Fellázadt olvasók "kinyírják" az írókat

Az utóbbi években rengeteg csoport alakult azzal a céllal, hogy a felhasználók (olvasók) egymás között könyveket osszanak meg (pdf-ben). Az általában zárt csoportokban nyíltan kiírták kinek mire van szüksége, majd pedig megkapták azt egy másik felhasználótól. Egyszerű cserekereskedelem volt (van). Mindenki jól járt. Kivétel a szerző.

28699246_l.jpg

Az írók persze felemelték a szavukat. Első körben finoman felhívták a figyelmét az olvasóknak, hogy az ingyenes pdf terjesztés illegális és szerzői jogi akadályba ütközik. Sőt ennél nagyobb probléma, hogy attól veszik el a pénzt akinek a könyvét szeretik, olvassák, várják.

Az illegális tartalmak terjesztése, használata egyáltalán nem példa nélküli. Mindenki ismeri a torrent oldalakat, vagy az egyéb fájlmegosztó szolgáltatásokat. Rengetegen jutnak hozzá így filmekhez, sorozatokhoz, zenéhez és természetesen könyvekhez is.

Nem gyakran adatik meg, hogy a károsult és az illegális letöltő egy fórumon közvetlen kapcsolatba kerül. És még kevésbé gondolnánk, hogy ilyen váratlan reakciók lesznek az olvasók részéről.

Mi történt?

 

Miután a felhasználók nem voltak hajlandóak törölni a fájlokat és megszüntetni a cseréket, a szerzők a Facebook-hoz fordultak és kérték a csoportok bezárását. És akkor beindult a bosszú cunami.

 Az olvasók az érintett szerzők könyveit elkezdték leértékelni a közösségi könyvoldalakon. És nem csak 1 csillaggal jelölték őket tömegesen, hanem rossz kritikákat is írtak. Az írók és a kiadók által ellencsoportok alakultak, ahol igyekeztek összegyűjteni és tájékoztatni egymást. Az olvasók pedig ehhez hasonló posztokat írtak:

21731046_1715684762072748_7705167507401434887_n.jpg

Úgy látszik, hogy az olvasók megsértődtek. Fura egy világban élünk. Volt idő amikor az író megbecsült ember volt és megtiszteltetés volt vele beszélgetni és természetesen megvásárolni a könyvét. Most pedig ott tartunk, hogy az olvasók "megtámadják" az írókat, mert pénzt kérnek a könyvükért.

Boldog olvasás éjszakáját! 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr512869246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása