A precíz angol nyomdász: William Caslon a dinasztia alapító

Te, aki minden vasárnap ellátogatsz a blogunkra azért, hogy betűtörténet cikkeket olvass, minden bizonnyal legalább olyan elkötelezett rajongója vagy a könyv, kiadás, nyomdász, író történetnek, mint mi.

Lapozz vissza kedvedre és az ókori kultúrák írásbeliségétől, az eddig megjelent barokk írástörténet cikkekig, mazsolázz a kulturális emlékekben! Olvass a témákról, amelyek a legjobban tetszenek és meríts belőlük inspirációt a munkádhoz!

Ma William Caslonról, az angol nyomdászról olvashattok, aki ugyanúgy kiadói dinasztiát alapított, mint a francia Didot család. 

1924_specimen_portrait-of-caslon_resize.jpg

William Caslon a nyomda, dinasztiaalapító, betűmetsző és nyomdász portréja rézmetszeten. 

William Caslon angol nyomdász és betűtervező volt. 

Cradleyben született, Worcestershire-ben 1692-ben. Tizenhárom éves korától tanoncnak, ipari tanulónak szerződött el egy metsző mellé Londonban.

Ez akkoriban teljesen természetes volt, a legtöbb betűkészítő, grafikus és metsző így tanulta meg a szakmát.

Inaséveit fegyvervésnökként töltötte, a Tower melletti Vine Streeten. A puskákra vésett díszítőmintákat, de készített könyvkötő szerszámokat is könyvborítókhoz.

Megtanult betűket és díszítéseket is vésni, a bőrbe történő meleg nyomáshoz vörösrézbe és a hideg munkákhoz acélpatricába. Tudásával két nyomdász figyelmét is felkeltette.

William Bowyer és John Watts nyomdászok figyeltek fel a munkásságára, akinek a műhelyében Benjamin Franklin is dolgozott. 

1924_specimen_fount-caslon-old-face-italic_resize.jpg

Caslon Old Face Italic betűtípus. 

A nyomdászat helyzete a XVII. századi Angliában

Angliában ekkoriban még nem virágzott a nyomdászat. 

 

Egy 1586 – 1695 közötti törvény értelmében, a cambridge-i és az oxfordi egyetemektől eltekintve, Londonon kívül nem lehetett nyomdászatot folytatni.

 

Az 1600-as években, a politikai és vallási küzdelmek miatt korlátozták ezt a tevékenységet, mert a nyomtatott szöveg propagandaeszköznek számított.

 

A XVIII. században Hollandiából behozott nyomdai matricákról készítettek rossz minőségű betűöntvényeket és ezért gyenge színvonalú volt a nyomtatás.   

london_windsori_kastely.jpg

London, windsori kastély, a város, ahol polgárrá vált William Caslon 1717-ben. 

William Caslon szakmai, nyomdászi tevékenysége Londonban 

 

William Caslon 1716-ban önálló metsző lett, majd 1717-ben London város polgára. Két évvel később 1719-ben megnyitotta betűöntödéjét.

 

John Watts könyvkötő volt az, aki először bízta meg Caslont, hogy metsszen neki új betűtípusokat könyveinek borítóira. Az egyik ilyen kiadvány megragadta William Bowyer, a jól ismert londoni nyomdász figyelmét.

1924_specimen_fount-caslon-old-black_resize.jpg

A Caslon Old Black gótikus betűtípusai. 

 

Ő és Caslon később barátok lettek, így Bowyer bemutatta Caslont más londoni nyomdászoknak is. Ez volt a a sikeres betűöntés kezdete Angliában.

William Caslonnak a korai időkben, Watts, Bowyer és annak veje, James Bettenham, aki szintén nyomdász volt, nyújtottak anyagi támogatást.

1924_specimen_interior-of-caslon-foundry_resize.jpg

A Caslon nyomda belseje, korabeli metszet 1750-ből. 

A sikeres kezdetek

Caslon 1720-ban, a betűöntödéjének első üzleti évében, piacra dobott egy új betűtípust, a Keresztény Tudományok Népszerűsítésére létrejött Társaság, Society for the Propagation of Christian Knowledge, megbízásából. Ők egy arab nyelvű Biblia elkészítésére kérték fel.

Amikor elkészült az arab kézirattal, nyomtatott egy mintaoldalt, hogy azzal tudja értékesíteni az új betűtípusát, más nyomdászok számára. Sikeressé a keleti betűkészletével vált.

Arab betűket metszett a fent említett társaság megbízásából, olyan szegény keresztényeknek, akik a Közel-Keleten éltek. Az Újszövetséget és zsoltároskönyvet kívánták számukra kiadni. 

Arab betűkészletén kívül a lap aljára, Pica Romannak nevezett betűvel ráírta a saját nevét is. A Pica Roman, egy meglévő holland betűtípus továbbfejlesztése.

1924_specimen_fount-caslon-old-face_resize.jpg

Caslon Old Face. 

William Caslon  saját nevét, római típusú betűkben szerkesztette meg, amit külön ebből a célból tervezett. Ez az új betűterve volt a kezdete, a jól ismert és népszerű Caslon Old Style-nak is.

Az itt kialakított stílust követően, Caslon számtalan nem római jellegű és egzotikus stílusokban metszett betűket. Ezek a készletek magukba foglalták a kopt, az amerikai, az etruszk és a héber típusokat.

A Caslon Gothic, az Old English fekete betűinek egyik verziója. William Caslon ábécéje az antikva, amely valójában híressé tette.

A felsorolt típusok már azelőtt megjelentek, hogy William Caslon kiadta volna, az első és terjedelmes katalógusát a könyvnyomtatásról 1734-ben, amiben mind a harmincnyolc betűtípusát bemutatta.

1924_specimen_fount-caslon-tilting_resize.jpg

Caslon Old Face Tilting.

Caslon betűöntödéje a híres Chiswell Streetre költözött, ahol Caslon fia és a család különféle generációi még százhúsz évig folytattak üzleti tevékenységet.

 

Caslon életében a nyomdászat mellett felkérésre még számos közügyet is ellátott. 1749-ben II. György király őt tette meg békebírónak Middelsex tartományban.

Simon Loxely kutató találta meg a Caslon betűtípus eredetét, s a Caslon-dinasztiában, hogy érthető legyen a működésük, a sorban egymás után következő, ugyanolyan nevű nyomdászokat megkülönböztetésül számokkal látta el.

 

Kocsis Nagy Noémi 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr7412387769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása