fejed?

Számos cikk szól arról, hogy mit kell tenned és mire kell figyelned íróként. Megosztják velünk, hogyan kezdjünk el egy történetet, hogyan zárjuk le azt, de arra már kevesebb cikk hívja fel a figyelmet, mit ne tegyünk, mire ne figyeljünk. Mi pedig leginkább azokból tanulunk, mások vagy saját magunk negatív tapasztalataiból, a tiltásokból. Így született meg ez a bejegyzés, melyben összefoglalom, mit ne tegyél, ha írással foglalkozol.

48042947_ml.jpg

  • Ne gondold azt, hogy a történeted tucatregény!

Szerintem a legtöbben belesünk ebbe a csapdába, én pedig állandóan. Mindig azt érzem, hogy felesleges vesződni, mert senki nem fog elolvasni egy ezredik romantikus démonos/maffiás/drogbárós/ vámpíros/ stb. regényt.

Egy írónő mondta nekem azt, hogy ne agyaljak! Lehet, hogy számos könyv dolgozza fel ugyanazt a témát, de csak abban van benne a te egyéniséged, amit te magad írsz meg. Mindannyian egyediek vagyunk, máshogy gondolkodunk, és ez visszaköszön a regényünkben. Ráadásul minden történet mögött ott húzódik egy másik, ami a te történeted. Belőled pedig csak egy van!

  • Ne gondold, hogy író kurzus nélkül nem lehetsz író!

Manapság egyre gyakoribbak azok a kurzusok, amik azt hirdetik, hogy néhány nap alatt író leszel. Kétségtelen, hogy hasznos hozzáértő személyektől tanulni, de nem ez az egyetlen járható út. Ne gondold azt, hogy kurzus nélkül nem tudsz fejlődni, nem tudod átformálni a regényedet!

Amit én tanultam/ tudok, nem néhány nap alatt szedtem össze, de nem is kellett érte több tízezreket kiadni. A készségeid fejleszthetőek, a tudásod bővíthető, a tapasztalataid pedig minden nap gyűlnek. Az írásra is igaz, hogy gyakorlat teszi a mestert, de én azt mondom, hogy a kellő kitartás is elengedhetetlen.

  • Ne hagyd figyelmen kívül a negatív kritikát sem!

Nem szeretjük, ha a műveinket kritizálják, de csak felfogás és egyéni döntés kérdése, mit hozol ki belőlük. Ha mindig csak a pozitív véleményekre figyelsz, akkor nem fogod meglátni a történeted gyengeségeit. Mert vannak ilyenek is, igen, de senki nem állította, hogy ez probléma lenne, vagy ne lehetne rajta változtatni!

Emelt fővel fogadd a kritikát, és tanuld meg kiszűrni a kukacoskodókat! Ugyanakkor…

  • Ne hidd, hogy a féltékeny rosszakaróidtól semmit nem kapsz!

Úgy gondolom, ők tanítanak meg a legtöbb dologra. Több mindent tanulhatsz az „ellenségeidtől”, mint hinnéd. Ők fognak elkeseríteni és sokszor törsz majd össze, de pont emiatt leszel erős. Jön majd a pillanat, amikor azt mondod, hogy „már pedig én akkor is megmutatom”, és ezt nekik köszönheted. Egyre jobbá és egyre erősebbé fogsz válni általuk.

  • Ne próbálj úgy írni, mint a példaképeid!

A legtöbb embernek vannak példaképei, akikre felnéznek, akik inspirálják őket. Ez sok erőt adhat, de buktatója is van. Biztos veled is előfordult már, hogy elbizonytalanodtál és azt mondtad „soha nem leszek olyan jó, mint x vagy y író”. Vagy megeshetett már, hogy mások, hobbiból írt történeteit olvasgatva született meg a fejedben ez a gondolat.

Ne akarj olyan lenni, mint más, ne akarj úgy írni, mint más, mert te nem ő vagy! Addig jó, amíg valaki inspirál, de ha már hozzá méregeted magad, kapj a fejedhez és jusson eszedbe, hogy mindig önmagadhoz képest kell jobbnak lenned!

  • Ne dőlj hátra kényelmesen, ha kész az első kézirat!

Pontosabban hátradőlhetsz, és kiélvezheted, hogy alkottál valami csodálatosat, de utána jön csak az igazi kemény munka. Egy korábbi cikkemben már említettem, hogy várnod kell néhány hetet, hónapot, hogy ne legyen friss a fejedben a történet, csak utána fogj hozzá a javításhoz, átszerkesztéshez. Mert bizony több helyen is átírásra szorul majd!

Az első kéziratod csak a kezdet, a munka java utána jön!

  • Ne hidd, hogy könnyű lesz!

Akik nem foglalkoznak írással, nem is gondolnák, mennyire nehéz is ez, mennyire bosszantó attól szenvedni, hogy nem találod a szavakat, nem jön az ihlet és mennyire nehéz kizárni a féltékenységet. Élvezd ki az örömöt, amit az első kézirat elkészítése okozott, és szépítgesd tovább a művedet, amíg jónak nem találod.

És a legfontosabb…

  • Soha ne add fel!

Az írók írnak. Ez az, amit mi csinálunk. Ez az, ami minket azzá tesz, akik vagyunk. A világnak szüksége van olyan emberekre, akik új életeket álmodnak meg, és az ő szócsövükön keresztül hatnak másokra. Gondolj bele, mennyi mindent tanulhatsz egy könyvből, egy karaktertől. Valakinek valahol pont a te gondolataidra van szüksége.

Ha elkészültél és megjelentetésen gondolkozol, a további feladatok és terhek egy részét levesszük a válladról!

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr7311653600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása