Látszódj, hogy lássanak! - A közösségi média ereje I.

Rendszeresen szeretnék segítséget nyújtani abban, hogy miként lehet építeni a saját kis közösségünket a 21. században. Lesznek majd praktikák és pezsdítő, ösztönző bejegyzések is, amelyek reményeim szerint hasznosnak fognak bizonyulni.

24958205_ml.jpg

Kezdjük is el!

A Magyar viszonylatokban még gyerekcipőben járó szociális médiáról szóló cikksorozattal szeretnék segítséget nyújtani abban, hogy, Ti mint kezdő írók, akik leginkább a szerzői kiadással lesztek képesek eljutni az olvasókhoz, hogyan és milyen módon tudtok majd egyre több és több olvasót szerezni költséghatékonyan, kizárólag némi  idő és energia felhasználással.

A magyar íróknál  még egyáltalán nem általános tendencia a közösségi oldalakon történő aktív jelenlét, annak ellenére sem, hogy rengeteg lehetőség rejlik a közösségi oldalakban. 

Légy részese a közösségnek, építsd azt!

Ez így valljuk be, kicsit furcsán hangzik, felmerülhet a kérdés, hogy miért van szükség arra, hogy jelen legyetek a közösségi oldalakon, hiszen Ti írok vagytok és nem közszereplők, de mindjárt elmagyarázom a közösségi média fontosságát, amit az írók ugyanúgy ki tudnak aknázni, mint a jól menő cégek, sztárok, sportolók és folytathatnám a sort a végtelenségig.

Amennyiben megfigyeltétek a legapróbb vállalkozásokon át a giga méretű vállalatokig mindenki jelen van facebookon és építi a saját közösséget. Ez a tendencia pedig nem véletlen, hanem egy kidolgozott marketingstratégia, melybe Nektek is be kell kapcsolódni ahhoz, hogy sikeresebbek legyetek, hiszen elvileg a könyv, melyet Ti írtatok már adott, csak kell mögé a menedzselés, melyért Ti magatok is felelősek vagytok!


A szociális média segít abban, hogy az olvasók megismerkedjenek az íróval és munkásságával, továbbá szorosabbra fűződjön a kapcsolat leadó (író) és felvevő (olvasó) fél között.

A legjobb módja, hogy látszódjunk és hallassuk a hangunkat a rendelkezésre álló számtalan közösségi oldal, aktív használata  úgy, mint Facebook, Twitter, Instagram, Tumblr, Linkedlin és még sorolhatnánk.

Az a tapasztalatom, hogy a legkézenfekvőbb és legcélravezetőbb megoldás a facebook oldallal kezdeni az ismerkedést és a kapcsolatépítést, hiszen kezdők számára is egyszerű és átlátható, a napi szinten történő kapcsolattartáshoz a legmegfelelőbb és  nem győzöm azt a tényt hangsúlyozni, hogy rengeteg potenciális olvasót érhetünk el az oldalon keresztül.

Fontos, hogy a facebook az írók számára is ingyenes, tehát költséged nem keletkezik!

Ennyi bevezető után vágjunk is bele!

Túl vagy már a regisztráción? Kiváló! Megetted az első lépést a népszerűség útján.

Segítséget a http://publio.hu/hu_HU/facebook-oldal-letrehozasa oldalon találsz,  de amennyiben kérdésed van nyugodtan tedd fel és mi megpróbálunk segíteni.

A regisztráció során meg kell adni az oldalad nevét, ez az első és legfontosabb pontja a regisztrációnak. Én személy szerint javaslom, hogy mindenki az írói nevét használja, ha ez a saját neved is egyben, akkor azt add meg, amennyiben álnéven írsz, akkor természetesen azt írd be, ezzel elősegítendő, hogy az olvasóid össze tudják kötni a könyveidet Veled, az íróval.

Az első meglepetés talán most fog érni, hiszen az első likeolok a család, baráti és kollegiális körödből fognak kikerülni és nincsen ezzel semmi baj, hiszen ők fogják a köréd épülő közösségi háló alapját lerakni és rajtuk keresztül megindulhat a közösség építése.

Amennyiben van saját privát facebook profilod, akkor az ott kialakított közösséged számára is elérhetővé teheted az írói profilodat és kérheted a csatlakozásukat az oldaladhoz, vagy éppen az oldalad megosztását, hiszen így fog eljutni mind több és több emberhez, tekintettel arra, hogy mindenkinek van számos ismerőse és lehet, hogy csak kettő embert fog érdekelni az oldalad, azonban a két újabb követőt is sikerként kell elkönyvelni, hiszen ők miattad vannak ott és érdekli őket a munkásságod.

Az első és egyben legnehezebb lépést már megtetted, innen csak egyre könnyebb lesz!

A folytatásban:

Az első bejegyzések és az első fecskék, avagy hogyan rakd le az alapokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr988932242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása