Írjunk menő gyerekkönyvet!

Sikeres gyermekkönyvek írásához nem elég a remek szókincs és a lelkesedés, az élénk fantázia és a kreativitás, kell hozzá egy beleérző képesség is, amellyel hirtelen a gyermek szívében-lelkében-fejében találod magad, hogy belülről lásd a gondolatait, vágyait, félelmeit, örömeit. Ebben a kalandban visszautazol a saját gyermekkorodba.

47718817_ml.jpg

Nézzük, hogy tudjuk megírni a legmenőbb gyereksztorit!

  1. Nyilván maga a történet az alapkő. Az ötleteléshez ne csak magadra hagyatkozz, bátran kérj segítséget a környezetedben élő gyermekektől! Meg fogsz döbbenni, mi minden foglalkoztatja őket! Elég egy-két gondolatindító kérdés: mit mondanál a gyerekednek, ha nem akar elaludni esténként? hogyan vennéd rá a halat, hogy brokkolit egyen? milyen színekkel festenéd le a félelmet, a tanulást vagy a nyári szünetet? Én néha megkérem a gyermekeimet, hogy általuk ismeretlen szavak vélt jelentését rajzolják le. Őszintén mondom, unatkozós, tétlen téli esték tökéletes szórakozása, ami után a saját fantáziád is szárnyra kap. A gyerekkönyvek írásában az a fantasztikus, hogy messzire rugaszkodhatsz a talajtól, ha ahhoz van kedved. A gyerekek abszurditásban mindenevők.
  2. A karaktered megformálása most is nagyon fontos, ne nagyold el! A gyerek kicsi, de nem hülye. Írhatsz emberről, állatról vagy fantázialényről, a lényeg a kidolgozottság és a karakterfejlődés. A gyerekek még őszinte, megmondó emberkék. Az első pillanatban hátat fordítanak egy unalmas sztorinak.
  3. Gondold át, milyen életkorú olvasóközönségnek szeretnél írni! A kisebb, 3-5 éves korosztály imádja a szóismétléseket, rímeket és az egyszerű mondatokból ért. Játssz a szavakkal! Próbáld röviden kibontani a választott témádat, ne bonyolódj bele, mert elveszti a gyermek a fonalat és nem kapsz tőle újabb esélyt. A fejezetek átláthatóak és rövidek legyenek. Én a mai napig nem veszek meg a három éves gyermekemnek olyan könyvet, amiben egy teljes, hosszú történet van, mert nem tudom úgy tagolni neki, hogy másnap is érdekelje a folytatás. Kicsit nagyobbaknak már többet engedhetsz meg stílusban: legyen benne humor, tanulság, a szóhasználat lehet összetettebb, hiszen a 7-10 éves gyerekek már elvárják, hogy felnőttesebben kezeljük őket. Vigyázz azonban, ne bonyolítsd túl, ne frusztrálja őket a nehezített szövegértés! A fejezetek lehetnek hosszabbak, de a könyv legyen elolvasható egy hét alatt. A nagyobbaknak szóló ifjúsági irodalom külön témakör, struktúrájában szinte már felnőtt könyvként viselkedik.
  4. A nagyobbacskáknak szóló könyvek felépítésén pont olyan alaposan kell dolgozni, mint a felnőtteknek szóló történeteken. Ahhoz, hogy érdekes legyen a sztori: mutasd be a szereplőket, jellemezd őket kívül-belül és tárd fel a kapcsolatrendszerüket is. Írj le egy problémát vagy konfliktust, amit a végén feloldasz. Mutasd be, mi történik a megoldást követően. Nyugodtan használj többféle stíluselemet a különböző élethelyzetek bemutatására, viszont csúnya szavakat sose adj a szereplők szájába és a humorral is érzéssel kell bánni: soha ne ironizálj, mert az erre való képesség későbbi életkorban fejlődik ki! A karaktereket ne csupán leíró jellemzéssel mutasd be, hanem helyezd párbeszédbe vagy a viselkedéséből derüljön ki, milyen ember.
  5. Ne feledkezzünk el a gyermekkönyvek lelkéről, az illusztrációról! Szerencsés helyzetben vagy, ha nem csak írni tudsz jól, hanem a kézügyességed a saját rajzok publikálását is lehetővé teszi. Amennyiben nem tudod megjeleníteni azt víziót, ami a fejedben a sztori mellé született, úgy mindenképp kérj több grafikustól próbarajzot annak érdekében, hogy eltalálja azt a képi világot, ami illik az írásod stílusához, és a saját lelkivilágodhoz. Hihetetlen jelentősége van a vizuális megjelenésnek, hiszen az olvasók először a könyved borítóját pillantják meg, a gyermekkönyvek esetében ennek a szerepe még jelentősebb. Sokszor le sem veszik a polcról azt a könyvet, aminek a grafikája, borítója nem megnyerő egy szempillantás alatt. A belső illusztráció pedig elengedhetetlen, hiszen a gyermek – még ha tud is olvasni – a rajzokon ábrándozik hosszasan, miközben mesét olvasnak neki.

Papp Kata

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr7712055941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása